De aproape 50 de ani, Romvac produce şi livrează produse medicale de uz veterinar, iar de zece ani, de când activitatea de cercetare s-a orientat şi către oameni, produce și suplimente alimentare pentru medicina umană. Viorica Chiurciu este director general al Romvac, Doctor în Științe Medicale veterinare, CS I, medic terapeut, dar și președintele Consiliului de Administrație al Romvac Company S.A. Odată cu toate aceste titluri, vine și o întreagă responsabilitate, mai ales de când aceasta a preluat conducerea companiei, după trecerea în neființă a regretatului dr. ing. Constantin Chiurciu. Am discutat cu dumneaei despre viață, despre dragoste, despre provocările și succesele profesionale, dar și despre pasiunea pentru cântec, parte importantă din viața Vioricăi Chiurciu.
Care sunt cele mai importante daruri pe care le-ați primit de la părinții dumneavoastră?
Viaţa la sat, aşa cum era ea odată, construia caractere sănătoase cu principii solide şi bine prinse în realitate. Omul parcă îşi urmărea atunci, cu mult mai multă conştiinciozitate, menirea pe Pământ şi eforturile sale erau concentrate spre îndeplinirea ei. Părinţii erau, şi trebuie să rămână în continuare, cei care pun primele cărămizi ale temeliei noastre ca viitori adulţi. De la jocurile nevinovate ale copilăriei învăţate de la părinţi, de la poveştile lor cu mult tâlc, de la îndemnul la învăţătură, de la seriozitatea impusă în sarcinile de muncă adaptate vârstei şi puterilor mele, de la respectul pe care mă învăţau că trebuie să îl am faţă de oameni şi munca lor şi până la exemplul pe care mi l-au dat ei înşişi ca părinţi şi oameni care respectau şi aplicau toate aceste principii, părinţii mei s-au asigurat că mi-au pus în mână cele mai potrivite unelte de care să mă folosesc pentru a-mi crea un drum sigur în viaţă.
Dar, cu toate că acestea au o importanţă de necontestat pentru orice individ în viaţă, nu sunt însă şi suficiente, deoarece caracterul omului nu este ca o problemă matematică cu o logică rece; el are nevoie şi de una dintre cele mai importante forţe din lume: dragostea.
Astfel, sprijinul şi învăţămintele părinţilor, dar şi dragostea lor au pus bazele mele ca om, caracter şi suflet şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot ce mi-au oferit de-a lungul vieţii, dar şi pentru faptul că îi am lângă mine şi astăzi.
Dar de la viață, până în acest moment?
Cum spuneam şi mai devreme, dacă este să merg în ordine cronologică, primul dar de la viaţă au fost părinţii mei, apoi copilăria veselă şi senină cu toate bucuriile ei de care îmi aduc aminte ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. A urmat adolescenţa cu visele ei pline de elanul tinereţii, pe care, însă, seriozitatea mea, tenacitatea, dorinţa de a reuşi şi de a face ceva cu adevărat util le-au făcut să fie o prefigurare a ceea ce urma să am în viaţă. Consider că unul dintre cele mai mari daruri, în jurul căruia a gravitat întreaga mea existenţă, a fost dorinţa permanentă de cunoaştere şi puterea de învăţătură. Mi-a fost mereu drag să învăţ şi ştiu că aceasta s-a constituit în sorgintea realizărilor mele profesionale, atât cele din medicina veterinară, cât şi din cea umană. Sănătatea este darul nostru cel mai de preţ şi dacă mie mi-a fost dat să mă bucur de el, atunci am făcut tot ce am putut ca să-i ajut şi pe alţii, în acest sens.
Dar fără îndoială, aflarea jumătăţii, a sufletului pereche ne dă puteri nebănuite, iar mie mi-a fost dat să am, prin aceeaşi fiinţă, un partener de viaţă iubit şi de încredere, dar şi un coleg de muncă şi adevărat profesionist.
Ați avut privilegiul să trăiți o poveste de iubire cum rar întâlnești. Ați făcut echipă cu soțul dumneavoastră, dr. ing. Constantin Chiurciu, atât în viața de familie, cât și în cea profesională. Când pierdem un om iubit, durerea rămâne cu noi întreaga viață, însă aș vrea să vă rog să îmi spuneți ce v-a legat atât de mult. Care sunt cele mai prețioase amintiri care vă alină azi sufletul?
Dragostea şi căsnicia sunt nişte virtuţi, mai ales în ziua de astăzi, iar trăinicia lor este mereu pusă la încercare dacă nu realizezi sau dacă uiţi că ele au o continuitate condiţionată de grija şi atenţia pentru cel de lângă tine.
Astfel, dragostea şi căsnicia noastră au însemnat cafeaua servită împreună în tihna zorilor de zi, respectul şi grija unuia faţă de celălalt, dorinţele comune, încurajările din momentele cele mai solicitante, faptul că împreună nimic nu ni se părea a fi prea greu, sprijinul în realizarea idealurilor noastre, faptul că bucuria unuia devenea şi bucuria celuilalt, loialitatea, gândul şi dorinţa de a fi împreună, legătura şi realizările profesionale, care ne-au făcut sufletul să plutească pe cei mai albi nori ai cerului de vară. Să nu vă imaginaţi că pe acest cer nu mai apăreau câteodată şi nori mai gri, însă atunci când iubeşti, nu te culci niciodată supărat pe celălalt şi nu mergi pe stradă niciodată fără să ţii, în mâna ta, mâna celui căruia îi porţi sau îţi poartă numele.
După atâţia ani strânşi împreună, după atâtea întâmplări trăite împreună, după atâtea călătorii în lumea aceasta atât de mare, în fiecare loc prin care trec, în fiecare clipă din zi şi din noapte, fiecare gând şi gest al meu îl cheamă şi îl aşteaptă pe soţul meu. Îmi este dor de surâsul lui încrezător, de vocea lui, de îndemânarea şi siguranţa cu care rezolva orice problemă, de puterea pe care mi-o dădea mereu, de mintea lui de inginer şi om al cifrelor care îmi explica, matematic, înţelesul partiturilor.
Soţul meu a fost pentru mine casa sufletului meu care s-a simţit mereu protejat şi iubit, şi când soarele a fost puternic, şi când viscolul, prea năprasnic.
Cum ați defini dragostea și cum se transformă ea în timp?
Dragostea este forţa apei care trece prin piatră, este renunţarea la egoism, este încrederea oarbă, este însuşi respectul, este imaginea sufletului tău pe care o vezi în gesturile celuilalt faţă de tine, este puterea de a asculta tăcerea celuilalt, este forţa care face din două entităţi sufleteşti una singură. Dragostea vine năvalnică şi pune stăpânire pe tine, asemenea unui cal tânăr care goneşte cu toată forţa, cucerind întinderea câmpului cu iarbă proaspătă, şi care ajunge la râul rece din pădure mulţumit şi recunoscător pentru iarba care l-a hrănit, pentru apa care i-a potolit setea şi focul, pentru umbra şi adăpostul pădurii. Şi asta pentru că dragostea devine logica vieţii.
Sunteți la cârma Romvac. Care sunt cele mai mari provocări pentru dumneavoastră în acest business competitiv?
De-a lungul anilor, domeniul medicinei a fost marcat de multe provocări, iar unele dintre cele mai mari sunt restricţiile şi reglementările impuse de normele europene.
Din păcate, în ultimii ani ne-am confruntat, aproape tot timpul, cu condiţii ostile în care eşti, totuși, obligat să mergi mai departe. Piața este extrem de competitivă, mai ales prin prezența considerabilă a produselor externe în România. În plus, suntem cu toţii conştienţi de declinul zooeconomiei din România, apărut şi întreţinut ca urmare a evoluției pestei porcine africane, a noilor reglementări ce privesc creşterea animalelor în regim gospodăresc, a depopulării satelor, a scăderii numărului de tineri din mediul rural care vor să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, a dificultăţii de accesare a fondurilor europene şi a emigrării unui număr mare de tineri în spațiul european.
Mai nou, s-au înregistrat iarăşi primele focare de gripă aviară la noi în ţară, dar ne punem speranţa în autorităţi că vor lua toate măsurile necesare pentru a stopa un nou val de epidemie.
Din fericire pentru noi, chiar dacă ultimii ani au fost mai dificili sub aspectul celor enunţate anterior, Romvac nu este restricţionat doar de câteva specii, deoarece are în gamă aproape 300 de produse biologice şi medicamente care se adresează tuturor speciilor de animale crescute în România. În plus, ne bazăm şi pe creşterea vânzărilor produselor de uz uman, dar şi a celor veterinare, la export.
Dar cele mai mari satisfacții?
Cu siguranţă, cea mai mare împlinire a mea ca om de ştiinţă şi director de companie sunt descoperirile din domeniul medical, pe care le materializăm în produse medicinale, fitoterapice şi pentru terapie alternativă care servesc sănătăţii oamenilor şi animalelor, însăşi logica noastră ca existenţă.
Astfel, avem în program dezvoltarea de produse fitoterapice veterinare, care constituie un beneficiu prin înlocuirea terapiei alopate și pentru care obținerea autorizației de comercializare este mult mai facilă decât în cazul produselor medicinale veterinare. În gama produselor bio, au fost lansate şi suplimente alimentare imunomodulatoare, dar şi probiotice pentru stabilizarea florei intestinale, Biolactorom. O nouă gamă de produse elaborată de specialiștii de la Romvac, rodul activității de cercetare, este reprezentată de grupul agenților pentru însilozarea plantelor furajere, constituiţi din tulpini bacteriene benefice, pentru obținerea unor silozuri de calitate superioară.
Romvac are în perspectivă şi dezvoltarea de produse medicinale veterinare care să ofere o alternativă la problema principală de combatere a antibiorezistenței la animale și om, prin utilizarea de substanțe active care să aibă o perioadă de așteptare scurtă și care să nu inducă fenomenul de rezistență antimicrobiană. În acest sens, avem în vedere dezvoltarea de produse pe bază de imunoglobuline Y, pentru prevenirea și combaterea infecțiilor bacteriene și virale la animale.
Plecând tot de la pericolul amplificării fenomenului de rezistenţă antimicrobiană, apărut ca urmare a utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, Romvac a lansat pe piață Oul hiperimun PC2 și gama Imunoinstant de produse de uz uman, 100% naturale, cu anticorpi IgY, ca adjuvant în terapia specifică a infecțiilor bacteriene, inclusiv a celor care prezintă rezistență la antibiotice, precum Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Salmonella spp., Escherichia coli şi Staphylococcus aureus.
În ultimii doi ani, Romvac a sporit, până la 28, spectrul agenţilor patogeni faţă de care produsele din gama Imunoinstant prezintă acţiune directă şi specifică. Astfel, au fost lansate noi produse monovalente, respectiv suplimente alimentare sub formă de soluţii buvabile înalt purificate, cu conţinut de imunoglobuline Y specifice faţă de alţi agenţi microbieni, crescând şi numărul pacienţilor noștri, prin lărgirea ariei infecţiilor ce pot fi tratate cu aceste produse. În acest sens, amintim: Imunoinstant anti-Acinetobacter baumannii, Imunoinstant anti-Staphylococcus epidermidis, Imunoinstant anti-Borelioză, Imunoinstant anti-Citrobacter, Imunoinstant anti-Herpes, Imunoinstant anti-HPV, Imunoinstant anti-Streptococcus pneumoniae, Imunoinstant anti-Virusul Varicelo-Zosterian, Imunoinstant anti-Enterobacter aerogenes, Imunoinstant anti-Mycobacterium.
De asemenea, am lansat soluţia polivalentă buvabilă şi spray, PolyImunoinstant, gelul pentru afecţiuni parodontale, ImmunoDent, şamponul pentru afecţiunile scalpului, Immuno-Hair Shampoo, dar şi săpunul Immuno-Clean, cu efect antibacterian, antiinflamator şi keratolitic.
În plus, în cel mai scurt timp, vom completa gama Imunoinstant cu: colire pentru infecţii oftalmice; produsul Instant Yolk cu un conţinut de două ori mai mare de IgY comparativ cu pulberea din ou integral; Immuno Gyn cremă și gel cu imunoglobulină Y anti-HPV-9, destinate aplicării locale la nivelul leziunilor tegumentului zonei genitale externe, atât la femei, cât și la bărbați.
Mai mult de atât, vom lansa cât de curând gama de produse cosmetice de lux, ImmunoCosmetic Lux, pentru fiecare etapă a ritualului de îngrijire. Colecția conține produse pe bază de imunoglobuline Y, pentru curățare și demachiere, exfoliere, tonifiere și hidratare, și acționează activ în tratarea și ameliorarea diferitelor afecțiuni cutanate specifice, precum acneea, foliculita, dermatita atopică și uscăciunea și deshidratarea pielii.
Cum se naște succesul în afaceri? Care sunt cele mai importante reguli de la care nu vă abateți?
Succesul în această afacere are la bază întâmpinarea unei nevoi, iar sănătatea reprezintă, poate, cea mai mare nevoie a omenirii. Vedem bine ce se întâmplă şi acum în lume. Noi, ca oameni de ştiinţă, ne urmăm menirea care a dus la înfiinţarea acestei companii şi care i-a determinat, mai departe, evoluţia. Însă, indiferent de piaţa pe care activezi, tot timpul se va impune existenţa unor constante de care depinde existenţa ta ca afacere. Astfel, cea dintâi condiţie este să îţi distribui omul potrivit la locul potrivit. Acest om trebuie să ştie că poate avea încredere în tine, ca manager, dar şi tu, din această poziţie, trebuie să ai certitudinea că te poţi baza pe acel angajat. Pe urmă, este nevoie să faci ca totul să funcţioneze într-un
adevărat ansamblu al cărui scop principal să fie în permanenţă utilitatea produsului muncii întregului colectiv, obţinut prin profesionalism, inovaţie, stabilitate în timp şi siguranţă. Cel mai important indicator al succesului tău este perenitatea ta ca instituţie, dar şi a produselor şi serviciilor pe care le oferi. Iată că în momentul de faţă, după aproape cinci decenii de existenţă a companiei Romvac pe piaţă, putem spune că am atins succesul în afaceri.
Sunteți un om de știință a cărui muncă pune într-un context fericit cercetarea în medicina românească. Îmi puteți spune cu ce vă mândriți cel mai mult pe acest plan?
Deoarece mi-am dorit dintotdeauna să fac ceva util în viaţă şi cum medicina a fost prima mea dragoste, şi eforturile investite pe aceste direcţii au fost pe măsura propriilor standarde impuse. Astfel, am creat împreună cu soţul meu şi oamenii de ştiinţă de la Romvac peste 300 de produse medicinale de uz veterinar. Printre realizările noastre, se înscriu şi cele 18 brevete de invenție deţinute, toate utilizate în producție. O mândrie nu numai de om de ştiinţă, dar şi de român este faptul că produsele noastre îndeplinesc condițiile de calitate, performanță și diversificare din punct de vedere al gamei, fapt care a făcut din Romvac un brand național, asigurându-şi notorietatea şi pe plan extern, unde acestea sunt tot mai solicitate.
Trebuie să menţionez că numele Romvac se leagă nu numai de medicina veterinară, ci și de cea umană, și asta încă din anii ’80, când am participat la producerea valvei biologice în colaborare cu prof. Ioan Pop de Popa, de la Spitalul Fundeni. De asemenea, o perioadă am produs și vaccinul antigripal uman.
Însă, cu siguranţă, cea mai mare realizare în domeniul medicinei umane este obținerea produselor cu imunoglobuline Y din gama Imunoinstant, care au beneficii multiple asupra sănătății omului, căruia, în funcţie de agentul patogen, i se poate asigura terapie personalizată. Numai la cabinetul nostru sunt în evidenţă peste 5.400 de pacienţi, din care peste 3.000 sunt pacienți vindecați clinic de psoriazis sau care urmează terapia cu Imunoinstant împotriva acestei boli. Şi da, încă un motiv de bucurie pentru lucrul bine făcut este că Romvac a înregistrat o premieră mondială, fiind primii din lume care am vindecat clinic o fetiță de 5 anișori de psoriazis vulgar generalizat. Ştim foarte bine că pentru copiii cu psoriazis nu există tratament alopat din cauza efectelor secundare care apar prin administrarea acestuia.
Iată că o recunoaştere a beneficiilor terapiei cu Imunoinstant pentru sănătatea omului s-a produs la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii, desfășurat la Cluj-Napoca, în martie 2018, când Imunoinstant a fost distins cu două Medalii de Aur și patru de Bronz. Aurul a fost acordat companiei Romvac pentru merite deosebite în medicina umană, respectiv pentru obținerea și utilizarea imunoglobulinelor din gălbenuş de Ou hiperimun PC2 (IgY), dar şi pentru procedeul de tratament imunologic cu produse biologice PC2, utilizat în epidermoliza buloasă.
Tehnologia a evoluat fantastic în ultimii ani. În medicină lucrurile stau la fel?
Cum medicina este o ştiinţă şi corpul uman unul dintre cele mai mari mistere, tehnologia din acest domeniu este şi ea supusă unei continue evoluţii menite să eficientizeze asigurarea unui act medical cât mai prompt şi de calitate. Aşadar, prin tehnologie se urmăreşte şi transformarea serviciului de asistenţă medicală, de la descoperirea şi diagnosticarea bolilor, până la managementul de zi cu zi al bolilor, în special al celor cronice.
Care credeți că vor fi descoperirile revoluționare în medicină pe termen scurt și mediu?
Când vorbeşti despre medicină, nu este foarte uşor să vorbeşti despre certitudini, şi aceasta deoarece vorbim despre organisme vii, unice în felul lor şi care se află în continuă schimbare şi/sau evoluţie în funcţie de factorii favorizanţi.
La ora actuală, ştim că eforturile specialiştilor se concentrează pe inteligenţa artificială, pentru procesul de învăţare automată, de către computer, prin care să se dezvolte aplicaţii software cu capacitatea de a detecta tipare şi tendinţe în colecţia de date, generând, pe baza informaţiilor analizate, anumite predicţii cu grad de acurateţe cât mai înalt. Tot în acest scop se urmăreşte rafinarea metodei de biopsie lichidă, mai puţin invazivă faţă de biopsia clasică şi care să ajute nu numai la monitorizarea efectelor tratamentelor după ce a fost diagnosticat cancerul, dar şi ca instrument de diagnosticare, în biopsia anumitor organe, precum plămânii.
Să nu uităm şi de potenţialul oferit de imprimarea 3D în asistenţa medicală, văzută drept catalizator pentru dezvoltarea medicinei personalizate.
De asemenea, există o preocupare şi pentru fenomenul grav al rezistenţei la antibiotice şi alte substanţe antimicrobiene, în sensul asigurării unui răspuns eficace atât pentru agenţii patogeni existenţi, cât şi în cazul apariţiei şi răspândirii unora noi. Iată că acest capitol a fost deja anticipat de Romvac, care a sporit, până la 28, spectrul agenţilor patogeni faţă de care produsele din gama Imunoinstant prezintă acţiune directă şi specifică.
Este admirabil faptul că dedicați o parte din viața dumneavoastră artei. Citeam că soțul dumneavoastră v-a susținut necondiționat și în această direcție. Ce simțiți atunci când cântați?
Da, aşa este; soţul meu m-a susţinut mereu în acest demers, pe care l-am făcut din pasiune pentru cântec. Cu toate că muzica are acest statut în viaţa mea, am vrut să nu las nicio notă de superficial să o atingă, motiv pentru care mi-am început studiile în domeniu, chiar la Conservator, respectiv la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, o instituţie prestigioasă din domeniu. Şi iată că, din dragostea pentru cântec, am căutat să găsesc și să îmbin sunetele cele mai potrivite pentru fiecare proiect al meu, care reprezintă de fiecare dată o călătorie în sufletul meu. Prin cântec, dau voce bucuriilor mele şi, tot cu ajutorul lui, îmi plâng şi îmi alin durerea. Prin cântec, răzbate vocea mea interioară, ca o formă de eliberare şi regăsire a liniştii sufleteşti.
Există o dihotomie clară între știință și muzică? Știința este legată de minte, muzica de suflet? Sau se împletesc, se completează?
Indiferent de cât de rece şi sigură pe ea este mintea, consider că sufletul reuşeşte de multe ori să o hrănească. Da, am vrut de copil să fiu medic, ceea ce înseamnă că mai mult sufletul a hotărât asta, iar mintea l-a ajutat pentru că a descoperit şi a validat raţiunea acestui motiv. La fel de bine, sunt de părere că orice medic bun cheamă şi inima când analizează cazul şi vede suferinţa unui pacient, fie el cuvântător sau nu. La fel este şi cu muzica. Aceasta este, în principiu, o coordonată a sufletului, dar şi minţii îi aduce beneficii prin eliberarea sufletului de care raţiunea are nevoie pentru buna funcţionare a întregului organism. Astfel, cel mai bine este ca, în viaţă, să facem puţin din toate, pentru a ne mulţumi şi mintea, şi sufletul. De aceea, indiferent de ce alegem să facem, este nevoie de moderaţie.
Credeți în feminitatea clasică sau în feminitatea modernă?
Ca femeie, consider că rolul acesteia în lume nu trebuie să fie limitat de postura de soţie, mamă sau angajatul eficient, dar mai slab plătit în comparaţie cu bărbatul. Femeia poate mult mai mult şi este capabilă de tot ce a demonstrat de-a lungul războiului de emancipare. Însă, pe parcursul acestuia, femeia s-a lăsat pradă ispitei materialismului şi poziţionării sociale şi a uitat să mai emane acea feminitate pură şi aparte, acea grație încântătoare care o defineau odată. Astăzi, feminitatea pare pusă deoparte sau mutilată prin postura de femeie-bărbat, nou-adoptată sub imperiul stresului, lipsei de timp şi al obligaţiilor noi pe care femeia şi le-a asumat, uitând să le calculeze şi urmările. Este păcat că majoritatea femeilor sunt prea ocupate ca să mai fie femei şi că uită cum iubirea lor are puteri nebănuite care pot crea şi transforma o lume, hrănindu-i sufletul. Femeia de azi uită că numai ea poate îmblânzi sufletul unui bărbat şi că tot ea este cea care are puterea de a uni şi ţine împreună familia. Femeia a uitat să mai fie femeie nu numai în gândire, dar de multe ori şi prin habitus. Şi cu toate acestea, văd cum femeia de astăzi îşi doreşte să fie din nou feminină, dar dezarmează, de multe ori, din neştiinţa de a-şi mai urma instinctul… feminin. Dar, femeia de succes depășește niște stereotipuri ale societății, dovedind puteri lăuntrice nebănuite.
Cum vă încărcați sufletește când obosiți?
Aceasta este o întrebare grea. Când eram cu soţul meu, făceam multe lucruri care să ne întremeze forţele amândurora: de la o simplă plimbare, la o discuţie urmărind relaxaţi un program la televizor şi până la cea mai mare şi mai revigorantă plăcere a noastră, călătoriile prin lume. Acum, sincer, sunt la momentul în care mă bucură faptul că am încheiat o zi fructuoasă de muncă şi oboseala prea mare îmi şterge repede lacrimile într-un somn adânc.
Dacă ați putea schimba ceva în lume, așa cum este ea acum, ce ați schimba?
Dacă aş putea schimba ceva în lume, atunci acela ar fi omul, deoarece, din păcate, trăim vremuri în care oamenii seamănă egoism şi indiferenţă. Astăzi, iubirea şi respectul au devenit valori perimate în imperiul vremelniciei şi al indiferenţei. Ca un paradox, astăzi, oamenii trăiesc printre oameni şi, cu toate acestea, sunt singuri.
Interviu realizat de: Ruxandra Rusan
Foto: Aurel Șerban
Styling: Rosalie Kanda
Make-up artist: Ana-Maria Barbu
Hairstylists: Roxana Balaci și Adriana Mina,
The Beauty Station
Locație: Le Château, www.le-chateau.ro