George Petroșel (Jurjak): „Perioada aceasta, pentru mine, a fost cea mai creativă din viața mea”

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 12-07-2021

în: Art & Design

George Petroșel (Jurjak)

Artistul vizual George Petroșel, cunoscut publicului drept Jurjak, a simțit nevoia să creeze mai mult ca oricând din momentul apariției pandemiei. A revenit la lucrul cu lutul după aproape două decenii și a descoperit puterea terapeutică a sculpturii. Jurjak vorbește în interviul acordat LUXURY Magazine despre experimentul neîncetat din viața unui artist și mixul dintre digital și concret pentru desăvârșirea actului creativ. 

George Petroșel (Jurjak)

Cum ați descoperit pasiunea pentru sculptură și de ce ați ales să vă specializați pe portrete?
Am mai avut o tentativă de a mă juca cu lutul cam acum 18 ani. În decembrie am făcut COVID-19 și, fiind izolat la domiciliu, mi-a venit ideea să rog un prieten să îmi cumpere lut și să îl lase la poartă. M-am jucat zilnic și nu m-am mai oprit.

Puteți descrie procesul creării unui portret sculptat? Care sunt sursele de inspirație și ce tipuri de materiale folosiți?
Ca proces, mai întâi faci armătura, scheletul pe care începi să construiești, forma capului, fața, trăsăturile și expresia. Ca sursă de inspirație pot menționa oamenii, fețe pe care le vezi pe net sau pe stradă și îți atrag atenția, sau pur și simplu e o energie care te face să te pui la lucru și să începi, fără să știi ce o să iasă. 

Jurjak

Folosesc lutul pentru crearea sculpturilor.
Ce teme abordați prin sculptură și cât de deschis este publicul român la astfel de creații?

Momentan sculptez personaje imaginare, iar la majoritatea, după ce le termin, îmi place să le construiesc și un backstory (context – n.red.), nume, proveniență și tabieturi. Publicul român cred că este deschis la artă, la experimente și este dornic de nou.

Cum se integrează sculptura în universul artistic personal? Sunteți artist vizual, muzician și regizor.
Sculptura îmi consolidează latura de artist vizual și simt că mă împlinește din punct de vedere creativ. E o muncă de răbdare și este relaxantă – chiar terapeutică, pot spune. O recomand!

Jurjak

Cum a influențat perioada de pandemie energia creativă?
Perioada aceasta, pentru mine, a fost cea mai creativă din viața mea. Se pare că dau mai mult randament izolat, constrâns… Arta consistentă vine dintr-un neajuns, o frustrare, o lipsă, dar și din fericire și muncă.

În pandemie am compus două albume muzicale, încă nelansate, și am realizat cam 30 de sculpturi. Arta, pentru mine, este un stil de viață, sunt dependent de exprimare, iar arta îmi umple mintea, îmi ține mâinile ocupate și îmi eliberează sufletul.

Jurjak

Poate un artist din 2021 să existe fără o latură digitală?
Cred că nu prea se poate fără puțin digital în ziua de azi. În mod sigur îți poate ușura din muncă și îți poate deschide alte porți, alte idei și moduri de exprimare. Însă cred că nici fără analog sau manufactură nu se poate. Lucrul făcut cu mâna este mai valoros și doar așa artistul își poate dezvălui amprenta pură.

Se termină vreodată experimentarea în viața unui artist?
Artistul este un aventurier și experimentele sunt niște aventuri în căutarea personalității, a propriei expresii, a viziunii despre viață și tot ce îl înconjoară.

Jurjak

Cum abordați luxul în viața personală și în plan artistic?
Luxul poate fi doar un mod de a privi lucrurile, o stare. Luxul înseamnă să fii liber și să poți face ce îți place. Sunt norocos…

Mie îmi place câteodată să spun că sunt un „boschetar de lux”, adică cu pantalonii rupți să stau pe o bordură și să beau un vin, un vin bun, sau să merg la un bar de fițe și să beau un vin prost. 

Pe plan artistic, luxul înseamnă să fiu cât mai profesionist și în fiecare lucrare, indiferent de gen, fie ea muzică, videoclip, colaj sau sculptură, să investesc energie, pasiune și materie primă cât mai bună pentru ca produsul finit să fie de calitate.

Foto: Elegantly Tasted – Cristina Oltean

Galerie Foto