Tort Design – Alina Stroe, un interviu „fără conservanți”

Scris de Luxury
Publicat la data de: 15-03-2017

în: Art & Design

Tort Design

Lumea deserturilor Tort Design poate fi adesea comparată cu o lume a poveștilor în care cele mai iubite personaje prind viață sub forma unor figurine neimaginat de dulci, folosind ingrediente de cea mai bună calitate. Și pentru că echipa Tort Design își dorește să fii atent la ceea ce mănânci, la sănătatea ta și mai ales a copilului tău, Alina Stroe ne vorbește deschis, într-un interviu „fără conservanți”, despre povestea afacerii sale de suflet.

Torturile de la Tort Design sunt cu totul ieșite din comun, și pe bună dreptate! Dincolo de gust, forma lor este cea care uimește, pentru că uneori te duc cu gândul la adevărate opere de artă culinare. De unde v-a venit ideea să începeți o afacere cu torturi „couture”?
Mulțumesc pentru aprecieri! Totul a pornit de la faptul că sunt mămica a trei copii minunați. M-a fascinat întotdeauna fericirea lor și a prietenilor lor în momentul acela magic, când vine tortul. Din această bucurie pentru bucuria lor, dar și din dorința ca ei să mănânce ceva sănătos, făcut din cele mai bune materii prime, s-a născut o adevărată pasiune. Din această pasiune s-a născut apoi Tort Design. Am învățat repede că nu numai pe copii, ci și pe adulți îi încântă deserturile frumoase și delicioase. Așa am devenit o mică întreprindere de artă culinară și decor, unde ne străduim din răsputeri să bucurăm cât mai mulți gourmets, iubitori de frumos, cărora vrem să le oferim momente de extaz. Efectul acesta wow, pe care îl dorim, se obține numai cu produse delicioase și impecabile, create special pentru sărbătorit.

Cum realizați aceste creații artistice originale? Aveți în echipă și designeri care contribuie la finisarea formelor? Cu ce fel de specialiști lucrați?
Torturile și deserturile personalizate au, bineînțeles, ca orice domeniu, secretele lor, pe care le înveți cu studiu, străduință și muncă. Este foarte importantă o bună comunicare cu clientul, pentru a înțelege exact ce își dorește acesta. Apoi trebuie să poți contempla tortul în 3D, cu ochii minții, așa cum va arăta el când e gata și să anticipezi toți pașii necesari, de la pregătirea suportului, până când tortul ajunge la sărbătorit pe masă. E nevoie de vedere în spațiu, de bun simț la combinarea culorilor, de talent și dedicare la elaborarea compozițiilor, dar mai ales de seriozitate și organizare într-o echipă de profesioniști.

La noi lucrează aproape în exclusivitate specialiști pasionați. Avem toți o bază teoretică și practică solidă, cu școli și cursuri de specialitate urmate atât la noi, cât și în străinătate, și o experiență considerabilă în domeniu. Tot timpul ne perfecționăm la cursuri, seminarii și conferințe internaționale, pentru a fi la zi cu ce e mai nou, mai bun și mai frumos. În echipă ne completăm unii pe alții. Avem, de exemplu, specialiști pentru figurine tehnice, pentru reproduceri de animale și personaje fantastice, pentru forme geometrice complexe sau pentru obținerea celor mai fascinante combinații de culori. Din mâinile celor mai fini și meticuloși dintre noi ies figurinele umane, care cer o deosebită acuratețe. Important este însă să lucrăm în echipă, astfel încât tortul, candy bar-ul sau prăjiturica la care muncim să iasă perfect și să încânte sărbătoritul și invitații lui.

Vă inspirați în munca dumneavoastră din creațiile unor predecesori deveniți și ei faimoși?
Bineînțeles! Totdeauna este ceva de învățat. Lumea deserturilor creative este plină de viață și în continuă evoluție. Suntem tot timpul la curent cu cele mai noi creații din domeniu. Urmărim atent cei mai mari maeștri cofetari ai planetei. Avem furnizori care ne aduc cele mai bune ingrediente. Toate acestea le facem pentru a-i oferi clientului nostru de aici, din România, un tort, un candy bar sau un platou de prăjituri, dintre cele mai delicioase și cele mai la modă.

Care a fost cel mai mare tort pe care l-ați făcut și cât durează realizarea unui asemenea tort?
Am avut la un botez o Albă ca Zăpada în mărime naturală, la care am lucrat o săptămână întreagă  toată echipa. Știam că executăm o comandă pentru o clientă exigentă, foarte atentă la cele mai mici detalii. Tortul nu putea să iasă altfel decât perfect! Au fost multe provocări legate de structura de rezistență și de transport, la un tort așa de greu, dar totodată înalt și suplu. A fost necesară o planificare minuțioasă și multe ore de muncă pentru a fi siguri că ajunge cu bine la locație și că poate fi prezentat, admirat și savurat de toți invitații.

Care sunt combinațiile dumneavoastră preferate de ingrediente și ce anume ați evita cu orice preț? 
Vreau să încep cu sfârșitul și să spun răspicat că sunt total împotriva aditivilor, conservanților și a tuturor ingredientelor ce sunt folosite pentru a ieftini produsul de cofetărie, și care ne pot periclita sănătatea. Noi am ales să mergem pe calea cea dreaptă și să creăm deserturi delicioase, dar fără trucuri. Deserturi pe care se bate toată familia și le savurează apoi cu bucurie. Așa cum este una din compozițiile noastre de tort „White Forest”, de tip Mousse au Chocolat, preferata clienților noștri, pe care o facem din ciocolată belgiană albă și fructe de pădure. Un desert ușor ca un fulg și foarte puțin dulce. Sau noua colecție de minitarte, unde am creat creme speciale din yuzu, tonka, gianduja, chilli sau caramel sărat, o adevărată nebunie de gusturi. La toate candy bar-urile noastre, aceste minitarte dispar imediat ce apar invitații, iar bufetul e declarat deschis. Vă rugăm să controlați și poza din acest articol, căci s-ar putea să dispară câteva și de acolo!

Aveți vreun vis rămas neîmplinit?
Sunt filozofi care spun că un vis împlinit încetează să mai fie un vis, pentru că devine o realitate concretă, deci nu atât de fascinantă. Eu sunt un om dinamic. Îmi place să visez, dar apoi trec la punerea visului în practică și la transformarea lui într-un punct de plecare pentru o nouă provocare. Mi se pare că nu există obiective de neatins, atâta timp cât investești în ele suficientă muncă și dedicare. Deserturile personalizate sunt practic vise dulci ale clientului, pe care mie și echipei mele ne place să le împlinim.

Ce înseamnă luxul pentru dumneavoastră?
Luxul, după mine, este format dintr-unul sau mai multe momente perfecte, care se îmbină armonios. Torturile și prăjiturile noastre sunt făcute cu scopul de a dărui oamenilor astfel de momente, în care să se bucure de minunile acestei lumi. Pentru mine, personal, luxul înseamnă să-mi permit să fac ceea ce-mi place. Ador torturile și deserturile deosebite, deci am o meserie cu adevărat de lux!

Tort Design