Kenzo House, vila legendarului fashion designer poziționată discret în Paris

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 09-05-2024

în: Art & Design

Kenzo House

Kenzo House, proprietatea construită de legendarul fashion designer Kenzo Takada în 1993, a fost scoasă la vânzare de Christie’s International Real Estate. Vila exclusivistă a trecut printr-un proces de reproiectare în anul 2018, sub semnătura celebrului arhitect Kengo Kuma.

Agenția care se ocupă de proprietate notează că Kenzo House este un veritabil refugiu în Orașul Luminilor. Vila cu patru etaje este la adăpost de privirile indiscrete, fiind amplasată în curtea unui imobil rezidențial din secolul al XVIII-lea, în cartierul istoric Bastille din Paris, o enclavă liniștită și elegantă de pe malul drept al Senei.

Construită în jurul propriei curți interioare, proprietatea este ancorată în natură prin terasele amenajate într-o autentică grădină japoneză, cu un iaz populat cu pești koi.

Kenzo House

Kenzo Takada, fondatorul brandului de modă de lux Kenzo, a fost cunoscut pentru colecțiile sale îndrăznețe și pline de culoare, care au însuflețit podiumurile de modă ale anilor ’70, ’80 și ’90. Kenzo House a fost concepută ca o convergență eclectică între Est și Vest, culturi și artă, texturi și culori, lumină și formă, cu o reverență de maestru Zen pentru natură, potrivit agenților de la Christie’s.

Arhitectul Kengo Kuma a păstrat această viziune atunci când a renovat casa, în 2018. Kuma este cunoscut pentru proiecte grandioase precum Stadionul Național din Japonia și Muzeul de Artă Suntory din Tokio. Totodată, este faimos și pentru designul rezidențial intim, exemplificat perfect de casa Stone Roof din Nagano, Japonia. El folosește materiale tradiționale japoneze, precum ceramica, piatra, bambusul și lemnul, pentru a crea o legătură profundă și intimă cu natura.

Transparența este o caracteristică a arhitecturii japoneze, iar Kengo Kuma încearcă să folosească lumina și materialele naturale pentru a obține o nouă formă de transparență.

Kenzo House

În deplină concordanță cu viziunea lui Kenzo referitoare la o casă și o grădină japoneză autentică, arhitectul a reconfigurat planul locuinței, aducând transparență în fiecare cameră și orientând toate privirile către grădină. Plăci de cedru, lemn de tec și lut au fost aplicate pe fațadă pentru a adăuga textură și căldură.

În interior, grinzile, podelele și obloanele din stejar francez completează finisajele din lemn ale designului original. Un engawa – un coridor exterior tradițional japonez realizat din grilaj de lemn – înlocuiește mica piscină interioară. Mai departe, un pavilion japonez cu o cameră tradițională de ceremonie a ceaiului, cu tatami și uși glisante shoji, se deschide către iazul cu crapi koi. Cireșii și arțarii, bambușii, ienuperii, lichenii, mușchii, stâncile și cascadele imită liniștea și serenitatea peisajului japonez.

Kenzo House

La nivel de compartimentare, vila deține patru dormitoare cu dressing, șase băi, două camere de recepție, două sufragerii și două bucătării. Totodată, există o cameră pentru ascultat muzică, o sală de forță, o bibliotecă și un lift.

Mai mult, proprietatea include trei apartamente de tip studio pentru personalul care se ocupă de vilă. La toate acestea se adaugă două locuri de parcare private.

Christie’s International Real Estate nu a făcut public prețul pentru Kenzo House și tot ce știm este că vila a fost listată acum mai bine de 350 de zile și nu și-a găsit încă un proprietar.