Emma de la ZU: „Cred cu tărie că, dacă iubești viața, ea te va iubi, la rândul ei, în diferite forme”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 03-07-2024

în: The Famous

Emma de la ZU

Emma Ștefan, cunoscută ca Emma de la ZU, nu este doar gazda matinalului de la Radio ZU, ci și o artistă talentată, o visătoare pragmatică și o exploratoare a minunilor vieții. Pasionată și autentică, ea își trăiește viața cu intensitate și curaj, urmându-și pasiunile și găsindu-și echilibrul într-o existență plină de provocări și oportunități. De la dragostea pentru radio și muzică, până la aventurile din lumea podcasturilor și mărturisirile din culisele emisiunii „Te cunosc de undeva”, Emma de la ZU ne invită în universul său captivant și ne povestește despre învățăturile și inspirația pe care le-a dobândit în călătoria ei extraordinară, într-un interviu plin de emoție, sinceritate și profunzime.

Deși ești o prezență marcantă pe scena radio și muzicală, cine este cu adevărat Emma Ștefan, femeia pasionată și autentică din spatele microfonului?
Sunt omul veșnic îndrăgostit de viață. Sunt femeia care, câteodată, simte că înlăuntrul ei bat două inimi. Atât de multă iubire simt că am de oferit vieții și atât de profund simt lucrurile uneori. Cred cu tărie că, dacă iubești viața, ea te va iubi, la rândul ei, în diferite forme. Ah, și nu uit niciodată că și ,,joaca” e o formă de maturitate emoțională. N-ar trebui niciodată să uităm să fim copii. Eu mă simt încă ,,studenta vieții”: o visătoare pragmatică.

Care au fost momentele sau persoanele care au avut cel mai mare impact asupra ta în copilărie și cum te-au influențat în cariera ta?
Cel mai prețios cuvânt: MAMA. În primul rând, ea a amprentat în sufletul meu dragostea, ambiția, grația și noblețea sufletească. Mama și-a onorat întotdeauna energia feminină, fiind o femeie absolut superbă, chiar dacă creștea cinci copii. Nu a uitat niciodată să-și arate feminitatea și pasiunea pentru familie, atât pentru copii, cât și pentru tata. Mai apoi, am crescut și am regăsit acest model în Monica Vitti. Mottoul vieții mele rămâne replica: ,,Lumea aparține celor fericiți”. Acela a fost momentul în care am știut că pentru a fi fericită trebuie să-mi aleg cu atenție drumul în viață și să știu mereu ce îmi doresc. Să îmi mobilizez toate forțele pentru acel scop. Așa a început cariera mea.

Vocea ta este ascultată de milioane de români în cadrul matinalului de la Radio ZU. Îți amintești care a fost momentul în care ai realizat că vrei să devii o voce în radio și ce te-a inspirat să alegi acest drum?
Radioul m-a ales pe mine! Îmi amintesc și acum. Era o zi de iunie, eram ,,lefteră”, dar cu ambiții mari. În mâna stângă țineam o cafea ieftină și proastă, iar în fața mea, pe Facebook, citeam anunțul care avea să-mi schimbe viața: ,,Buzdu și Morar caută colegă! Spune-ne de ce meriți să fii tu.”. Răspunsul se afla în mine însămi. Pentru că am milioane de zâmbete de oferit. M-am ținut de promisiune. Chiar dacă, atunci, radioul a fost cel care m-a ales pe mine, eu îl aleg pe el azi, mâine și… pentru totdeauna. Cu radioul, am creat cea mai puternică și reală legătură pe care o am cu lumea. Este cel mai profund mod prin care pot să spun lumii: ,,Aici, sufletul și mintea mea… Luați-le!”.

Cum crezi că poate radioul influența și conecta oamenii în era digitală?
Cu siguranță, radioul este un element-cheie pentru conectarea în era digitală. Avem atât de multă nevoie de o comunicare reală, care să treacă granițele și să ducă mai departe poveștile care contează. Radioul conectează prin zâmbete, prin emoția care trece dincolo de microfoanele noastre și ajunge mai aproape de oameni. Această ,,stare” pe care o creează radioul este o sursă de inspirație și conexiune. Există oameni care ne sună și pe care îi leagă trăiri și experiențe comune, iar noi, prin intermediul radioului, facem zilnic magie: conectăm, chiar și în era aceasta a deconectării de sine. În plus, ZU a depășit de mult bariera studioului de radio, prin campaniile pe care le desfăşoară an de an, la propriu printre oameni: ,,RadioAventura” ne surprinde chiar în curțile unor oameni care au poveşti superbe, ,,Oraşul Faptelor Bune” unește toată țara prin omenie, iar „Forza ZU” este cadoul pe care ni-l dăruim nouă, tuturor, dar mai ales ascultătorilor.

Emma de la ZU

Pe lângă pasiunea pentru radio, mai ai o altă mare iubire, și anume muzica. Cum ți-ai descoperit această pasiune și ce te-a determinat să devii cântăreață într-o trupă de cover?
Sincer, am avut, pentru o secundă, impresia că cei care cântă și apar în lumina reflectoarelor au o viață perfectă, lipsită de griji. Oh, ce iluzie frumoasă! Chiar dacă în fond e doar o iluzie, acest lucru m-a făcut să îmi doresc să fiu alături de oameni și în acest mod. Bine… nu doar asta – și un pariu pierdut! Cineva mi-a zis, la un moment dat, că nu am să reușesc să cânt din cauza vocii mele răgușite care nu e plăcută auzului. Îi mulțumesc și îi sunt recunoscătoare pentru asta! (râde – n.red.)

Dragostea pentru muzică te-a condus și către participarea la emisiunea „Te cunosc de undeva”. Cum a fost această experiență și ce ai învățat în timpul petrecut acolo?
Au fost cele mai provocatoare patru luni din viața mea. Participarea la această emisiune mi-a adus și cea mai frumoasă creștere pe care un artist o poate avea. Acolo, dincolo de nervi, nopți nedormite, îți dezvolți capacitatea de a-ți adapta vocea și de a fi, în genere, flexibil. M-am cunoscut pe mine însămi în acest fel și mi-a plăcut enorm. În afară de toate aceste laturi pe care mi le-am descoperit, am câștigat și o prietenă – pe Sore, iar asta e de neprețuit.

Totodată, ești și gazda unui podcast de succes, numit DilEMMA. Cum a început această aventură și ce reprezintă acest proiect pentru tine?
Sursa de inspirație a acestui podcast a fost tocmai latura mea profundă, curioasă. Acea Emma care continuă să-și pună întrebări despre viață pentru a o înțelege mai bine. Acea femeie care caută să-și deschidă orizontul cunoașterii întotdeauna. Am cunoscut atât de mulți invitați minunați, cu povești și lecții de viață incredibile! Acest lucru mă motivează enorm. De altfel, majoritatea invitaților au momente de vulnerabilitate în care își dau voie să plângă. Tocmai pentru că eu le creez un cadru sigur și deschis. Urmăritorii îmi spun că îi ajută curajul meu de a aborda teme sensibile, dar pline de înțelepciune și profunzime. DilEMMA e podcastul acela care are curajul de a pune în discuție subiectele pe care, de cele mai multe ori, le uităm într-un sertar. Poate chiar le închidem intenționat, de teamă. Cu toate acestea, tocmai aceste subiecte ne oferă mai multă putere interioară.

Cu un program atât de încărcat, cum reușești să îți găsești echilibrul și să ai timp pentru tine?
Cu pixul și agenda în mână! În plus, haosul acesta, în mod paradoxal, chiar îmi place. De altfel, am învățat că, dacă vreau să dăruiesc lumii, asta trebuie să înceapă mai întâi cu mine. Am învățat că nu există timp pierdut și timp dedicat creativității. Real, între 4:30 a.m. și 5:30 a.m., înainte de „Morning ZU”, e ora mea de aur. Acela e singurul moment în care sunt sigură că nu îmi sună telefonul.

Emma de la ZU

Care au fost cele mai mari provocări și încercări cu care te-ai confruntat în viața ta și cum te-au modelat aceste experiențe?
Cele mai mari provocări au fost să aleg pe cine să ascult, respectiv să aleg cui să îi cer sfaturi. Viața m-a făcut ca, uneori, să-mi acopăr urechile. De multe ori. O altă provocare este să învăț să îmi mențin echilibrul. Să țin pasul cu schimbările, însă, în același timp, să nu mă îndepărtez de mine. O provocare reală este și că, uneori, trebuie să funcționez cu puține ore de somn. Și, nu în ultimul rând, să nu-mi fie teamă să greșesc. Să văd dincolo de greșeală și să învăț constant din orice experiență.

Cum îți exprimi creativitatea în afara radioului și a muzicii? Ai alte forme de artă care te atrag sau pasiuni creative?
Iubesc să fac poze. Fotografia este una dintre pasiunile mele. Îmi place să stau la pândă, în parcuri, și să surprind oamenii în diferite stări cu ajutorul camerei de filmat. Scriu mult, am caiete întregi acasă. Iubesc filmele vechi, plimbările prin anticariate și poeziile pe care le scriu, dar care încă nu au văzut lumina tiparului.

Cine sau ce te inspiră în fiecare zi și te motivează să continui să-ți urmezi pasiunile și visurile?
Sunt înconjurată de oameni pe care îi admir, atât la radio, cât și acasă. Am alături de mine femei care mă inspiră zilnic, chiar dacă nu au joburi atât de expuse. Îmi găsesc întotdeauna motivația în mine însămi, așa m-am antrenat. Când nu mai pot, îmi reamintesc de ce am început acest drum. Îmi sunt foarte loială. Nu uit ce mi-am promis.

Care sunt valorile care te ghidează în viața de zi cu zi?
Iubirea e ghidul meu suprem. Dacă iubesc să fac ceva, găsesc întotdeauna o cale să duc la bun sfârșit acel lucru. Cred cu tărie în puterea cuvintelor și mi le aleg cu multă grijă. Am o loialitate neclintită față de oamenii din jurul meu, puțini de altfel, dar de neprețuit.

Emma de la ZU

Cum îți continui dezvoltarea personală și profesională? Există cursuri sau cărți care te-au marcat recent?
După cum am mai spus, una dintre misiunile mele este să-mi lărgesc constant orizontul cunoașterii. Cred că acesta e unul dintre secretele ,,artei de a fi fericit”. Prin cărți, documentare, filme, sport și tot ceea ce ține de ,,echilibrul” dintre minte, corp și suflet. Pasiunile sunt o altă cale de autodezvoltare; de exemplu, muzica este cel mai frumos mod de autocunoaștere și înțelegere a propriilor emoții. Relațiile cu oamenii contribuie în egală măsură la maturizarea mea emoțională și la evoluția mea pe toate planurile. De curând, am citit trei cărți absolut minunate. Două dintre ele sunt scrise de Brianna Wiest („101 eseuri care îți vor schimba modul de a gândi” și „Tu ești muntele”), iar cea de-a treia se numește „Construiește-ți viața pe care o dorești. Arta și știința de a deveni mai fericit”, de Arthur C. Brooks și Oprah Winfrey. Într-adevăr, drumul până la fericire este aventura vieții noastre, iar aceste cărți îți arată cum să parcurgi această călătorie cu mai multă claritate, relaxare și entuziasm.

Te consideri o femeie împlinită?
Mă consider o femeie care știe concret care sunt lucrurile care îi aduc împlinire. Și care nu acceptă niciodată altceva în schimb.

Ce reprezintă luxul pentru tine?
Luxul reprezintă libertatea de a fi autentică, de a fi eu, oriunde și oricând.

Care sunt planurile și aspirațiile tale pentru viitor, atât în carieră, cât și în viața personală?
Nu am planuri. Am, în schimb, multe dorințe. Îmi doresc ca, în fiecare dimineață, vocea mea să fie la fel de bine primită de către ascultători. Îmi doresc ca DilEMMA să fie canalul pe care îl cauți atunci când ai nevoie să auzi că nu ești singur și că POȚI reuși, orice ar fi. Îmi doresc enorm să am focul acesta interior constant în mine. Pentru că el e cel care mă ajută să-mi depășesc limitele tot timpul.