Cel mai scump ceas din lume vândut vreodată la licitație

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 04-05-2023

în: Vip

Ceasul Patek Philippe

Ceasul Patek Philippe de 24 de milioane de dolari care poartă un blestem mortal – proprietarul său a dat faliment și a murit în mod misterios la 48 de ani, cu doar două zile înainte de vânzarea ceasului

Într-un top al celor mai scumpe obiecte vândute vreodată la licitație, ceasul Patek Philippe Henry Graves Supercomplication ocupă un onorabil loc 16, cu o valoare de achiziție de 24 de milioane de dolari. Comandat de multimilionarul Henry Graves Jr., acest ceas din aur de 18 carate lucrat cu multă migală a fost creat în decursul a nu mai puțin de opt ani.

Vândut anterior la licitație în 1999, pentru 11.000.000 de dolari, modelul a fost achiziționat de șeicul Saud bin Mohammed bin Ali Al-Thani din familia regală a Qatarului, care l-a vândut înapoi casei de licitații 15 ani mai târziu.

Oferta finală de la Sotheby’s în 2014 a fost de 23.237.000 de franci elvețieni – la acea vreme, peste 24.000.000 de dolari –, făcând din Patek Philippe Supercomplication cel mai scump ceas de licitație din lume. Titlu păstrat până în ziua de azi.

Se știe că toți oamenii au și momente proaste. Cu toate acestea, nu toți au un ghinion fatal din cauza unui ceas. Modelul în cauză este, așadar, departe de a fi unul obișnuit – un Patek Philippe din 1933, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de Graves Supercomplication. Considerat cel mai elaborat și mai frumos ceas din lume, exemplarul a necesitat trei ani pentru a fi proiectat și alți cinci pentru a fi fabricat.

A legat nenorocirea de soarta iluștrilor săi proprietari de-a lungul anilor, după ce a fost comandat de bancherul american Henry Graves Jr., în schimbul sumei de 15.000 de dolari, în 1925. Capodopera uluitoare se laudă cu două fețe și 24 de complicații, o alarmă, un cronometru și un calendar perpetuu.

Ceasul Patek Philippe

Dincolo de o frumusețe incredibilă, ceasul a adus ghinioane teribile pentru înstăritul urmaș al lui Henry Graves în secolul al XX-lea și apoi din nou pentru prințul din Qatar care a cumpărat fabuloasa piesă de la Sotheby’s, în 1999, pentru 11 milioane de dolari, transformând-o în cea mai scumpă creație orologeră din lume. Ceea ce a urmat a fost o nenorocire continuă în viața acestuia, de la datorii la moarte prematură. Șeicul Saud bin Mohammed bin Ali Al-Thani din familia regală a Qatarului și unul dintre cei mai bogați bărbați din lume a fost găsit mort în circumstanțe misterioase în casa sa din Londra.

Membrul familiei regale din Qatar avea doar 48 de ani și era plin de datorii din cauza colecției sale de artă în continuă expansiune. Deloc surprinzător, dispariția prematură a avut loc cu două zile înainte ca blestemata lui piesă orologeră să fie vândută la Geneva pentru o sumă-record de 24 de milioane de dolari, în 2014. Ceasul fusese gajat Sotheby’s împreună cu aproape 83 de milioane de dolari în alte active pentru a ajuta la acoperirea uriașei datorii pe care șeicul o acumulase prin nerespectarea plăților pentru diferite achiziții. Numele Grave („mormânt” în limba engleză – n.red.) a adus literalmente incidente grave și dezastre asupra proprietarilor ceasului, din 1925 până în 2014.

Născut pe 11 martie 1868, Henry Graves Jr. a fost un bancher american care, pe lângă faptul că era un înfocat colecționar de ceasuri, era pasionat și de artă. Cea mai faimoasă achiziție a sa, complicația Grave, a fost vândută de moștenitorii săi în 1968 reputatului Time Museum din Rockford, Illinois, care s-a închis în martie 1999. Ceasul a fost păstrat la Rockford Time Museum până când a fost vândut de casa Sotheby’s pentru suma-record de 11 milioane de dolari șeicului din Qatar, pe 2 decembrie 1999. Concluzia noastră este că, uneori, nici măcar cel mai scump ceas din lume nu îți poate aduce fericirea…