Energy Expo - Join the revolution

Tu decizi ce priveliște vei avea astăzi – Noul zgârie-nori rotativ din Dubai

Scris de Luxury
Publicat la data de: 13-06-2017

în: News & Features

Progresul nu poate fi oprit, mai ales în domeniul tehnologiei. Când ne gândim la viitor, ne imaginăm că vom avea posibilitatea de a zbura cu jet pack-uri, de a locui în case în formă de rachetă, de a ne teleporta sau de a ne întâlni pe stradă cu hologramele prietenilor noștri. Astfel, arhitecții nu se mai mulțumesc doar cu realizarea de proiecte practice, ci aspiră să șocheze prin originalitatea lor. Înțelesul conceptului de „clădire futuristă” a evoluat mult în ultimii ani. La mijlocul secolului trecut, „viitorul” în arhitectură însemna edificii în formă de navă spațială. Acum, însă, arhitecții cred că pe primul loc se situează structurile abstracte.

Nonconformistul oraș din Emiratele Arabe Unite nu încetează să ne uimească prin varietatea clădirilor futuriste ridicate aici. După cel mai mare mall din lume, cea mai înaltă clădire și cea mai mare insulă artificială, în Dubai se va construi primul turn rotativ din lume. Lucrările la viitorul complex, care va include și un hotel, au început în anul 2008, iar până în 2020, Dubaiul vrea să bifeze un nou record: primul zgârie-nori din lume cu etaje care se vor roti în jurul propriei axe, la 360 de grade, schimbând astfel continuu forma clădirii. Dynamic Tower este proiectul arhitectului David Fisher, iar în planurile acestuia este inclusă colectarea energiei de la 79 de turbine eoliene, ce vor fi dispuse pe orizontală între etaje, eficientizând astfel consumul de energie electrică. De asemenea, acest turn va avea panouri solare instalate pe acoperiș, cu scopul de a produce energie adițională. Aici se va găsi, bineînțeles, și un elevator, construit în mijlocul clădirii, care va oferi locatarilor posibilitatea de a-și transporta și parca mașinile chiar în apropierea apartamentului lor.

„Aceste unități, realizate din oțel, aluminiu, fibră de carbon și alte materiale moderne de înaltă calitate, vor fi asamblate în fabrică, urmând ca ulterior să fie atașate de nucleul fix al clădirii, pentru a da viață construcției Dynamic Tower. Eu consider că astfel de clădiri îi vor convinge pe oameni că, practic, orice este posibil”, a declarat arhitectul David Fisher. Acesta a mai specificat că inspirația pentru acest proiect inovator a fost viața în continuă schimbare a oamenilor, susținând totodată că locuințele obișnuite, care sunt statice, nu se identifică cu oscilațiile oamenilor din ziua de astăzi și de aceea a vrut să realizeze ceva cu totul nou.

Impresionant la această construcție este faptul că cei care vor deține locuințe aici se vor putea bucura de priveliști care variază constant. Mai precis, dacă atunci când se trezesc pot admira răsăritul soarelui, câteva ore mai târziu, de la aceeași fereastră se pot delecta cu apusul. De asemenea, aceștia vor putea mări sau micșora viteza de rotire a propriei locuințe, astfel încât panorama să poată fi schimbată după bunul plac. Mai mult decât atât, oaspeții hotelului din cadrul complexului vor avea la dispoziție o gamă vastă de apartamente de lux și vor beneficia de servicii excepționale.

Costurile impozantei construcții s-ar ridica undeva la 420 milioane de euro, iar prețul unui apartament din zgârie-nori se va situa între 4 și 40 milioane de euro. Deocamdată nu se cunoaște câte stele va deține ineditul hotel, dar știm deja că se va ridica deasupra lor…

Energy Expo 10-13 octombrie