Societatea se transformă, iar noi trebuie să evoluăm odată cu ea. Profesor, psihoterapeut și antreprenor, fondatoarea Junior School, Felicia Akkaya, a reușit să construiască un model de învățământ care să pregătească noile generații pentru o societate în continuă dezvoltare. Cu pasiune, dragoste, dar și din dorința de a ajuta, Felicia și-a propus să îmbine calitățile antreprenoriale cu vocația de profesor și, implicit, iubirea pentru copii, reușind să ajute la îmbunătățirea relației părinte-copil.
Sunteți mamă, profesor, antreprenor, un adevărat model în educația românească. În ce moment al vieții ați realizat care vă este drumul?
Mi-am urmat pasiunea. Mi-am dorit de mică să fiu educatoare, să fiu mereu înconjurată de copii pe care să îi ajut să descopere lumea. Cred că am știut dintotdeauna că vreau să las ceva în urma mea, să construiesc pentru tânăra generație un sistem mai bun, mai eficient.
Ce v-a determinat să puneți bazele Junior School?
Ca orice mamă, mi-am dorit ce e mai bun pentru copiii mei. Negăsind la momentul acela în învățământul nostru ceea ce îmi doream, am creat propriul sistem. Am adunat diverse modele educaționale și tehnici de lucru în așa fel încât personalitatea și latura creativă să se dezvolte în același timp cu cea academică. Astăzi, privind în urmă, mă bucur că am avut curajul să împletesc calitățile mele antreprenoriale cu vocația de profesor, iar satisfacția pe care o am când văd cum evoluează mă face să realizez că a meritat efortul.
Cât de greu se construiește o structură ca Junior School în România?
O structură de tipul Junior School în care respectăm programa românească, în care ne adaptăm nevoilor societății moderne, dar și nevoilor emoționale ale unei generații care crește în era tehnologiei avansate se construiește cu efort continuu. E o bătălie permanentă cu sistemul, cu prejudecățile, cu orgolii de tot felul pe care am învățat să le înving cu zâmbet, cu bunătate și cu tenacitatea celui care știe că luptă pentru o cauză dreaptă.
În 2020 și 2021, publicul român a descoperit „Academia Părinților” la Medika TV, o emisiune în care, în calitate de psihoterapeut, ajutați părinții și copiii să înțeleagă cum se obține starea de bine, echilibrul și creșterea. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest proiect de televiziune?
„Academia Părinților” este un proiect de suflet pentru mine, o emisiune la care are acces oricine are nevoie de sprijin. Este o emisiune în care simt că ajut mai mult decât la ședințele de terapie sau la workshop-urile pe care le țin în multinaționale, pentru că un răspuns ajunge chiar și la oamenii care nu au curaj să întrebe un specialist sau pur și simplu nu își pot permite o consultație.
Ideea acestui format i-a venit bunei mele prietene, Raluca Moianu, care m-a încurajat să dezvolt această latură. Știind că este un profesionist desăvârșit în lumea radioului și a televiziunii, am avut încredere atunci când mi-a spus că am talent și m-am lăsat „prelucrată”.
Sunteți prezentă nu doar pe micul ecran, dar și în emisiuni radio în fiecare săptămână, în calitate de specialist. Care sunt cele mai dificile întrebări pe care le-ați primit până acum?
Într-adevăr, mă întâlnesc cu ascultătorii Gold FM în fiecare vineri de la ora 17 la 19. Împreună cu Raluca suntem călăuze spre o viață mai bună și mai liniștită pentru cei ce ne trimit întrebări. În ceea ce privește curiozitățile oamenilor, în fiecare emisiune primesc cel puțin o întrebare dificilă. Știm deja că viața bate filmul, dar aș putea spune că bate uneori orice imaginație. Important este că există soluții, iar pentru mine este o imensă bucurie să știu că pot ajuta.
Sunteți o femeie frumoasă. Care sunt secretele pentru ca o femeie antreprenor să își păstreze glamour-ul?
Rețeta este simplă: respect de sine, o alimentație echilibrată, odihnă și sport. Să fii în echilibru cu tine însăți, să cauți să nu neglijezi femeia din tine atunci când ești copleșită de responsabilități. Cred cu tărie că adevărata frumusețe vine din interior. E acea energie de bine care te ajută să muți munții din loc. Sunt o romantică incurabilă și cred că distincția și eleganța definesc noțiunea de femeie.
Care sunt piesele de bază ce nu au voie să lipsească din garderoba unei femei elegante? Dar din bagajul ei emoțional?
Aș zice că din garderoba de zi nu au voie să lipsească deux-pièces-urile (taioare cambrate cu fustă creion sau pantalon), dar nici rochiile de cocktail și de seară. De asemenea, sunt adepta tocurilor înalte – sigur, pentru cele care nu au probleme de sănătate care să le împiedice să poarte acest accesoriu. Un pantof cu toc te face să te simți „la înălțime”, frumoasă și elegantă.
Din bagajul emoțional nu are voie să lipsească iubirea, în toate formele ei. Pentru tine, pentru partener, pentru cei dragi, pentru copii, pentru natură, pentru viață în general.
Pare că reușiți tot ceea ce vă propuneți. Există și proiecte la care deocamdată doar visați? Puteți să îmi dezvăluiți măcar o parte dintr-un astfel de vis?
Am pornit de ceva vreme, împreună cu o echipă de jurnaliști, un proiect de consultanță de imagine și public speaking adresat politicienilor, managerilor, tuturor celor care doresc să își îmbunătățească prezența în fața unui public, calitățile oratorice, dicția, stăpânirea de sine. De asemenea, pe lângă cursurile „Comunicare de top”, mai am în derulare un proiect în colaborare cu WTZ Technologies, în care dezvoltăm produse și softuri inovative pentru „Școala viitorului”.