
Într-o lume în care succesul vine adesea din compromisuri, Radu Ștefan Bănică a ales să rămână fidel pasiunii și autenticității. De la emoția copilăriei petrecute în culisele marilor spectacole ale tatălui său, până la provocările televiziunii, drumul său artistic este un amestec de muncă, greșeli asumate și visuri îndrăznețe. În acest interviu, descoperim povestea unui artist care transformă imperfecțiunile în lecții, iar emoțiile personale în legături profunde cu publicul său. Pentru Radu Ștefan, muzica nu este doar o carieră, ci o cale de a inspira și de a atinge inimi, un proiect care continuă să evolueze fără limite.
Cariera ta a evoluat rapid în ultimii ani. Ce te-a inspirat să urmezi calea muzicii și care a fost cea mai satisfăcătoare parte a acestei călătorii de până acum?
Drumul acesta l-am ales de mic. Cu siguranță, o mare inspirație au fost tatăl și bunicul meu. Am crescut în acest mediu. Mi-am petrecut toate Crăciunurile la Sala Palatului, până la urmă… (Râde – n.red.)
Partea satisfăcătoare este faptul că arta mea a depășit bariera celor patru pereți ai camerei mele. Faptul că piesele pe care le ascultam doar eu le ascultă acum sute de mii de oameni este incredibil.
Ce anume crezi că te diferențiază ca artist în industria muzicală de astăzi și cum folosești acest lucru pentru a te conecta cu publicul tău?
Cred că diferențierea în industria muzicală de astăzi vine din autenticitate și din capacitatea de a spune povești personale. Fiecare artist are o experiență unică, iar exprimarea acestor emoții și trăiri prin muzică poate crea o legătură profundă cu publicul.
Colaborarea ta cu Misha Miller a generat mult entuziasm. Cum a apărut ideea acestui proiect și cum a fost procesul de creație?
Ideea acestui proiect a apărut în urma unei tabere de creație pe care am organizat-o și unde am avut plăcerea să lucrez cu oameni foarte talentați. Aici s-au creat aproape 20 de piese, iar piesa „Cele două cuvinte” este una dintre ele. Inițial era o piesă solo, dar am simțit nevoia unei voci feminine, iar Misha este completarea perfectă.
Ce consideri că face ca acest cântec să rezoneze cu ascultătorii și care a fost cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit până acum?
Este o poveste foarte sinceră! Cu siguranță nu sunt singurul în situația în care jumătatea sa să fie la distanță. Este un cântec de dragoste care te face să-ți dorești mai mult.
Cele mai frumoase feedbackuri pe care le-am primit sunt reprezentate de dorința oamenilor de a dansa pe această melodie la valsul mirilor. Am senzația că va deveni o melodie nelipsită la nunta oamenilor.
Noul serial TV de la Antena 1 este un alt capitol interesant din cariera ta. Ne poți spune cum a pornit acest proiect și ce te-a atras la el?
Acest proiect a pornit de la un casting. Mi s-a spus că este vorba despre un proiect în televiziune, iar la probă am aflat că este pentru un serial. Mi-am dorit foarte mult să fac parte dintr-o producție de film sau de seriale și uite că Dumnezeu mi-a deschis drumul și pe calea aceasta.
Mă atrage povestea acestui serial pentru că se centrează asupra unui subiect foarte sensibil în lumea noastră.
Cu ce diferă munca în televiziune de cea de pe scenă sau din studio și cum te pregătești pentru fiecare dintre aceste roluri?
Munca în televiziune față de cea de pe scenă diferă prin faptul că ești filmat. Baza este aceeași. Pentru mine este foarte important ca emoția pe care o transmit să se simtă în viața reală, să treacă de bariera ecranului, iar în cazul muzicii, să se simtă prin căști. (Zâmbește – n.red.)
Fiecare artist se inspiră de la cineva sau ceva. Cine sau ce te motivează să continui să depășești limitele în cariera ta?
Pasiunea mă motivează, în primul rând. Este domeniul în care vreau să excelez, așadar pot spune că mă motivez singur. Totodată, marii artiști pe care îi admir și de la care mă inspir reprezintă o sursă importantă de motivație. Inclusiv de la generația care vine din spate avem multe de învățat.
Ce valori sau filozofii îți ghidează abordarea atât a muncii tale, cât și a vieții personale?
Să nu fii o formă fără conținut. După această filozofie mă ghidez de când mi-am început cariera artistică, iar ce am învățat pe propria piele este că munca bate talentul. Nimic nu este așa ușor cum pare.
Când nu te concentrezi pe muncă, ce îți place să faci pentru a te relaxa sau pentru a găsi inspirație? Există vreun hobby care ar putea surprinde oamenii?
Îmi place să stau și degeaba. Recunosc că ăsta este un mod de a mă relaxa, dar, din păcate sau din fericire, pot să zic că nu am parte des de acest lucru. Mă încarc foarte ușor când sunt înconjurat de oamenii mei, mai ales de Ioana.
Care a fost cel mai provocator moment din cariera ta de până acum și cum te-a format ca artist?
Debutul meu în televiziune a fost cel mai provocator moment. Actorie, coregrafie și muzică, toate simultan în fața a milioane de oameni. Am fost aruncat în „groapa leilor”, cum s-ar zice… Am învățat cât de importante sunt greșelile. Aici câștigi experiență. Nu am avut loc sau timp să dau înapoi de la o mișcare greșită sau o notă falsă. Experiența asta a fost o școală foarte bună.
Dacă ai putea realiza un singur lucru în următorii câțiva ani care ți-ar defini cariera, care ar fi acela și de ce?
Dacă aș putea să fac un singur lucru care să-mi definească cariera, acela ar fi un hit internațional. Acesta te poate plasa într-o nouă etapă, la un nivel la care îmi doresc să ajung.
Care sunt principalele tale obiective sau visuri ca artist? Există anumite proiecte sau colaborări pe care speri să le explorezi?
Principalul obiectiv este să cresc și să mă dezvolt organic ca artist. Să îmi pot defini „brandul”. Aș vrea să pun bazele unui album și ale unui concert propriu.