Tudor Stomff: „Platforma noastră aduce un impact la nivel global”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 11-03-2022

în: The Famous

Pe măsură ce lumea se îndreaptă către o forță de muncă descentralizată, fondatorul și CEO-ul HYVE, Tudor Stomff, depășește barierele pentru a cârmui un viitor al conectivității sporite, ajutând la construirea unei comunități globale interconectate. Un formidabil expert în tehnologie, Tudor a început să se implice în tehnologia blockchain de la o vârstă fragedă din dorința de a contribui la dezvoltarea comunității.

Tudor Stomff

La bază sunteți inginer, dar acum activați în domeniul crypto. Povestiți-ne câte ceva despre dumneavoastră, dar și despre parcursul profesional.
Am fost mereu pasionat de inovație și start-up-uri, lucru care m-a făcut să încerc să lucrez la aplicații proprii încă din liceu. Tot la începutul liceului am aflat și de bitcoin pentru prima oară și am continuat să învăț și să mă joc cu diverse concepte și idei în cadrul domeniului. Ulterior, am ajuns să fondez companii, până când am fondat Bountyhive în 2017, primul start-up de succes, care pe de-o parte era o aplicație de microtasking și pe de altă parte o agenție digitală pentru proiecte de blockchain. 

Ce v-a determinat să intrați în domeniul crypto? 
Probabil puțini oameni ar bănui, dar la început, când am aflat de bitcoin, am fost destul de sceptic. A durat o perioadă de timp până am citit și m-am convins că este ceva care mă interesează și în care pot să cred. După cum spuneam, am aflat în liceu, de la un prieten bun. Cât despre motivul pentru care am rămas, domeniul crypto este o industrie unică cu o dinamică alertă, unde trendurile apar și dispar peste noapte. Deși are defectele ei, cu siguranță nu te poți plictisi de ea. 

În 2020 ați înființat HYVE. Povestiți-mi puțin despre compania dumneavoastră și despre domeniul de activitate.
Pornind de la platforma de microtasking Bountyhive, deși am atins un succes inițial reprezentat de aproximativ 200.000 de useri activi zilnic la vremea respectivă, în 2018, ne-am lovit de niște limitări de design. Așa că am decis să construim o platformă mult mai permisivă, pentru a include multiple forme de colaborări, de la joburi și task-uri freelance la vânzarea de servicii, iar acea platformă a devenit HYVE. Platforma diferă de soluțiile existente, printre altele, prin simplul fapt că toată interacțiunea este înregistrată direct pe blockchain și validitatea datelor și a înțelegerilor este asigurată prin smart contracts. 

Ce înseamnă, mai exact, smart contract?
Un smart contract este în esență o mică aplicație care rulează pe blockchain. O colecție de smart contracts poate reprezenta echivalentul unui backend tradițional într-o aplicație. Avântul unui smart contract, în comparație cu un echivalent centralizat, constă în abilitatea de a respecta regulile în mod programatic și autonom. Spre exemplu, în cadrul aplicației HYVE, plata este ținută de către un smart contract până la finalizarea task-ului, moment în care smart contract-ul constată completarea acestuia și face plata în mod automat. Totodată, datele pot fi verificate în mod public chiar și după ce acțiunea a avut deja loc. 

Credeți că smart contracts se pot implementa și în businessurile tradiționale?
Cu siguranță, HYVE este un exemplu ideal pentru asta. Deja există diverse metode și platforme pentru a angaja oameni online, fie că vorbim despre Upwork sau Fiverr, dar există anumite lucruri pentru care utilizarea blockchain-ului și mai exact a smart contracts aduce niște avantaje care nu pot fi replicate folosindu-ne de tehnologii centralizate. Deja sunt multe industrii care sunt în cursul tranziției de la Web2 la Web3: de la colaborare online (HYVE) la finanțe (DeFi), artă (NFTs) și mai nou chiar și industria de gaming (Play-to-Earn).

Tudor Stomff

Deși sunteți foarte tânăr, ați fost distins cu Sir Anthony Ritossa’s Lifetime Achievement Award pentru contribuția globală într-o manieră de impact, premiu care a fost anterior primit și de prințul Albert de Monaco. Ce a reprezentat această distincție pentru dumneavoastră?
M-am simțit onorat să primesc acest premiu, dar, în același timp, acesta a fost rezultatul întregii munci a echipei HYVE și este un premiu pe care l-am adresat întregii echipe. Ni s-a acordat această recunoaștere ca un rezultat al muncii noastre legate de accesul egal la oportunități, deoarece platforma noastră aduce un impact la nivel global din diverse puncte de vedere, de la plata egală fără discriminare în funcție de sex și vârstă, până la accesul egal la oportunități pentru oameni din zone defavorizate. Totodată, pregătim chiar și un program pentru a ajuta tinerii din aceste zone prin a-i învăța o profesie digitală de care să se poată folosi pentru a se întreține în viitor. 

Care este secretul succesului în domeniul crypto?
Nu pot să pretind că știu secretul succesului. Sunt nenumărați antreprenori mult mai de succes decât mine. Ce pot să spun este că pentru mine, personal, ce a contat mai mult la sfârșitul zilei au fost etica de muncă chiar și atunci când nu mai aveam răbdare, precum și capacitatea de a vedea trenduri atunci când se formează și asumarea unui risc atunci când am considerat necesar. Lucrurile sunt ciclice, mai ales în industria noastră, așadar devine foarte important să îți poți da seama unde te afli exact în ciclul curent. 

Cum reușiți să echilibrați viața personală cu cea profesională?
Echilibrul dintre viața personală și cea profesională este un lucru pe care cel mai probabil fiecare dintre noi îl definim într-un mod diferit. Pentru mine, ambele au o valoare la fel de importantă, așadar încerc pe cât posibil să le balansez. Cât despre cum fac eu asta, de cele mai multe ori se rezumă la stabilirea unor limite și mai apoi la respectarea lor, astfel încât să poți satisface ambele părți din viața ta în egală măsură. 

Cum arată o zi din viața dumneavoastră?
Nu pot spune că am un standard pentru o zi normală, dar în majoritatea cazurilor, primele câteva ore din zi sunt petrecute pentru a stabili ce urmează să se întâmple atât pe plan personal, cât și pentru companie. Mai apoi îmi petrec o bună parte din timp la birou sau în call-uri/întâlniri. Seara, în funcție de zi, uneori muncesc, alteori îmi planific următoarele zile și de câteva ori pe săptămână mă relaxez, citesc sau pur și simplu mă văd cu prietenii. 

Ce reprezintă luxul pentru dumneavoastră?
Pentru mine, luxul este să pot să fac un lucru atunci când mi-l doresc. Fie că este vorba despre a începe o nouă companie, să îmi iau o pauză pentru două ore sau să am timp să mă gândesc. Totodată, luxul pentru mine mai înseamnă și să poți avea grijă de oamenii importanți din jurul tău. Pentru mine, personal, este odihnitor să știu că îmi pot ajuta familia dacă va fi vreodată necesar.

Tudor Stomff

Care sunt planurile dumneavoastră pentru următorii ani?
Planurile de viitor sunt mereu incerte, în special ca antreprenor, dar mai ales într-o astfel de industrie. Mie mi-ar plăcea să îmi petrec măcar următorii câțiva ani transformând HYVE într-o platformă cunoscută la nivel global și să ne apropiem cât mai mult de a deveni autonomi și community governed. Cât despre ce voi face după HYVE, exceptând blockchain, sunt foarte pasionat de industria spațială și automatizarea agriculturii. 

Interviu realizat de: Andrada Arsenie
Foto: Aurel Șerban
Concept creator: Rosalie Toma-Kanda
Hairstylist: Alex Istratie 
Make-up artist: Ana-Maria Barbu