Victorian Chic – Amenajare de apartament clasică, în centrul Bucureștiului

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 13-04-2018

în: Art & Design

Localizare: București, zona Piața Victoriei
Bugetul amenajării: 40000 eur
Autor fotografii: Alexandru Rosieanu
Beneficiar: spațiu destinat închirierii       
Design interior: Georgiana Ursache, UGinteriors

Proiect nominalizat la Elle Decoration Romanian Design  Awards 2018.

De secole, stilul de amenajare clasic fascinează prin maniera sofisticată de a pune în valoare interioarele. Emblematic pentru curțile regale și saloanele aristocraților, acest stil și-a găsit loc într-un mod firesc și într-un apartament de 2 camere din zona Victoriei, finalizat la începutul anului 2018.

Situat la etajul 5 al unui bloc construit în 1994, apartamentul de 60 mp beneficiază de o vedere panoramică asupra pieței Victoriei. Proprietarii își doreau inițial să îl decoreze într-un stil rafinat, pentru a îl oferi spre închiriere, însă amenajarea le-a depășit așteptările și au hotărât să îl vândă, valoarea sa fiind semnificativ ridicată prin noua amenajare. Au apelat la designerul de interior Georgiana Ursache deoarece proprietarei i-a plăcut mult amenajarea clasică a Georgianei, descoperită în revista Casa Mea.

Spațiul original era folosit pentru birouri, separate de un stâlp de rezistență care a dat bătăi de cap echipei de proiectare, fiind în cele din urmă integrat estetic în compoziția neoclasică și astfel transformat în punct forte al amenajării.

În etapa de șantier, s-a refăcut fiecare colț al casei, s-a intervenit asupra instalațiilor sanitare și electrice, s-au înlocuit ușile și geamurile – nu se investise deloc în apartament de când se ridicase construcția.

Beneficiarii și-au dorit o amenajare clasică, marcată de coloane decorative, tapet sofisticat, cornișe și elemente bogat ornamentate. Pentru a nu încărca excesiv spațiul (un risc al proiectelor clasice), s-au propus nuanțe neutre, care să nu se demodeze. În toate încăperile s-au ales finisaje prețioase (de la travertin la lemn masiv și parchet stratificat) – într-o amenajare clasică reușită, materialele ietine nu își au locul, creând impresia de kitsch.

Pentru configurarea spațiilor au existat mai multe propuneri – inclusiv integrarea băii matrimoniale în dormitor și delimitarea sa printr-un perete de sticlă; s-a renunțat la idee din rațiuni de spațiu – dormitorul ar fi devenit neîncăpător. Stâlpul a fost propus la un moment dat și cu o placare de oglindă, pentru a oferi fluiditate spațiului.

Holul de intrare anunță tema de amenajare a locuinței, prin mobilierul clasic și detaliile rafinate.

S-a optat pentru o zonă de zi spațioasă (22,5 mp), open space cu bucătăria de 12 mp. Stâlpul menționat anterior a devenit parte a elementului de mobilier care delimitează cele două zone, folosit ca suport de televizor spre living și corp de depozitare de vinuri înspre bucătărie.

Amenajarea s-a derulat de altfel de la acest stâlp, tratat ca o coloană, decorată cu cornișe și inserții de auriu antichizat de la FS Design. Aceste detalii sunt preluate în mobilierul de bucătărie, realizat din MDF și lemn masiv de tei vopsit ivoire mat, cu traforaje realizate la CNC, decorat cu inserții aurii de firma Tehnic Mob. Acesta este dispus pe toată înălțimea camerei și pus în valoare prin spoturi încastrate în tavan. Pentru iluminarea generală, s-a ales un candelabru din bronz și cristale, iar pereții dintre corpurile de mobilier au fost finisați cu vopsea decorativă într-o nuanță caldă de ocru.

Livingul a fost tratat ca un „salon de primire”, omagiu adus tradițiilor aristocratice. Cele două canapele  Divani e Sofa au o textură catifelată, ce invită la relaxare, fiind completate de mobilier cu linii clasice. S-au creat scafe cu spoturi și s-au adăugat elemente de accent.

Toate elementele decorative folosite în amenajare mențin linia clasică și sporesc farmecul acestui interior – de la corpurile de iluminat la vaze, oglinzi, lumânări, sfeșnice și alte accesorii.

Dormitorul se distinge prin baldachinul poziționat deasupra patului, element asociat cu luxul și opulența regală. Patul din catifea este de la Divani e Sofa, fabricat în Italia. Dressingul este fabricat în stil clasic, din lemn masiv de tei, cu lezene și inserții aurii și, deși ocupă toată lungimea peretelui, nu încarcă spațiul, integrându-se perfect în ambient. Dispunerea acestuia pe toată înălțimea camerei, finisajul deschis și dispunerea oglinzilor pe cele 3 uși centrale sunt detaliile care preiau din masivitatea acestuia. Ca și în living, perdelele de la Linea Oro sunt detalii elegante ce încadrează plăcut ferestrele generoase și oferă intimitate spațiului.

Suprafața amplă a camerei a permis și amplasarea unei măsuțe de toaletă, un alt detaliu aristocratic ce va fi cu siguranță pe placul viitorilor proprietari. Tapetul din dormitor este de la FS Design, din vinyl , producție Italia.

Baia de numai 4,3 mp a fost ingenios configurată. Jocul de nuanțe al travertinului este preluat de culoarea mobilierului, pardoselii și accentelor decorative. Bateriile clasice sunt în ton cu amenajarea.  Dușul cu scurgere în pardoseală și panourile de sticlă creează un spațiu unitar. Baia este amenajată cu produse Delta Studio. S-a optat pentru tarvertin mat (antiderapant) atât pe pereți cât și pe pardoseală.

Pe terasă, s-a amenajat un colț de savurat povești și… ceaiul de la ora cinci.

Această amenajare din București este un bun exemplu al faptului că stilul clasic se potrivește în orice interior și tip de locuință, chiar și la bloc, dacă se ține cont de câteva reguli: evitarea supraîncărcării, optarea pentru nuanțe naturale și finisaje de foarte bună calitate, adaptarea la spațiul existent și menținerea unor proporții armonioase. Scenografia de mai sus combină elemente-cheie ale stilului clasic (profile decorative, cornișe, candelabre, finisaje naturale, inserții de auriu, tapet etc.) în proporții echilibrate, atent dozate astfel încât să nu încarce o încăpere cu înălțime de doar 2,5 m.

Colaboratori:

Tehnic Mob – mobilier pe comandă
Divani e Sofa – canapele, pat
Retro Boutique – masă dining
Alprom – masă living, măsuță cafea
Line Oro – perdele
Delta Studio – sanitare, baterii
Pinum – uși
FS Design – tapet, profile decorative din poliuretan (producție Belgia), cornișe, brâuri, duropolimer pentru plintă (un material foarte dur, rezistent la lovituri si umezeală)
Mobexpert – covoare, oglinzi living
Zaza Light – corpuri de iluminat
ART Interior – accesorii
Zara Home – lenjerii pat, mânere tip cristal (mobilier dormitor)
SEA – mânere porțelan (mobilier bucătărie)

S-a lucrat cu echipa de construcții Avantaj Expert.