Sorin Bontea – „Întotdeauna gust mâncarea înainte să o dau altcuiva”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 10-03-2025

în: The Famous

Sorin Bontea

Plin de „gust”, dar și de umor, chef Sorin Bontea, câștigătorul categoriei BEST CHEF din cadrul Luxury Famous Awards, ne-a deschis ușile către „bucătăria” sufletului său și ne-a dezvăluit care sunt secretele și inspirația din spatele preparatelor sale. Chef Sorin Bontea ne-a vorbit despre pasiuni, dar și despre obiceiuri, într-un interviu savuros.

Ce reprezintă premiul câștigat în cadrul Galei LUXURY pentru tine?
Este ca și cum aș face un risotto perfect și vine cel mai bun bucătar din lume și-mi zice: „Bravo, Bontea!”. (Zâmbește – n.red) În general, fiecare premiu pe care-l primesc cred că este o confirmare că ceea ce fac nu doar umple farfurii, ci mai degrabă ajunge la sufletul fiecărui om. Le mulțumesc tuturor celor care vin în fața micilor ecrane, că sunt milioane, și se bucură de ceea ce facem noi.

Ai un obicei care este enervant pentru cei din jur? Care este acela?
Da, dar nu cred că e neapărat „enervant”. Întotdeauna gust mâncarea înainte să o dau altcuiva, chiar și când fac ceva ce am mai făcut de mii de ori. Adică, cine nu vrea să fie sigur că e super-bun? Poate doar mă gândesc prea mult la binele lor… sau poate îmi place să mănânc primul! (Râde – n.red.)

Ce îți place să faci în timpul liber?
Să merg la pescuit, să gătesc, să mănânc! Nu neapărat în ordinea asta și cu siguranță nu în aceeași proporție. De ceva timp mi-am redescoperit pasiunea pentru muzică. Cânt la chitară, fredonez piese celebre. Cine știe… poate sezonul viitor mă înscriu la „Vocea României”. (Râde – n.red.)

Care este cea mai mare frică a ta?
Să nu rămân fără sare când am un preparat pe masă. Adică, serios, sarea e sufletul mâncării! Dacă nu iese bine, aud și eu ca toți ceilalți: „E bun, dar parcă mai trebuia ceva…”.

Care este mâncarea ta preferată?
Îmi plac ciorbele, mai ales cele făcute de soția mea. Dar nu mă pot opri nici de la pâinea caldă. Să fim serioși, cine ar putea? O ciorbă bună, de casă, cu un pic de smântână și pâine proaspăt scoasă din cuptor… Nebunie!

Dacă ai putea organiza o cină cu trei persoane celebre, care sunt în viață sau nu, pe cine ai invita?
Hm, asta este o decizie complexă! (Râde – n.red.) Cu Bulă, Ițic și Ștrul, pentru că nu i-am cunoscut niciodată – măcar acolo să stau cu ei. De plictiseală nu o să murim; de foame, cu mine acolo, nu știu ce să zic… (Râde – n.red.)

Cine este sursa ta de inspirație?
În bucătărie am avut de-a lungul anilor zeci, poate sute de oameni care m-au inspirat și de la care am învățat. Nu am avut întotdeauna aceeași sursă de inspirație, însă cred că fiecare om pe care-l întâlnești în bucătărie, indiferent cine este, câtă experiență are, poate fi un izvor de inspirație.

Dacă ai putea lua cu tine trei lucruri pe o insulă pustie, ce ai lua?
Un cuțit bun, sare (evident!) și o tigaie. Cu astea trei pot să transform orice pește prins într-o experiență gourmet. Și, dacă mă plictisesc, tigaia merge și pe post de tamburină. (Râde – n.red.) Sau rachetă de tenis.

Ce reprezintă luxul pentru tine?
Să mănânci bine, dar nu neapărat scump și sofisticat, și să te bucuri alături de cei dragi de momentele din jurul mesei. Nu cred că există lux mai mare decât să fim bine, să fim împreună, să fim sănătoși…

Cum a fost anul 2024 pentru tine și ce rezoluții ai pentru noul an?
A fost un an intens, cu o mulțime de provocări, dar simt că se termină – un an plin, ca o oală cu ciorbă care dă pe dinafară. Dar, sincer, a fost un an bun, chiar dacă pe alocuri mi-au scăpat niște „condimente”. (Zâmbește – n.red.) Rezoluția mea e simplă: să fim sănătoși cu toții și să ne bucurăm de ceea ce ne aduce viața în fiecare zi.