Dragoș Lipă: „Luxul nu este neapărat despre lucruri scumpe, statut și afirmare, ci despre libertate”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 11-03-2022

în: The Famous

Dragoș Lipă, fiul marii campioane Elisabeta Lipă, nu i-a călcat pe urme mamei lui într-o carieră sportivă, ci a decis să intre în lumea criptomonedelor de la o vârstă fragedă, devenind astfel expert trader. După ce a urmat cursurile unei universități din Elveția, acesta a pornit pe calea antreprenoriatului în domeniul crypto, fiind implicat în mai multe proiecte din aceeași industrie.

Dragoș Lipă

Multă lume vă cunoaște ca fiind fiul doamnei Elisabeta Lipă. Însă cine este Dragoș Lipă? Povestiți-mi mai multe despre dumneavoastră.
În prezent, activitatea mea principală este un fond privat de tranzacționare algoritmică fondat acum trei ani. Pe scurt, urmărim piața, căutăm ineficiențe, iar atunci când le descoperim, robotul plasează comenzi. Momentan ne ocupăm de îmbunătățirea și mentenanța acestui software. Dincolo de Orka Labs, mai sunt implicat și în alte proiecte, majoritatea tot în același domeniu. 

Ce v-a determinat să intrați în domeniul crypto și cum de nu ați mers pe urmele mamei dumneavoastră?
Mama mea a avut un rol extrem de important în construirea mea atât profesională, cât și ca om și este exemplul meu permanent de viziune și ambiție. Ea m-a învățat să accept provocări și să găsesc întotdeauna motivația de a le înfrunta. Totuși, deși de-a lungul timpului am practicat numeroase sporturi, am considerat această latură mai mult ca pe un hobby și nu am continuat să încerc să fac performanță în domeniu. Am intrat în crypto în anul 2013 dintr-o joacă, însă pe măsură ce m-am documentat, mi s-a părut din ce în ce mai interesant și am hotărât să cumpăr câteva aparate de minat împreună cu un prieten. Începând de atunci, am fost absorbit de această industrie și mi-am dat seama relativ rapid că asta avea să fie ocupația mea de bază și, totodată, pasiunea mea numărul 1.

Pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu criptomonedele, ce sunt acestea?
Criptomonedele sunt, practic, orice formă de monedă care există digital sau virtual și care utilizează criptografie pentru a securiza tranzacțiile. Ele pot fi tranzacționate 24/7 pe mai multe exchange-uri centralizate sau descentralizate.

Ce înseamnă tranzacționarea în domeniul crypto?
Tranzacționarea în domeniul crypto implică achiziționarea și vânzarea de monede virtuale în vederea obținerii unui profit. Fundamental, funcționează la fel ca oricare altă piață. Diferența majoră constă în dinamica pieței, volatilitate și riscuri, toate fiind mult mai ridicate în cazul criptomonedelor în comparație cu acțiunile, de exemplu.

După ce criterii vă alegeți monedele pe care le tranzacționați și care este numărul acestora?
Unul dintre cele mai mari avantaje ale tranzacționării algoritmice este flexibilitatea. Putem analiza informații despre orice număr de monede simultan și, astfel, putem profita de ineficiențe la oricare dintre ele, nefiind nevoie de intervenție manuală la fiecare comandă. În momentul de față tranzacționăm peste 100 de monede, în mare parte folosind strategii de arbitraj și urmare a trendului.

Ce v-a determinat să faceți trecerea de la trader la antreprenor?
Trecerea de la trading la antreprenoriat s-a produs treptat și fără a seta efectiv o barieră între cele două. Faptul că apreciez solitudinea m-a îndemnat să devin trader, însă după o perioadă m-am îndreptat și spre antreprenoriat, pentru că am considerat că o viață profesională individual nu este atât de satisfăcătoare. Amprenta este mai mare atunci când construiești produse cu care poți ajuta societatea, mai ales alături de oameni pe care îi respecți. Încă fac trading ca activitate secundară și consider că skill-urile dobândite de-a lungul timpului mă ajută ca antreprenor.

Dragoș Lipă

Care sunt modurile prin care cineva interesat, dar fără experiență poate intra în această industrie?
În primul rând, cred că orice începător trebuie să se documenteze extrem de bine și să fie conștient de riscuri și de volatilitatea foarte mare a pieței crypto. Atunci când nu există încredere în motivele pentru care ai investit, poți lua decizii greșite în momente nepotrivite din cauza presiunii. Recomand persoanelor la început de drum în acest domeniu să investească pe termen lung și să aloce progresiv sume mici, cu un program regulat, după strategia DCA (dollar-cost averaging).  

Care a fost cea mai grea provocare cu care v-ați confruntat până acum în industria crypto?
Cred că industria însăși se definește ca o provocare continuă și sunt de părere că cel mai important este să continui să crezi în ceea ce faci, indiferent de numărul sau de gravitatea eșecurilor cu care te confrunți de-a lungul timpului. 

Care credeți că va fi cea mai mare tendință în blockchain în următoarele 12 luni?
Foarte multe corporații, printre care și Meta (Facebook) și Microsoft, au făcut deja primii pași către o lume virtuală prin planurile lor legate de Metaverse. Cred că această tendință va continua în 2022, având în vedere numărul imens de utilizatori deja existenți în fiecare dintre aceste ecosisteme.

Având în vedere că domeniul criptomonedelor este unul foarte activ, mai aveți timp și pentru pasiunile dumneavoastră? Și dacă da, care sunt acestea?
Încerc să păstrez un echilibru între viața profesională și cea personală, însă din cauză că domeniul crypto este extrem de dinamic, de cele mai multe ori sunt acaparat de muncă și, atunci, aceasta devine o „pasiune” prioritară înaintea celor de relaxare. În scurtele momente de pauză îmi place să petrec timp cu prietenii și cu cei doi câini ai mei.

Dragoș Lipă

Ce reprezintă luxul pentru dumneavoastră?
Pentru mine, luxul înseamnă să faci ceea ce îți place cu adevărat. Cred că luxul nu este neapărat despre lucruri scumpe, statut și afirmare, ci despre libertate.

Interviu realizat de: Andrada Arsenie
Foto: Aurel Șerban
Concept creator: Rosalie Toma-Kanda
Hairstylist: Alex Istratie 
Make-up artist: Ana-Maria Barbu

Energy Expo 10-13 octombrie