Alexandru Ciortea: „Dezvoltarea unei monede necesită un proiect bine pus la punct și multe resurse, iar succesul nu este garantat”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 11-03-2022

în: The Famous

Entuziasmul din jurul criptomonedelor crește vertiginos și, în timp ce informațiile despre monedele digitale devin din ce în ce mai accesibile, există încă un decalaj mare între acces și cunoștințe. Aici intervin consultanții în criptomonede. Cu o experiență în domeniul crypto în calitate de investitor, dar și de consultant, Alexandru Ciortea ne-a povestit despre această industrie care se află într-o continuă dezvoltare, oferindu-ne totodată informații esențiale despre investiții și viitor.

Alexandru Ciortea

Știu că sunteți expert în domeniul crypto, dar aș vrea să îmi povestiți mai multe despre dumneavoastră.
Mă numesc Ciortea Constantin Alexandru și am 32 de ani. Am copilărit în orașul Râmnicu Vâlcea, iar în 2008 m-am mutat în București pentru a urma cursurile Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul Universității ASE București. Am o familie minunată, de curând am devenit tăticul unei fetițe pe nume Zora. Sunt născut în zodia Berbec și mă caracterizez ca fiind o persoană pozitivă, energică, foarte ambițioasă. Îmi place să fiu înconjurat de prieteni și familie și să experimentez lucruri noi. Sunt încrezător în forțele proprii și consider că pot să îmi ating orice obiectiv pe care mi-l propun din dorința de a-mi autodepăși limitele. 

Care a fost debutul dumneavoastră în zona crypto și ce v-a determinat să intrați în acest domeniu?
În 2013, un prieten m-a introdus în lumea crypto povestindu-mi despre o monedă virtuală numită bitcoin. Am început să investesc câteva sute de dolari pentru că eram destul de sceptic și nu îi vedeam utilitatea sau viitorul. În luna decembrie a acelui an, bitcoinul a atins valoarea de aproximativ 1.100 de dolari și toată lumea a rămas uimită. Acela a fost momentul când m-am hotărât să investesc mai mult timp pentru înțelegerea proiectului și a funcționalității sistemului care stă la baza criptomonedelor și a resurselor financiare pentru investiții pe termen lung. Îmi aduc aminte de acel prieten, când el mi-a spus că bitcoinul are potențialul de a crește de la 100 de dolari la 4.000 de dolari într-un an, l-am luat în derâdere. După ce a ajuns bitcoinul la 4.000 de dolari, a râs el de mine. 

Dumneavoastră vă ocupați și de consultanță în ceea ce privește dezvoltarea criptomonedelor. În ce constă acest lucru și de ce este nevoie pentru a reuși dezvoltarea unei monede virtuale?
Dezvoltarea unei monede necesită un proiect bine pus la punct și multe resurse. Iar succesul nu este garantat. Pentru a avea succes, trebuie să ai o echipă foarte bine pregătită și unită, trebuie să ai o viziune pe termen lung asupra proiectului și să încerci să nu grăbești lucrurile. Pas cu pas și învățând din fiecare greșeală o să ajute echipa și proiectul să aibă parte de succes. 

Care sunt aspectele esențiale pe care trebuie să le aibă în vedere cineva care își dorește să investească în criptomonede?
Din ce în ce mai mulți oameni investesc în criptomonede. Toți au fost uimiți de cum au crescut Bitcoin, Ethereum, Cardano sau Solana într-un timp atât de scurt și de aceea oamenii sunt atrași de câștigurile rapide. Însă așa cum ele pot crește rapid, la fel pot și scădea. Dacă nu ești atent, în câteva zile, valoarea portofoliului îți poate scădea de cel puțin zece ori. Consider că înainte de a investi într-o monedă trebuie să faci o analiză asupra produsului, echipei, comunității și, nu în ultimul rând, să credem în utilitatea și valoarea sa. 

În momentul de față, pe piață sunt numeroase criptomonede. Care este cea mai valoroasă astfel de monedă și în care merită să investim?
Momentan, moneda cu cea mai mare valoare de piață este bitcoinul, aceasta fiind și prima criptomonedă. Eu, personal, am investit în proiecte care mi-au părut că pot aduce un beneficiu și care pot avea potențial pe viitor. Unul dintre aceste proiecte este Polkadot, un proiect care asigură interoperabilitatea între mai multe blockchain-uri conectate la el. Un astfel de proiect m-a convins că o investiție în faza ICO se va dovedi foarte profitabilă. 

Alexandru Ciortea

Am citit multe despre creșterile de preț ale criptomonedelor. Mai sunt bani de făcut în acest domeniu după marile câștiguri despre care am auzit deja?
Personal, cred că piața crypto este încă la început. Multe produse sunt în faza beta și nu și-au arătat adevăratul potențial. Din ce în ce mai multe firme vor să treacă și să se folosească de tehnologia blockchain, deci da, consider că mai sunt bani de făcut în domeniul acesta. 

Există vreo țară care acordă o atenție specială domeniului crypto?
Malta, Elveția, Canada, Australia și multe altele acceptă tranzacțiile cu criptomonede. Chiar și în România sunt acceptate, iar profiturile sunt impozitate cu aproximativ 10%. El Salvador este prima țară care a adoptat bitcoin ca monedă oficială. Sunt și câteva excepții, precum China, India, iar Rusia a anunțat că vor să baneze tranzacționarea și minatul criptomonedelor. 

Într-adevăr, El Salvador a devenit recent prima țară care a adoptat bitcoinul ca monedă oficială. Credeți că va avea succes? Vor fi și alte țări care îi vor urma exemplul?
Recent, cei din El Salvador și-au mărit capitalul cu 410 monede bitcoin. Dacă lucrurile vor evolua la fel ca până acum, cred că vor avea succes. Deja în multe țări poți să plătești utilitățile sau diferite facturi, poți să cumperi electronice sau diverse lucruri, poți să îți cumperi o locuință sau o mașină plătind cu crypto. Tot mai mulți retaileri din întreaga lume adoptă această modalitate de plată.

Care credeți că va fi cea mai mare tendință în blockchain în următoarele 12 luni?
În anul 2021 am văzut o creștere semnificativă în domeniul de gaming. NFT-urile au luat și ele o amploare foarte mare, metaverse-ul de asemenea. Sunt oameni și companii care au plătit zeci de mii de dolari sau chiar sute de mii pe NFT-uri și pământ virtual în metaverse. Până și  Facebook și-a schimbat denumirea companiei în Meta. În concluzie, cred că și în anul 2022 trendul va fi același, domeniul de gaming, NFT și metaverse se vor dezvolta și mai mult. 

Schimbând puțin registrul, ce vă inspiră în viața de zi cu zi?
Îmi doresc să fiu înconjurat de oameni care îmi trezesc entuziasmul, de oameni de la care pot învăța lucruri noi, și să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Nu aștept ca inspirația să mă găsească, ci o caut în fiecare clipă la oamenii din jurul meu prin calități cum ar fi ambiția și curajul de a învăța lucruri noi.

Alexandru Ciortea

Cum vă relaxați?
Îmi place să îmi petrec timpul cu prietenii și familia, activitățile fiind diverse, de la călătorii, ieșiri în club, până la plimbări în parc și Activity sau Sequence. Activitățile care mă relaxează sunt lucrurile simple: timpul petrecut în familie alături de fetița mea, vizionarea serialelor și gătitul, sportul – fotbal, ping-pong, fitness.

Ce reprezintă luxul pentru dumneavoastră?
Pentru mine, luxul este reprezentat în primul rând de timp. Posibilitatea de a-mi face singur programul, de a nu depinde de altcineva (un șef), de a-mi lua o pauză atunci când mă simt suprasolicitat. Consider că este un lux pe care puțini dintre noi ni-l permitem. În același timp, luxul este reprezentat și de lucrurile materiale, eu unul fiind pasionat de mașinile sport și ceasuri.

Interviu realizat de: Andrada Arsenie
Foto: Aurel Șerban
Concept creator: Rosalie Toma-Kanda
Hairstylist: Alex Istratie 
Make-up artist: Ana-Maria Barbu