Libre by Yves Saint Laurent

Free your fire!

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 16-01-2020

în: Beauty

Pentru femeile din ziua de azi, libertatea reprezintă luxul suprem. De-a lungul timpului, femeile au luptat pentru emancipare și evoluție, astăzi, libertatea în toate formele sale, pentru femei, fiind o stare de spirit, un mod de a juca după propriile reguli. Reputatul brand Yves Saint Laurent a materializat libertatea într-un parfum iconic. Conceput între Paris și New York, mergând pe linia dintre masculin și feminin, Libre întruchipează femeia puternică, feminină, sexy și cool. Libre… pentru că, în viziunea creatorului, nu există un cuvânt mai potrivit în limba franceză pentru femeia modernă.

Libre este noul parfum manifest al libertății, dedicat celor care trăiesc după propriile reguli. O reinventare a parfumului floral, îmbină esența de lavandă din Franța cu senzualitatea florii de portocal din Maroc, pentru o fuziune florală unică, completată de note îndrăznețe de mosc. Libre înseamnă libertate, parfumul invitând la evadarea din cotidian către noi experiențe.

Sticla parfumului preia elemente din moda couture: logoul emblematic atemporal, lanțul auriu inspirat din gențile iconice YSL și capacul negru asimetric, în stil „sexy couture”. Ca orice design deosebit, structura elegantă a parfumului se bazează pe tensiuni. Între sexy și cool. Structura masculină și inima ultra-feminină denotă eleganța Parisului contopită cu vibrația New York-ului, unde esența a fost concepută de către maeștrii parfumieri Anne Flipo și Carlos Benaïm. Mișcarea provocatoare a lui Anne Flipo a fost să mixeze notele masculine de lavandă într-un parfum feminin, la fel cum legendarul Yves Saint Laurent a introdus tuxedo-ul pentru femei. După șapte ani și peste 1.500 de variante menite a-i perfecționa acordurile luxuriante, Libre s-a născut din colaborarea celor doi maeștri parfumieri. La fel de pur și esențial ca un costum rafinat sau un picior într-un stiletto. Un strigăt. O flacără. Un fascicul de lumină.

Ambasadoarea noului parfum este Dua Lipa, care întruchipează perfect femeia YSL: liberă, îndrăzneață și care își creează propriile reguli, fără niciun fel de compromis. „Să fii liberă, ca femeie, în 2019, este imperios necesar. Ne trăim viața după propriile reguli”, spune artista. Ea este noua voce a muzicii pop, un model cultural pentru tinerele femei și nu numai. Talentata cântăreață, care a fost desemnată drept „Next Generation Leader” de către Time Magazine, se identifică și duce mai departe mesajul noii esențe – libertate și putere. Dua Lipa declară că se regăsește perfect în valorile exprimate de noul parfum marca YSL, dezvăluind o feminitate îndrăzneață în campania publicitară realizată de Nabil Elderkin.

The Talk – o conversație cu cei doi maeștri parfumieri

Ea locuiește la Paris. El este stabilit în New York. Anne Flipo și Carlos Benaïm au lucrat împreună de ambele părți ale Atlanticului, pentru a-și concretiza viziunea asupra esenței. În continuare, cei doi au reflectat asupra călătoriei olfactive ce i-a unit.

Cum ți-ai imaginat prima dată acest parfum?
Anne Flipo: Am crezut că ar fi interesant să revizuim o structură masculină, „fougère”, insistând pe detalii care ar putea s-o transforme într-un parfum foarte feminin. Am vrut să creez o dependență florală.

Cât timp ai lucrat la acest parfum?
A.F.: Ideea inițială datează încă din 2011. Am realizat 1.570 de variante! De la acordul brut până la sticlă, a fost o călătorie anevoioasă. Aroma trebuia fațetată astfel încât să aibă legătură cu povestea sa.

I-ați dat un „nume de cod” proiectului?
A.F.: „Boyish”. De la început, am simțit o legătură puternică cu această creație masculin-feminină, deoarece îmi exprimă propria personalitate. Sunt foarte feminină, dar am o latură masculină care-mi oferă multă libertate. Spre exemplu, mă simt mult mai feminină, mai seducătoare și mai autentică într-o pereche de pantaloni.

Libre se joacă cu tensiunea dintre feminin și masculin. Cum se exprimă acest aspect prin structura mirosului?
Carlos Benaïm: „Fougère”, „ferigă” în franceză, este un acord imaginat de parfumieri, numit după primul parfum de acest gen. Majoritatea parfumurilor masculine aparțin acestei familii. Ideea inovatoare a lui Anne a fost să îmbine, în aceste acorduri, note extrem de feminine și senzuale, ca floarea de portocal. Această dualitate este cea care face esența atât de specială.
A.F.: Există o tensiune în conceperea fiecărei note a esenței – între floarea de portocal și chihlimbar, între citrice și acordurile lemnoase… Acesta este și scopul de a face atâtea modificări – trebuie să faci parfumul vibrant de la început până la final.

Ați folosit calitățile speciale ale lavandei franțuzești și ale florii de portocal marocane, ingredientele-cheie ale esenței.
A.F.: Am vrut să găsim chintesența, emoția supremă pe care aceste ingrediente ar putea-o exprima. Ideea a fost să luăm toate elementele pe care le adorăm și să le reunim, pentru a obține un efect unic. Spre exemplu, inima de floare de portocal – este ca și cum ai avea un concentrat al florii. Atât de bogat, încât este carnal. Se bazează pe fiecare fibră a feminității. Iar lavandei, de asemenea, i-am dat o notă foarte feminină.

Ce alte acorduri ați ales pentru a sublinia tensiunea dintre cele două ingrediente-cheie?
A.F.: În notele de top, pe lângă floarea de portocal pe care am potențat-o cu acorduri de ambră cenușie și vanilie, am adăugat neroli și mandarină, ce contrastează cu lavanda. În inima esenței, iasomia de sambac își subliniază senzualitatea, conferind mai multă culoare și putere parfumului. De asemenea, salicilatele sunt ca o rază de soare – semnătura YSL.

Anne, ce senzații te încearcă atunci când miroși floarea de portocal?
A.F.: A fost primul meu impact olfactiv. Prima mea confruntare cu o floare pe care nu o știam. Aveam 15 ani și am vizitat un prieten care locuia într-o casă foarte frumoasă cu arhitectură din secolul al VII-lea. Avea portocali. A fost ca un fulger… încă mai văd casa, încă mai simt mirosul. De atunci, am căutat mereu acea mireasmă, pentru că sufletul meu a rămas acolo… la 15 ani.

Carlos, te-ai născut în Tanger, Maroc. Yves Saint Laurent era originar din Oran, Algeria. Te-au îndrumat originile mediteraneene către inspirația parfumului?
C.B.: Toate notele pe care le folosesc în creațiile mele își au rădăcinile în tinerețea mea petrecută în Maroc. Acolo erau foarte multe condimente și iasomie. Acasă, mâncam petale de flori de portocal ca desert! Cunoașterea relației privilegiate a lui Yves Saint Laurent cu Marocul îmi oferă o perspectivă specială asupra influențelor pe care această frumoasă țară le-a exercitat asupra sa. Lumina ei unică, contrastele, culorile, estetica sunt elementele unei culturi pe care a îmbrățișat-o cu drag. Acestea sunt exprimate în creațiile sale, precum și în concepția mea despre un parfum marca YSL.

Cum ați lucrat între Paris și New York?
C.B.: Ideea originală a fost a lui Anne. Mi-a propus să colaborăm și am început acest lucru la distanță.
A.F.: La fiecare pas, am ales cea mai bună versiune și am folosit-o ca pe un nou punct de plecare.
C.B.: Este parfumul ei, dar l-am îmbrățișat ca și cum ar fi al meu.
A.F.: Ceea ce este cu adevărat interesant este să fii surprins de ideile celorlalți atunci când lucrează la formula ta.
C.B.: …în timp ce păstrează ideea inițială.
A.F.: M-am îndrăgostit de acordul impresionant de floare de portocal al lui Carlos. Am lucrat la această notă, dar pe un ton mai luminos, mai fresh. El a amplificat-o. Eu m-am concentrat pe un contrast masculin-feminin. El i-a adus, în schimb, opulența, păstrându-i prospețimea.

Cum exprimă acest parfum libertatea?
C.B.: În calitate de parfumier, vă pot spune că libertatea este esențială. Ca să fii capabil să creezi, să exprimi ceea ce-ți dorești, trebuie să fii liber. Dacă amândoi am reușit să lucrăm separat și să ajungem unde ne-am propus, este pentru că ni s-a oferit această libertate. Astfel, am exprimat-o prin parfumul nostru.

Ce emoții v-ați dori să simtă femeile atunci când poartă Libre?
A.F.: Vreau să fie libere s-o îmbrățișeze cu toate fațetele sale! Să se simtă bine cu ele însele în fiecare fază a evoluției esenței. Mi-ar plăcea ca Libre să le ofere tot ce-și doresc de la un parfum – prospețime și strălucire, la început. Apoi, o dependență arzătoare care face ca esența să fie de neuitat.

Când mirosiți astăzi Libre, recunoașteți ideea inițială?
C.B.: Nu doar c-o recunoaștem, dar am făcut tot ce am putut pentru a rămâne la ea!
A.F.: Sunt o femeie liberă și sunt mândră că o port!

Care este primul gând care vă vine în minte atunci când auziți: „Sunt liber(ă) să…”?
C.B.: Sunt liber să creez.
A.F.: Sunt liberă să trăiesc.