Introspecție în universul creativ al lui Bibi van der Velden

Scris de Luxury
Publicat la data de: 16-01-2017

în: Jewels & Watches

Creatoare a unor „opere de artă purtabile”, a unor bijuterii ce transcend lumea modei și a unor concepte ce ies din orice tipar, Bibi van der Velden este mai mult decât un artist. Reinterpretând viziuni și practici, reimaginând universuri și repoziționând ființa umană în raport cu natura, ea este un adevărat vizionar. Despre creațiile sufletului și despre arta de a iubi natura în integralitatea sa, ne povestește chiar Bibi van der Velden, un artist împlinit și desăvârșit.

bibi-van-der-velden-13-03-by-rvda-00376a

Cum ai descrie spiritul bijuteriilor Bibi van der Velden?

Consider că bijuteriile mele sunt realiste, aventuroase și sculpturale, cu o tentă umoristică, fiind exprimate prin îmbinarea aurului, a diamantelor și pietrelor semiprețioase cu ouă de struț, aripi de scarabeu, perle de Tahiti și fildeș de mamut vechi de 40,000 de ani.

Operele de artă purtabile” pe care le creezi sunt piese cu adevărat unice, spectaculoase. De unde te inspiri?

Partea amuzantă a inspirației este faptul că o poți găsi chiar în orice, de obicei, în cele mai neașeptate locuri. Un lucru care mă inspiră cu siguranță este reprezentat de materiale. Prin urmare, caut multe materiale, ceea ce reprezintă punctul meu de plecare. Încep să creez ceva în jurul unui material. De asemenea, natura este o importantă sursă de inspirație pentru mine. Natura este ceva ce nu încetează niciodată să mă fascineze, fiind o sursă de inspirație fără limite.

vieri_the-cobweb-ring-small-front200dpi animal-collection-monkey-and-banana-bracelet-18ct-rose-gold-sterling-silver-and-brown-diamonds

Fiecare bijuterie spune o poveste și poartă anumite simboluri, înțelesuri și amintiri. Ai o bijuterie personală care reprezintă o amintire prețioasă sau un moment special?

Am diferite piese speciale pe care le port zilnic, ca pe o a doua piele. De exemplu, verigheta tatălui meu, pe care o port întotdeauna pe degetul mare. Am, de asemenea, un inel art deco vintage, pe care l-am cumpărat când s-a născut fetița mea. 

scarab-collection-scarab-bangle-18-yellow-gold-sterlings-silver-brown-diamonds-pink-sapphire-scarab-wings-thahitian-pearl scarab-collection-scarab-earrings-925-silver-18ct-yellow-gold-brown-diamonds-scarab-wing-front-view

Scarab Collection este o colecție deosebită, creată cu aripi reale de scarabei. Cum s-a născut această idee și ce te-a determinat să o materializezi?

Așa cum am spus, natura este una dintre cele mai puternice surse de inspirație pentru mine. Animalele sunt parte din natura noastră, așa că și ele reprezintă o inspirație importantă. Ceea ce m-a atras către cărăbuși au fost aripile lor care mă fascinează, datorită culorii lor mereu schimbătoare. Ansamblurile de culori sunt foarte populare în lumea bijuteriilor, iar faptul că acestea provin chiar din material (din aripile reale ale scarabeilor), fac bijuteriile cu mult mai speciale, iar piesele sunt unicate, căci fiecare aripă este diferită.

Faptul că acești cărăbuși sunt consumați în gastronomia vietnameză ca delicatese, iar aripile lor frumoase sunt aruncate, m-a inspirat să le refolosesc. Încerc, de asemenea, să respect natura prin adoptarea unei atitudini sustenabile, atât în viața cât și în cariera mea, așa că reciclarea acelor aripi a fost un demers natural pentru mine.

Cum te simți să-ți vezi cele mai personale colțuri ale imaginației, transformate în realitate, cu așa rezultate magnifice?

Materializarea viselor este întotdeauna cea mai grea parte. Am destule idei și destule planuri, însă pentru a crea ceva perfect, realizarea tehnică este atât cea mai dificilă parte, cât și cea care aduce cea mai mare satisfacție. Atunci când țin în mână bijuteria perfectă, întotdeauna resimt o plăcere și o bucurie enormă.

20161025_155109

În procesul tău creativ, provoci legile comercialismului, lăsându-ți imaginația să zboare și creând ceea ce simți, în funcție de ceea ce te îndeamnă propriile principii și sentimente și nu în funcție de ceea ce este considerat “comercial”. Pentru tine, aceasta a fost rețeta ideală, fiind totodată visul fiecărui asrtist: să își poată exprima arta liber, fără bariere. Cum ai reușit?

Am reușit prin faptul că nu m-am abătut de la ceea ce mi-a spus sufletul. Mă bucură ceea ce se întâmplă în universul bijuteriilor în ziua de azi. Așa am găsit și Auverture, însă nu din bijuterii îmi iau inspirația, ci din culturi și din natură. Încerc să fiu la curent cu evoluția stilurilor, însă pe lângă asta, să creez ceea ce vreau să creez.

polky_diamond_collection_frog_earrings_silver_earrings_with_polky_diamonds_sapphire_eyes_low_res_1024x1024 monkey-collection-stackable-monkey-ring-18ct-yellow-gold-sterling-silver-brown-diamonds monkey-collection-monkey-and-banana-studs-18ct-yellow-gold-sterling-silver-brown-diamonds monkey-collection-banana-ring-18ct-rose-gold-18-ct-yellow-gold-sterling-silver-brown-diamonds-1

Ce reprezintă Monkey Collection pentru tine? Care este povestea din spatele acestei colecții și care este semnificația pe care aceste bijuterii o poartă ?

Monky Collection s-a născut în primul rând datorită faptului că anul acesta este anul Maimuței în cercul zodiacal chinezesc, iar eu însămi sunt născută în zodia Maimuței. Pe lângă asta, consider că maimuțele sunt cele mai amuzante și mai inteligente animale, iar ele reprezintă de asemenea elemente componente ale bijuteriilor mele. Inelul cu banană a fost prima piesă din această colecție, pentru că am considerat că acesta este un fruct cu o formă foarte interesantă și abstractă. După acel inel am adăugat maimuțele și așa s-a născut Monkey Collection.

Magnificele tale bijuterii provin acum din diferite părți ale lumii, având ateliere în Olanda, Elveția, Franța și Tailanda. Cum îți împarți timpul între acestea, prezentări de modă, trunk show-uri și alte evenimente în întreaga lume?

Cred că Tom Ford a spus: ”Niciodată să nu angajezi pe cineva cu care nu ai lua prânzul”. Capăt un numit ritm când sunt în preajma oamenilor ce mă inspiră. Consider că am adunat în jurul meu un grup de oameni extraordinari cu care lucrez și formez o echipă puternică. Toată lumea lucrează din greu și cu pasiune, așa că împreună cu această echipă reușesc să îmi gestionez timpul într-un mod eficient.

animal-collection-animal-panther-ring-18ct-rose-gold-brown-diamonds-1

Inelul Animal Panther, una dintre cele mai impresionante piese ale portofoliului tău, ce poate fi găsită în România prin intermediul colecției de bijuterii atent selecționate de către Madison Perfumery, prezintă detalii spectaculoase și pare să transmită putere. Care este povestea sa și care sunt valorile pe care le aportă?

Este o colecție cu toate tipurile de animale puternice și impresionante care încă mai cutreieră fața acestui pământ. Pentru mine este și o reamintire puternică a faptului că ar trebui să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a ne asigura că speciile acestea nu vor dispărea.

Bijuteriile Bibi van der Velden se găsesc în România în exclusivitate în magazinul MADISON Perfumery, și în magazinul online www.madisonperfumery.com