Falcon 5X – Șoimul francez

Scris de Luxury
Publicat la data de: 31-01-2014

în: Aviație

005_Falcon5X_2013DVD43-1Divizia de business a Dassault Aviation a prezentat la Los Angeles, în cadrul National Business Aviation Association, cel mai nou avion al său destinat zborurilor intercontinentale. Botezat Falcon 5X, acesta vine să revoluționeze segmentul business-jet-urilor de dimensiuni medii.

Dassault Falcon, parte a concernului Dassault Aviation, este divizia responsabilă cu comercializarea și întreținerea business-jet-urilor Falcon pe tot cuprinsul mapamondului, fiind prezentă în 70 de țări de pe cinci continente. Așadar, nu avem de-a face cu o necunoscută, ci cu o companie puternică, unul dintre liderii de piață din segmentul aeronavelor private. Secretul care stă în spatele succesului și al notorietății Dassault este de sorginte… militară. Cei familiarizați cu domeniul industriei militare aeronautice știu că unul dintre cele mai bune și mai cunoscute avioane de vânătoare din lume este Rafale, un jet-fighter de aceeași super clasă precum F-urile americane, MIG-urile rusești, europeanul Eurofighter sau suedezul SAAB.

004_Falcon5X_2013DVD43-1

Deși de „naționalitate” franceză (compania fiind înființată de Marcel Dassault în 1930 sub numele inițial de Société des Avions Marcel Bloch), Dassault Aviation este acum o corporație internațională, cu fabrici în Franța și în Statele Unite ale Americii și cu facilități de întreținere pe cinci continente. Familia Falcon a debutat în 1967, iar de atunci și până în prezent s-au vândut peste 2.100 de aeronave sub numele Falcon 900LX, Falcon 7X și Falcon 2000LX.

În 2008, Falcon 7X a bulversat lumea aeronauticii, atât prin performanțele sale excelente în ceea ce privește consumul redus de carburant, emisiile scăzute de poluare și extraordinara autonomie de zbor, cât, mai ales, prin interiorul ce purta semnătura BMW Group DesignworksUSA. Munca designerilor BMW a fost răsplătită prin zeci de premii internaționale pentru design și tehnologie.

019_Falcon5X_2013DVD43-1

După cum bine știți, din 2008 și până în prezent, tehnologia – în special cea legată de entertainment și conectivitate – a evoluat exponențial, astfel că mai-marii Dassault au hotărât că este momentul pentru un update consistent. Prin urmare, la ediția din 2013 a NBAA (National Business Aviation Association), desfășurată în Las Vegas, vedeta care a ținut capul de afiș al expoziției a fost chiar noul Dassault Falcon 5X, prezentat în premieră mondială. Pentru cine nu știe, NBAA se numără printre cele mai importante evenimente de profil din industrie.

Conform francezilor, Falcon 5X reprezintă cea mai mare noutate de la lansarea programului Falcon și până în momentul de față! Gândit pentru zboruri intercontinentale, Falcon 5X are un fuselaj mai lat decât modelul tri-motor 7X, o înălțime a cabinei de 1,98 metri și poate primi până la 16 pasageri.

Cu opt pasageri la bord, Falcon 5X are o autonomie de 9.360 kilometri. Astfel, noul business-jet propus de Dassault poate zbura fără escală de la Los Angeles la Londra sau de la Paris la Beijing. Falcon 5X va fi propulsat de motoarele Silvercrest produse de Snecma, fiind pentru prima dată când un business-jet Falcon este lansat cu un motor complet nou sau cu unul produs de francezi.

La fel ca orice alt Dassault de nouă generație, Falcon 5X revoluționează segmentul business din lumea aeronautică printr-un nou sistem de control al zborului, o nouă aerodinamică și alte tehnologii avansate, multe dintre acestea create în cadrul programelor militare ale companiei.

Conform lui Éric Trappier, președintele Dassault Aviation, Falcon 5X este „un avion mai mare, mai confortabil, mult mai economic decât alte avioane din clasa sa și care afectează mult mai puțin mediul înconjurător. Falcon 5X reprezintă cea mai mare investiție a noastră de la începutul programelor Falcon, demonstrând dorința noastră de a ne menține în poziția de lideri ai tehnologiei, poziție în care ne-am plasat de la lansarea primului nostru avion de mici dimensiuni, cu 50 de ani în urmă!”. În opinia producătorului francez, Falcon 5X reprezintă o adevărată revoluție în industria aeronautică, oferind o eficiență a consumului de combustibil cu 50 de procente superioară produselor competitoare.

Falcon 5X va avea un preț de aproximativ 45 milioane de dolari, iar primul său zbor este programat pentru prima parte a anului 2015.

Foto: Dassault Aviation

Galerie Foto