Vacanţă în Austria pentru BMW iX şi BMW i4: puterea electrică testată la mare altitudine, pe zăpadă şi gheaţă

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 14-12-2021

în: Auto

2.830 de metri deasupra nivelului mării – fundalul alpin uluitor de pe gheţar este locul perfect pentru testul suprem al noilor avanposturi tehnologice, modelele electrice BMW iX şi BMW i4.

 

Gheţarul austriac din Sölden nu este doar o destinaţie foarte populară pentru schi, dar acomodează şi un circuit de teste şi experienţe de condus pentru BMW Driving Experience, celebra şcoală de condus a mărcii care în acest an a aniversat 45 de ani.

 

Pionierul unei noi ere: primul BMW iX

BMW iX anunţă o nouă eră a mobilităţii. Construit de la zero pentru a fi sustenabil, BMW iX combină tehnologia inovatoare, performanţele remarcabile, autonomie ridicată şi noi soluţii inovatoare pentru designul interior şi exterior. Cu o lungime şi o lăţime ca ale BMW X5, înălţimea BMW X6 şi dimensiunile roţilor de la BMW X7, modelul oferă performanţe sportive remarcabile, un sistem inteligent de tracţiune integrală cu câte un motor pe fiecare punte. Modelul asigură eficienţă ridicată prin aerodinamică best in class cu un coeficient aerodinamic CD de 0,25, un sistem de mangament inteligent, consutrcţie uşoară space frame combinată cu fibră de carbon. Grila BMW expresivă, verticală şi închisă serveşte drept suprafaţă inteligentă cu senzori, cameră şi tehnologie radar integrate. Uşile integrate, geamurile fără cadru şi numeroasele camere şi senzori permit sistemelor de asistare a condusului să ofere conducătorului cel mai bun suport posibil. Nu numai exteriorul, ci şi interiorul impresionează prin inovaţii inteligente: omiterea tunelului central, scaunele nou dezvoltate, cu tetiere integrate, şi panoul de instrumente plat creează spaţiu de înaltă calitate. Ecranul central curbat şi toate elementele Shy Tech încorporate, cum ar fi difuzoarele invizibile, orificiile de aerisire filigranate şi BMW Head-Up Display cu proiector integrat fără cadru, asigură o atmosferă luxoasă de bine. Alte puncte importante ale BMW iX sunt sistemul de operare BMW 8, cu cea mai recentă generaţie a sistemului iDrive, şi capacităţile extinse ale Asistentului Personal Inteligent BMW.

 

BMW iX este un pionier în domeniul circularităţii. Amprenta de emisii pe tot cilcul de viaţă este redusă cu până la 66% în comparaţie cu modelele Sports Activity Vehicle comparabile cu motoare diesel (BMW iX xDrive40 vs. BMW X5 xDrive30d, conform certificării pentru ciclul de viaţă ISO 14040/44 realizată de TÜV Rheinland). La fabricarea celulelor de baterii s-a acordat atenţie utilizării 100% a energiei electrice verzi din surse certificate, la fel ca pentru întregul proces de producţie din Fabrica Dingolfing, Germania. În plus, pentru bateriile de înaltă tensiune se foloseşte doar cobalt şi litiu numai din extracţie controlată, transparentă şi durabilă din Australia şi Maroc, cu o reducere a conţinutului de Coblat cu 66% pentru noua generaţie de baterii.  

 

În producţia BMW iX, aluminiul secundar şi plasticul reciclat au o pondere mare. Cele 60 kg de plastic reciclat folosite pentru fiecare BMW iX echivalează cu conţinutul de plastic a 6000 de PET-uri de 0,5 litri.  De asemenea, se va renunţa aproape complet la crom. În plus, se folosesc lemn certificat FSC, piele tratată cu extract de frunze de măslin şi covoraşe fabricate din plase de pescuit reciclate.

 

BMW iX dovedeşte că este adecvat pentru a fi utilizat pe timp de iarnă prin tracţiunea integrală electrică pe ambele punţi. BMW iX a fost lansat în Austria în noiembrie, la fel ca şi în România şi se bucură de o recepţie excelentă pe toate pieţele, inclusiv România, mai multe zeci de exemplare urmând a fi livrate în ultimele două luni din acest an.

 

Încărcat de dinamism: primul BMW i4

Cu BMW i4, mobilitatea electrică atinge nucleul mărcii BMW. Modelul Gran Coupé cu patru uşi combină spaţiul şi caracterul practic al conceptului auto cu sportivitatea tipică mărcii şi o autonomie impresionantă pentru călătorii lungi. BMW i4 este optimizat pentru propulsia electrică: grila BMW închisă, tehnologia bateriei dispusă în zona podelei şi elementele difuzoare sportive asigură proprietăţi aerodinamice optime. Farurile plate, care opţional pot fi BMW Laserlight, şi grila BMW atractivă, cu camera video, senzorii de ultrasunete şi radar integraţi discret, caracterizează imaginea frontală a modelului sportiv. BMW i4 M50 impresionează şi prin suspensia M adaptivă specifică modelului, direcţia sport variabilă, sistemul de frânare M Sport şi, opţional, jantele M de până la 20 de ţoli, din aliaj uşor.

 

La lansarea pe piaţă vor fi disponibile două variante de model: BMW i4 M50, prima automobil electric de performanţă de la BMW M GmbH, cu tracţiune integrală şi o autonomie de până la 510 kilometri conform WLTP, şi BMW i4 eDrive40, cu tracţiune spate clasică şi o autonomie de până la 590 km conform WLTP.

 

Baterie de înaltă tensiune, plată – cu o înălţime excepţional de mică a celulei, de 110 milimetri -, a fost proiectată special pentru BMW i4. Centrul de greutate al automobilului este cu până la 53 mm mai coborât decât la BMW Seria 3 Sedan. Unitatea de încărcare combinată (Combined Charging Unit) permite utilizarea staţiilor de încărcare rapidă cu curent continuu cu o putere de până la 200 kW. La un regim de încărcare cu putere maxim, în doar 10 minute se pot obţine până la 164 km (BMW i4 eDrive40), respectiv 140 km (BMW i4 M50).

 

De asemenea, BMW i4 are un ecran central curbat şi beneficiază de ultima generaţie, a opta, a sistemului iDrive. Aproximativ 40 de funcţii de asistare a condusului pot fi apelate la BMW i4, inclusiv: avertizare de coliziune frontală, informaţii despre limita de viteză şi avertizare de părăsire a benzii – toate disponibile standard – sau opţionalele tempomat activ cu asistent automat pentru limitarea vitezei şi controlul rutei. Driving Assistant Professional include standard asistent de control al direcţiei şi al benzii, control al distanţei de parcare şi cameră de marşarier, iar opţional se poate comanda asistent de parcare, inclusiv asistent de marşarier, sau Parking Assistant Plus, care include Surround View şi Remote 3D View.

 

BMW i4 va fi lansat în Austria, la fel ca în România, în februarie 2022. Noul model se bucură deja de un o recepţie excelentă pe piaţă, cu câteva zeci de comenzi deja înregistrate în România şi o flotă de 5 exemplare cu luni înainte de lansare.

 

Uzina BMW Group din Steyr, Austria produce exclusiv caroseria atât pentru BMW iX, cât şi pentru BMW i4, în care motorul electric şi transmisia sunt construite cu precizie. Precizia producţiei mecanice în Steyr contribuie astfel la longevitatea sistemului de propulsie extrem de integrat. De asemenea, există cunoştinţe locale în răcirea automobilelor: aceasta şi echipamentele de încărcare AC pentru iX şi i4 au fost proiectate şi testate la departamentul de dezvoltare de la Steyr.

 

Ambele modele se caracterizează prin distracţie pe circuit şi fiabilitate absolută, chiar şi în condiţii de iarnă. Cele două modele au tracţiune integrală electrică, fiecare punte fiind acţionată de câte un motor electric. Acest lucru conferă siguranţă şi plăcere de a conduce maxime chiar şi în cele mai nefavorabile condiţii de drum.