BMW Group se alătură proiectului de exploatare durabilă a litiului din Chile

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 24-02-2022

în: Auto

Gestionarea responsabilă a resurselor naturale este unul dintre elementele de bază ale angajamentului BMW Group faţă de dezvoltarea durabilă. În cadrul acestor activităţi, compania s-a alăturat proiectului intersectorial „Responsible Lithium Partnership” (Parteneriatul Responsabil pentru Litiu). Obiectivul proiectului este de a ajunge la o înţelegere comună a managementului responsabil al resurselor naturale cu grupurile de interese locale şi de a dezvolta o viziune pentru viitorul salinei Salar de Atacama din Chile.

„Parteneriatul Responsabil pentru Litiu” a fost iniţiat în primăvara anului 2021 de către BASF, Mercedes-Benz Group AG, Daimler Truck AG, Fairphone şi Volkswagen Group pentru o durată planificată de doi ani şi jumătate. Proiectul nu promovează aprovizionarea cu litiu, cumpărarea sau vânzarea de materii prime minerale.

 

BMW Group devine nou membru, împărtăşeşte un studiu ştiinţific

BMW Group este al şaselea membru care se alătură iniţiativei. Unul dintre modurile în care sprijină proiectul este prin împărtăşirea descoperirilor ştiinţifice privind impactul exploatării litiului asupra resurselor de apă din Salar de Atacama din Chile. Împreună cu BASF, BMW Group comandase deja, la sfârşitul anului 2020, un studiu către Universitatea din Alaska Anchorage şi Universitatea din Massachusetts Amherst privind efectele exploatării litiului asupra bilanţurilor locale de apă din America Latină.

Obiectivul studiului este de a obţine o mai bună înţelegere ştiinţifică a interdependenţelor dintre straturile de apă dulce şi saramura de litiu, de a evalua diverse tehnologii şi de a dobândi competenţă pentru a evalua exploatarea durabilă a litiului. Studiul oferă o bază ştiinţifică pentru deciziile viitoare cu privire la aprovizionarea cu litiu.

 

„Parteneriatul Responsabil pentru Litiu” aduce jucători relevanţi la masă

Agenţia Germană pentru Cooperare Internaţională (GIZ) coordonează proiectul, care vizează dezvoltarea unei viziuni comune pentru viitorul bazinelor de apă din Salar de Atacama. Reprezentanţii din mineritul de litiu şi cupru, agricultură, turism, comunităţi indigene şi guvern sunt invitaţi la o platformă locală cu mai multe părţi interesate, unde vor dezvolta măsuri împreună. Un alt obiectiv este dezvoltarea unui plan de acţiune comun pentru a îmbunătăţi gestionarea pe termen lung a resurselor naturale şi pentru a implementa paşii iniţiali.