Manifestul lui Pierre de Coubertin care a relansat Jocurile Olimpice s-a vândut pe suma record de 8,8 milioane de dolari

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 20-12-2019

în: It happened

Manifestul care a dus la renașterea Jocurilor Olimpice în urmă cu mai bine de 120 de ani s-a vândut pentru suma record de 8.806.500 de dolari (6.764.543 de lire sterline / 7.916.191 de euro) la o licitație din New York.

Organizatorii se așteptau ca documentul să se vândă pentru un preț cuprins între 700.000 și un milion de dolari, însă în doar 12 minute, cuvintele lui Pierre de Coubertin au dus licitația la o sumă care depășește de opt estimarea.

Potrivit casei de licitații Sotheby’s, care a găzduit evenimentul- record, este cel mai mare preț plătit vreodată pentru un articol legat de sport și a depășit recordul anterior stabilit de tricoul vedetei de baseball Babe Ruth de la New York Yankees, care a fost vândut pentru 5,4 milioane de dolari la începutul acestui an. Recordul anterior la licitație pentru un obiect legat de Jocurile Olimpice a fost de 1.466.574 dolari, pe care un pasionat i-a plătit pentru a intra în posesia uneia dintre cele patru medalii de aur ale lui Jesse Owens, obținute la Berlin în 1936.

Manifestul lui Pierre de Coubertin are 14 pagini și datează din 1892. Charles Pierre de Frédy, Baron de Coubertin a fost un istoric și un om de cultură francez care a fondat Comitetul Olimpic Internațional și a fost cel de-al doile președinte al acestuia. Licitația a avut loc la New York și au fost 12 minute extraordinar de intense, un război al nervilor și al adrenalinei care a crescut prețul de pornire de opt ori. Sotheby’s nu a făcut publice numele ofertanților și nici al câștigătorului prestigiosului document. Manifestul este scris de mână și conține 5.000 de cuvinte care evidențiază motivul pentru care Coubertin dorea să readucă tradiția greacă antică a competiției olimpice. Mesajul este adresat Universității Sorbona din Paris. Coubertin prezintă în manifest crezul că Jocurile Olimpice pot deveni o modalitate de a cultiva competiția pașnică între țări. „Este clar că telegraful, căile ferate, telefonul, progresul în știință, congresele și expozițiile au făcut mai mult pentru pace decât orice tratat sau convenție diplomatică”, scria Coubertin în manifest. „Ei bine, sper că atletismul va face și mai mult. Cei care au văzut 30.000 de oameni care alergau prin ploaie pentru a participa la un meci de fotbal nu vor crede că exagerez iar cauza păcii va primi un sprijin nou și puternic. Această perspectivă este de ajuns să mă încurajeze să mă gândesc la a doua parte a programului meu. Sper că mă veți ajuta așa cum m-ați ajutat până acum și că, având sprijinul vostru, voi putea continua și realiza, pe o bază adecvată condițiilor vieții moderne, această lucrare grandioasă și benefică: reînființarea Jocurilor Olimpice „. Dezideratul lui Coubertin s-a împlinit, iar ediția inaugurală a Jocurilor Olimpice a avut loc la Atena în 1896. Documentul a fost pierdut între cele două Războaie Mondiale, pentru a fi localizat în anii 1990 în arhiva unui colecționar din Elveția. Specialistul în cărți și manuscrise al casei Sotheby, Selby Kiffer, a declarat că este onorat să fi participat la această licitație care a adus cea mai mare sumă încasată în peste 3 decenii.