Lucruri (scumpe) pe care merită să le facem

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 17-12-2019

în: Editor’s Choice

Dacă ne propunem să avem o abordare cât mai inteligentă a finanțelor, știm deja că există lucruri care, deși costisitoare, merită să rămână pe lista noastră de priorități pentru că beneficiile pe care le aduc sunt, pur și simplu, mai importante decât prețul lor.

Ieșind din sfera produselor de lux, sunt mai degrabă alegeri (unice în viață sau cotidiene) care dau calitate stilului de viață și ne motivează să mergem mai departe. Iată lista noastră cu propuneri, dar ea rămâne deschisă!

Să ai o nuntă ca-n povești

Dacă visați la o nuntă ca-n povești, pregătiți-vă pentru un buget pe măsură. Chiar dacă poate părea absurd să cheltuiți o avere pentru o singură seară, amintirile care vor rămâne pentru totdeauna pot justifica bugetul. Pentru a rămâne în zona poveștilor cu prinți și prințese, luăm ca reper nunta prințului William cu Kate Middleton. Tortul acestora a costat peste 75.000 de lire sterline, spre deliciul invitaților. Ornat cu diverse flori, acesta a spus o poveste plină de semnificații pentru miri. Una dintre florile incluse a fost liliacul, care simbolizează modestia, una dintre valorile prețuite de Casa Regală Britanică. Hm, chiar dacă prețul tortului este departe de a fi modest.

Să mânânci în oraș de câteva ori pe săptămână

Mâncatul în oraș presupune un întreg ritual, de al alegerea ținutelor la bucuria anturajului. Cum singurătatea este boala secolului nostru, vă invităm să lăsați deoparte telefoanele și să vă bucurați de compania prietenilor sau a familiei, să purtați conversații neîntrerupte de verificarea mailurilor de birou și să lăsați Instagramul deoparte. Alegeți din meniu feluri noi, pentru o experiență gastronomică inedită și arătați-vă recunoștința prin tipsuri generoase. Chiar dacă cresc nota de plată, recunoștința persoanei care a servit la masă se va transforma în bucurie. În plus, veți crea o atmosferă plăcută în jur pentru că nimeni nu apreciază o persoană care tratează banii cu anxietate sau zgârcenie.

Să investești în persoana ta

De la produse cosmetice de calitate până la locul unde ne îngrijim sau ne tundem, totul vorbește despre stilul nostru de viață iar alegerile pe care le facem zi de zi ne definesc. Femeile investesc mai mult timp și bani în saloane de frumusețe, însă o femeie îngrijită are mai multe șanse să se simtă bine în pielea ei și să aibă succes în afaceri, unde bărbații par încă să domine „terenul de joacă”. Investiția în propria persoană ține și de banii pe care îi dedicăm dezvoltării personale, fie că vorbim despre ședințe binevenite de terapie sau de cărțile pe care le includem în lista noastră de lecturi. Un punct interesant de pornire ar fi amenajarea unei biblioteci superbe in propria casă.

 

Să ai grijă de sănătate

Da, poate fi costisitor, însă este, probabil, unul dintre lucrurile cele mai inteligente pe care putem să le facem. Renunțarea la obiceiuri nesănătoase, analize la zi, investigații de rutină, mâncat sănătos. Un stil de viață corect care ne respectă nevoile este mai mult decât o alegere, este un lux în care ar trebui să investim cerebral și pe termen lung. Fără sănătate, nicio cifră de afaceri nu va putea să ne bucure sau să ne motiveze. Aici intră, desigur, și ideea de sport, de mișcare. Indiferent dacă preferați să alergați în parc cu playlist-ul preferat în căști, să ieșiți la o piscină sau să mergeți la sală cu colegii, orice formă de mișcare este binevenită în special atunci când job-ul ne ține ore în șir așezați în fața monitoarelor, la birou.

Să călătorești

A descoperi lumea este a descoperi fațete nebănuite ale propriei ființe. Călătoriile, vacanțele, ieșirile din rutină ne deschid perspective noi și ne permit să descoperim lumea așa cum nu ne-am imaginat-o niciodată. Se spune, despre copii, că se dezvoltă cel mai bine în vacanțele pe care le petrec departe de casă. În compania familiei, descoperă locuri noi, civilizații cu obiceiuri inedite și se întorc acasă cu o moștenire mai importantă decât suvenirurile din bagaj. În realitate, lucrurile nu se schimbă nici când creștem, cu condiția să vizităm locuri noi și să ieșim din rutina unui hotel all-inclusive pentru a înțelege cu adevărat farmecul locului unde avem privilegiul să călătorim.

Să faci cadouri

 

De ce am aștepta ocazii speciale pentru a le dărui celor din jur mici (sau mari!) bucurii? Multe persoane afirmă că le face mai multă plăcere să ofere decât să primească, iar motivația este, de fapt, simplu de înțeles. Empatia noastră funcționează cel mai bine. Creând bucurie, simțim bucurie. Dăruind lucruri frumoase, atenție sau timp, primim în schimb recunoștință, dragoste, conexiune umană. Iar aceste valori ne creează o stare de bine incredibil de puternică. De aceea, postura de persoană care dăruiește este, de cele mai multe ori, una mai privilegiată decât aceea de destinatar al unui dar. Alegem să dăruim, să creăm bucurii și pentru asta nu este nevoie să bifăm o dată din calendar, ci pur și simplu să ne arătăm recunoștința pentru prezența cuiva drag în viața noastră, fie că o facem prin intermediul unui cadou scump sau a unei invitații la cafea.

Să te îmbraci bine

De ce ar conta atât de mult ținutele pe care le abordăm? De ce nu am putea purta, pur și simplu, haine confortabile? Putem! Însă atenția pe care o acordăm stilului personal se reflectă în jurul nostru și creează nu doar o imagine, ci și un mesaj. Piesele clasice din garderobă merită să fie investiții serioase pentru că ne vor servi ani la rând, în timp ce, sezonier, ne putem juca cu trendurile pentru a crea o conexiune între stilul clasic personal și timpul prezent, etern schimbător. Este o plăcere incredibilă să transformăm hainele în purtătoarele noastre de cuvânt și, mai ales, să ajungă să exprime ceea ce ne dorim să transmitem.