Cum arată o ținută de gală impecabilă?

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 17-12-2019

în: Fashion

Evenimentele „black tie” sunt galele, festivitățile de acordare a unor premii, balurile, nunțile sofisticate și orice alt eveniment cu grandoare. Astfel de ocazii speciale pun o anumită presiune asupra majorității invitaților, în special asupra celor care își doresc să se prezinte la înălțimea evenimentului.

Pentru bărbați, o gală presupune integrarea în garderobă a unor articole vestimentare și accesorii care nu se regăsesc în ținuta de zi cu zi a unui bărbat. Din fericire, câteva principii de bază sunt suficiente pentru a simplifica întreg procesul.

Consilierii vestimentari de la SARTO bespoke, care și-au dedicat ultimii opt ani perfecționării imaginii unora dintre cei mai pedanți și exigenți bărbați din România, prezintă un set de recomandări și trucuri pentru obținerea unei ținute de gală impecabile.

Interpretarea dress code-ului
Dacă evenimentul are loc seara, după ora 18:00, iar pe invitație este specificat dress code-ul „black tie”, ținuta impusă este de gală, caracterizată prin rafinament. Aceasta este compusă dintr-un costum deosebit (în majoritatea cazurilor un smoching este alegerea ideală), pantofi eleganți și accesorii speciale, cum sunt papionul și butonii.

În cazul în care dress code-ul este comunicat ca fiind „opțional”, invitații ar trebui să aibă în vedere faptul că se dorește un cadru elegant, fără a obliga la strictețea codului vestimentar. Abordarea cea mai potrivită este o ținută elegantă, chiar dacă mai puțin rigidă. În felul acesta, se va păstra o imagine de ansamblu armonioasă, se va evita situația în care nu suntem suficient de bine îmbrăcați, iar gazda va aprecia efortul.

Costumul
Combinația „black tie” clasică ce garantează succesul (mizând pe simplitate) este compusă tradițional din costumul negru așezat perfect pe corpul purtătorului, cămașa albă impecabilă, pantofii negri lăcuiți și papionul legat ireproșabil. Cu toate acestea, posibilitățile sunt vaste, iar un domn poate alege dintr-o varietate de opțiuni și alternative.

Dacă ne raportăm la evenimente prestigioase, cum ar fi gala premiilor Oscar, smochingul este cea mai populară alegere, întrucât aduce un plus de sofisticare costumului obișnuit. Se numește „smoching” deoarece, la origine, era o jachetă folosită în timpul pauzelor de fumat la spectacole și gale, pentru a evita ca jacheta destinată evenimentului să se impregneze cu miros de tabac.

Astăzi, smochingul este un sacou elegant care are reverele, nasturii și refileții buzunarelor îmbrăcați în satin de mătase. La SARTO se adaugă un detaliu aparte din satin și pe manșetele smochingului. Reverul acestuia este șpiț sau șal, conferind un plus de prestanță, iar închiderea cel mai des întâlnită este cea cu un nasture. Majoritatea bărbaților preferă un smoching negru, însă o alternativă cu un twist este culoarea midnight blue, un bleumarin folosit încă de la originile smochingului, în lumina serii fiind perceput chiar mai întunecat decât negrul.

O apariție extravagantă o obținem din culori deosebite, ca grena, roșu, verde sau chiar alb, în sezonul cald. Aceeași abordare se aplică în cazul țesăturilor: în timp ce opțiunea clasică este lâna (uneori în amestec cu mătasea), bărbații care își doresc o ținută impresionantă pot opta pentru catifea sau chiar cașmir. Însă, indiferent de construcție, culoare și țesătură, este important ca aspectul general să fie unul prețios, ceremonios.

Cu un astfel de sacou, pantalonii devin un element secundar, care necesită simplitate și sobrietate. Specialiștii vor recomanda întotdeauna un pantalon de culoare închisă, preferabil negru, bine croit, care să pună în valoare smochingul și care să respecte proporțiile corporale. Pentru un plus de sofisticare, pantalonul poate avea vipușcă, o fâșie îngustă de material ușor distinct (cel mai des același satin de mătase ca cel de pe reverul smochingului), inserat în părțile laterale ale pantalonului.

Imaginea perfectă este garantată de o îmbrăcare perfectă a costumului pe corp, iar această îmbrăcare poate fi obținută doar prin croitoria bespoke. Astfel, dacă este vorba despre un eveniment cu totul special, pentru care invitații au timp să se pregătească, este ideală o vizită la un atelier autentic de croitorie. Aici, purtătorul costumului va primi consiliere personalizată, care să îl avantajeze și va primi un produs unic, ce a fost conceput exclusiv pentru corpul său. În cazul în care acest demers pare un angajament prea mare pentru un singur eveniment, consilierul vestimentar poate veni cu o adaptare a ținutei astfel încât să poată fi purtată și în alte contexte.

Cămașa
La evenimentele de gală este recomandată cămașa albă, realizată fie din bumbac egiptean, fie din mătase. Țesătura poate avea o textură specială, iar cămașa poate avea plastron, un detaliu sofisticat, care însă nu este obligatoriu. Este totuși indicat ca gulerul să acomodeze papionul, iar manșetele, butonii. Alternativa nonconformistă la cămașă poate fi o maletă din cașmir fin, însă este important ca purtătorul să știe că în felul acesta contestă clasicismul și va acapara multe priviri.

Pantofii
Cu cât evenimentul este mai formal și mai sofisticat, cu atât pantofii ar trebui să se distingă față de cei purtați la birou. Alegerea ideală este o pereche de pantofi negri lăcuiți, care să egaleze cu ușurință eleganța smochingului. Alternative inovative sunt pielea polișată și loafers din catifea.

Accesoriile
Papionul este accesoriul principal în ținuta de gală. Acesta poate fi negru sau poate avea variații de culoare (valabile și pentru smoching), însă nu ar trebui să fie alb, deoarece este culoarea rezervată pentru ținutele „white tie”, cu un nivel mult mai înalt de strictețe și sofisticare. Pentru un look cu adevărat impecabil, domnii ar trebui să aleagă un papion self-tied. De asemenea, ar trebui să fie atenți să existe o proporție bună între papion, reverele smochingului și gulerul cămășii.

Butonii ar trebui să fie cât mai simpli, iar dacă există și alte accesorii din metal, cum ar fi un ceas, este important să existe o asortare a nuanțelor (fie auriu, fie argintiu).

Batista de buzunar este indicată și este recomandat să fie albă, din mătase sau dintr-o țesătură asemănătoare cu a cămășii.

Bretelele sunt recomandarea pentru a menține pantalonul bine fixat, deoarece cureaua este exclusă la astfel de evenimente.

Brâul din satin poate completa bretelele și are doar rol estetic: de a conferi eleganță și suplețe în zona taliei. Dacă se optează pentru brâu, cămașa ar trebui să aibă nasturi din piatră neagră.

Șosetele ar trebui să fie negre, cât mai opace.

Este important de reținut că, în funcție de locul, momentul și ocazia evenimentului, ținuta se poate construi cu mai multă rigoare sau, dimpotrivă, cu mai multă flexibilitate. În prezent, ținutele de gală dezvăluie tot mai multă imaginație, iar originalitatea fiecărui purtător ar trebui remarcată prin orice ținută, chiar și cea de ceremonie. Totuși, pentru o apariție de succes, este important ca toate elementele să se armonizeze nu doar între ele, ci și cu stilul purtătorului.