CANALI – A revival of the ‘70s

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 28-12-2021

în: Fashion

Canali

Pentru colecția toamnă-iarnă 2021, Canali se cufundă în atmosfera anilor 1970, cu bun-gust și rafinament. cele trei segmente – Canali 1934, Exclusive și Black Edition – se inspiră din această perioadă, exprimată prin trei puncte de vedere diferite. 

O proliferare de idei, întâlniri și experiențe, anii ‘70 au fost ani de frenezie și evoluție în toate domeniile, de la cultură și artă până la modă. Într-adevăr, moda – fiica stilului psihedelic și rebel al anilor ‘60 – întruchipa spiritul „experimentării” care privește spre viitor, în căutarea autoafirmării și a libertății în alegerile estetice.

O libertate care, fidelă spiritului nonconformist al perioadei, amesteca diferite stiluri și culturi, creând un set de trăsături distinctive care reprezintă o sursă de inspirație chiar și o jumătate de secol mai târziu. Linii învăluitoare acaparau manopera tricotului și a jacardului, care au caracterizat această perioadă.

Canali

Salopete moi și confortabile se remarcau prin texturi noi și interpretări cromatice inedite, cu modele geometrice. Gecile biker realizate din piele devin o referință pentru vestimentația outwear, în timp ce pantalonii din catifea își câștigă o reputație, infuzând o notă de rafinament și distincție în garderoba bărbaților. Firul comun ce conectează cele trei segmente vestimentare este conceptul de „cocooning”, care este legat de ideea de confort, căldură și bunăstare. De la jachete din jerseu până la tricotaje și îmbrăcăminte de exterior, din materiale moi și confortabile, colecția Canali Fall-Winter te întâmpină cu o îmbrățișare caldă în plin sezon rece. 

În linia Canali 1934, vibrațiile anilor ‘70 sunt absorbite, reinterpretând culori sobre, calde, pământești și modele geometrice într-o manieră modernă. Traducerea acestor concepte este esențială pentru a rescrie o estetică puternică și distinctivă pentru colecție. 

Motivul pied-de-coq, în tonuri calde de bej, revitalizează articole vestimentare iconice din garderoba masculină, precum jacheta Saharienne și legendarul „car coat”; același model este reinterpretat într-o cheie macro, transformând motivul tradițional într-un simbol grafic modern care îmbogățește tricotajele cu manoperă jacard. 

Canali

În ceea ce privește îmbrăcămintea de exterior, pielea înnobilează jachetele: combinația de nappa și piele de căprioară în nuanțe de vișiniu cu cusături contrastante alternează cu pielea nappa brută în nuanțe de verde avio.Trench-ul iconic, loial tradiției istorice a brandului, păstrează detalii stilistice cum ar fi centura în talie și gulerul larg, dar este înnoit prin materiale precum catifeaua sau un amestec de lână și cașmir de inspirație șaptezecistă care îl transformă într-o haină moale și practică. 

Cercetarea tehnică atinge noi culmi în croitorie. Din această cercetare, începută la mijlocul anilor 2000, odată cu introducerea liniei Kei, care este reînnoită în fiecare sezon grație studiului continuu al țesăturilor, se nasc o serie de articole de îmbrăcăminte care fac din lejeritatea structurală punctul lor forte. În mod particular, Shacket este o piesă vestimentară care combină silueta unei jachete sartoriale cu construcția lejeră a unei cămăși, de la care și împrumută, de altfel, numeroase elemente de stil, cum ar fi nasturii din sidef sau manșetele rotunjite, într-o combinație de eleganță și practicalitate.

Modele atemporale de încălțăminte, din piele netedă sau piele de căprioară, înfrumusețează ținutele bărbatului modern, distingându-se prin detalii structurale cum ar fi construcția dintr-o singură bucată sau talpa joasă, care oferă confort și rafinament, după cum o demonstrează sneakerșii în două nuanțe realizați din piele naturală și piele întoarsă. 

Exclusive este întruchiparea eleganței rafinate. Gama a fost creată pentru dandy-ul modern care în acest an se inspiră din liniile anilor ‘70. Exaltarea elementelor stilistice din cea mai înaltă tradiție sartorială continuă cu așa-numitul Dandy styling, care extinde oferta cu costume din trei piese și costume cu rever moale care se adaugă reverului clasic. Cuvintele-cheie sunt „lux” și „exclusivitate” și fiecare detaliu ajută la recrearea acestei dispoziții. Fire nobile cum ar fi cașmirul și mătasea, materiale prețioase ca pielea și blana, detalii elegante precum încrustări, împletituri, geometrii romboidale și zigzaguri evocă tendințele anilor ‘70.

Paleta de culori amintește, de asemenea, de acel deceniu iconic: tonuri care variază de la crem, verde crud, gri porumbel și albastru la alb murdar și alb strălucitor. Căutarea luxului exclusiv este exprimată și prin piesele outwear realizate din material și piele: modelele peacoat utilizează în mod alternativ noi materiale și finisaje, de la piele de oaie cu blana creață, de inspirație șaptezecistă, până la jerseu dintr-un amestec de lână cu mătase și stretch natural. Gecile parka matlasate sunt prezentate într-o variantă luxoasă din stofă de lână și cașmir hidrofugă, în timp ce pielea nubuc caracterizează blazerul din piele, făcându-l moale și mătăsos. 

La încălțăminte, cea mai emblematică noutate a sezonului este slip-on-ul confecționat din două materiale contrastante, tricot și piele întoarsă, cu benzi elastice și talpă de cauciuc: un pantof călduros și moale, care oferă confort și delicatețe la fiecare pas. 

Canali

 

Inspirat de lumea sporturilor de viteză ale anilor ‘70, Black Edition redescoperă combinarea nuanțelor complementare, cum ar fi roșu aprins sau albastru electric, ale costumelor de schi și costumelor de curse, consacrându-se drept laborator de cercetare Canali. La fel ca în trecut, găsim o explozie de tonuri aprinse, precum și utilizarea culorilor primare alături de combinațiile de alb și negru. Un ansamblu de estetici și ținute care, datorită geometriilor poligonale și încrucișate și a manufacturii rafinate, cum ar fi matlasarea cu motivul „montan” a îmbrăcămintei de exterior ultra-ușoare, devine expresia unui stil cu personalitate puternică. 

Funcționalitatea și stilul distinctiv sunt elementele- cheie ale cămășii matlasate Black Edition realizate din velur. În cazul acestei piese, stilul outerwear abordează linii noi, împletindu-se cu lejeritatea și detaliile unei cămăși – de pildă, la nivelul buzunarelor de la piept și al nasturilor din față și de la manșetă, în timp ce păstrează practicalitatea unei jachete. Spiritul anilor ‘70 este resimțit și în îmbrăcămintea de exterior căptușită, cum este jacheta roșie cu imprimeu HD care reproduce fidel modelul unui pulover cu romburi, dar și în articolele outerwear din lână și nailon, cum sunt treningurile largi și hanoracele cu glugă, sau în tricotajele cu motive ecosez, „montan” și Fair Isle ce evocă iconicul model în romburi al anilor ‘70. 

Blazer

O noutate a sezonului este jacheta urbană: un blazer outerwear cu caracter geometric și linii definite în talie, cusături duble pe mâneci, construcție ușoară, închidere frontală cu capse și buzunare cu clapă, care conferă un aer modern, destins și practic acestui look bărbătesc dinamic. 

Încălțămintea pentru Black Edition constă în sneakerși ultra-ușori – cu un puternic spirit de trekking, pe care îl regăsim în detalii precum talpa sau șireturile împletite care decorează partea superioară din interior –, dar și în ghete combat noi cu inserții din nailon și inele metalice pentru șireturi, ideale pentru temperaturi scăzute. 

Rămânând fidel canoanelor sale de eleganță, inovație și gust contemporan, Canali aduce, cu colecția FW21, un omagiu vitalității și energiei anilor ‘70, celebrând caracterul unic și contra-trend al acestei perioade emblematice, de neuitat.