Alina Cîrstea: „Calitatea și autenticitatea sunt coloana vertebrală a unui brand, mai ales în industria modei de lux”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 29-12-2023

în: Fashion

Alina Cîrstea

Din pasiune pentru modă, dar și din dorința de a umple un gol pe piața de fashion din România, Alina Cîrstea a decis să pună bazele brandului CRISTALLINI. Spiritul ei artistic și înclinația spre științele exacte, precum și experiența în antreprenoriat au ajutat-o să transforme un business autohton într-unul de succes la nivel internațional. Creațiile feminine, autentice și elegante sunt apreciate de vedetele de la Hollywood, fapt care a dus la extinderea brandului și la deschiderea unui showroom în Los Angeles. Despre povestea din spatele CRISTALLINI, despre provocările întâlnite în industria modei, dar și despre planuri viitoare ne-a povestit chiar Alina Cîrstea, într-un interviu fascinant.

Sunteți designer și antreprenor, dar cum este femeia Alina Cîrstea? Cum v-ați descrie în câteva cuvinte?
Sunt o persoană pasionată, dedicată și mereu în căutare de inspirație. Îmi place să cred că aduc o abordare unică și personală în tot ceea ce fac, fie că este vorba despre creațiile CRISTALLINI ca designer sau despre deciziile mele ca antreprenor. Sunt profund inspirată de lumea din jurul meu și încerc să îmi traduc experiențele și viziunea în fiecare lucru pe care îl transpun în realitate.

În ciuda faptului că viața mea profesională este foarte dinamică și adesea solicitantă, reușesc să practic echilibrul pe toate planurile, mai ales începând cu acest an de când petrec mare parte din timp în Los Angeles. Îmi petrec timpul liber explorând noi culturi și destinații, căutând în permanență surse noi de inspirație și frumusețe. Îmi place să-mi împărtășesc experiențele și cunoștințele cu cei din jur și sunt mereu deschisă la învățare și creștere.

Ca femeie, apreciez autenticitatea și onestitatea și încurajez exprimarea liberă și creativitatea în toate formele sale. Cred cu tărie în a fi un exemplu pozitiv pentru alte femei, demonstrând că succesul poate fi realizat cu integritate, pasiune și dedicare autentică.

Vă amintiți când v-ați simțit prima dată atrasă de industria modei și de crearea unor ținute vestimentare?
Oh, da, amintirile mele legate de prima atracție față de industria modei se duc cu gândul direct în zilele copilăriei mele. Cred că aveam în jur de 6 ani când am început să fiu cu adevărat fascinată de haine și de modul în care acestea ne pot transforma și exprima personalitatea. Casa bunicii mele era terenul meu de joacă în materie de modă. Ea deținea o colecție vastă de materiale, dantele și accesorii, întrucât fusese croitoreasă. Fiecare vizită la ea se transforma rapid într-o explozie de creativitate pentru mine. Îmi amintesc cum luam resturi de material și le transformam în rochii miniaturale pentru păpușile mele.

Cu timpul, această pasiune pentru culori, forme și texturi a crescut alături de mine, transformându-se într-un vis profesionist. Deși drumul până aici nu a fost ușor, acel copil din mine, cu ochii larg deschiși în fața unui munte de țesături, mă inspiră și mă motivează în fiecare zi.

Ce v-a determinat să vă creați propriul brand și care este povestea CRISTALLINI?
Totul a început în 2009, când eram în căutarea rochiei perfecte pentru nunta fratelui meu și, cu toată pasiunea mea pentru modă, mă așteptam să găsesc ceva care să mă reprezinte și să reflecte eleganța și stilul cu care mă identific. Cu toate acestea, oferta pieței la acea vreme era surprinzător de limitată, fapt care m-a pus pe gânduri. Navigând prin numeroasele magazine și explorând diverse colecții, am devenit conștientă de un gol în piața de modă din România, un spațiu în care eleganța, finisajele de înaltă calitate și designul sofisticat să se întâlnească într-o simfonie armonioasă și care, în același timp, să reflecte personalitatea și poveștile femeilor care le poartă. Această căutare personală, combinată cu pasiunea mea pentru modă m-au împins să fondez CRISTALLINI.

În esență, CRISTALLINI este o odă adusă feminității, un tribut al frumuseții în toate formele și manifestările sale și un testament al puterii transformatoare a unei ținute care rezonează cu esența noastră.

Alina Cîrstea

Care este arhetipul femeii CRISTALLINI?
Femeia CRISTALLINI știe să celebreze feminitatea în toate formele și expresiile sale. Ea este o femeie care îmbrățișează fiecare moment, trăindu-l la intensitate maximă și făcând alegeri înțelepte care îi reflectă autenticitatea și eleganța. Femeia CRISTALLINI este înțeleaptă, rafinată și curajoasă. Ea este acea femeie care intră într-o încăpere și luminează totul în jur cu energia și încrederea ei. Aceasta nu este doar conștientă de propria valoare, ci și celebrează puterea și frumusețea din jurul ei. Pentru ea, fiecare moment este o ocazie de a străluci și de a fi cea mai bună versiune a sa. Nu se teme să fie autentică și să-și urmeze propriile reguli, în timp ce își trăiește viața cu pasiune și determinare.

CRISTALLINI țintește să fie alături de fiecare femeie în călătoria ei, oferindu-i nu doar o ținută, ci un partener în fiecare moment important al vieții ei, un aliat care să o facă să se simtă frumoasă și incontestabil ea însăși.

Ce provocări ați întâmpinat de la lansarea propriului brand?
De la lansarea CRISTALLINI, călătoria a fost una fascinantă, dar, desigur, nu lipsită de provocări. Una dintre primele și cele mai evidente provocări a fost, cu siguranță, pătrunderea într-o piață competitivă. Când lansezi un brand nou, mai ales într-un domeniu atât de dinamic și în continuă evoluție precum moda, este esențial să oferi ceva unic și diferit.

Un alt obstacol întâlnit a fost gestionarea echilibrului dintre creativitate și latura de business. Pe de o parte, ca designer, vrei să explorezi și să te exprimi liber, dar, pe de altă parte, ca antreprenor, trebuie să ții cont de profitabilitate și piață. Navigând prin complexitatea producției, de la identificarea și colaborarea cu furnizorii până la gestionarea fluxurilor de producție, și asigurându-mă în același timp că produsele noastre reflectă standardul înalt de calitate și măiestrie pentru care ne dorim să fim recunoscuți, a fost și este o provocare continuă.

Desigur, construirea unei echipe a fost o altă etapă esențială și provocatoare. A găsi oameni care să împărtășească și să înțeleagă viziunea ta, care să fie dedicați și să aducă expertiza necesară pentru a crește brandul este o călătorie în sine. Și nu în ultimul rând, adaptabilitatea în fața schimbărilor neașteptate ale pieței, cum ar fi impactul pandemiei asupra industriei de modă, a fost o provocare semnificativă. Aceste momente ne-au învățat valoarea adaptabilității și importanța de a avea o strategie solidă, dar flexibilă. Cu toate acestea, fiecare provocare a adus cu ea și o oportunitate de învățare și creștere. Fiecare obstacol pe care l-am întâlnit ne-a ajutat să ne îmbunătățim, să ne ajustăm și să devenim mai puternici ca brand. Și aceasta este, până la urmă, esența antreprenoriatului – să înveți, să crești și să evoluezi încontinuu.

Care este inspirația din spatele colecțiilor CRISTALLINI?
Inspirația din spatele colecțiilor CRISTALLINI este profund ancorată într-o admirație sinceră față de feminitate și o pasiune incontestabilă pentru eleganță și rafinament. Cu fiecare colecție pe care o lansăm, explorăm diferite fațete ale feminității.

Un element central în procesul creativ este observarea și înțelegerea profundă a femeilor pentru care creăm. Vizăm să celebrăm fiecare individualitate și să oferim piese care să devină o extensie autentică a personalității lor. Fie că este vorba despre o rochie seducătoare pentru o ocazie specială sau de o ținută sofisticată pentru evenimente formale, fiecare piesă este creată cu gândul la femeia care o va purta. De asemenea, ne lăsăm adesea inspirați de diverse elemente și teme, cum ar fi natura, arta, istoria modei și diferite culturi și epoci. Fiecare colecție aduce în prim-plan o poveste, o călătorie estetică în care explorăm diferite teme, texturi, culori și forme, totul prin prisma stilului CRISTALLINI.

Un alt aspect care ne ghidează în creație este aspirația spre excelență și măiestrie. Fiecare detaliu, fiecare cusătură este realizată cu o atenție meticuloasă, iar alegerea materialelor este făcută cu un accent deosebit pe calitate și confort, pentru a asigura că fiecare piesă nu doar că arată impresionant, ci se și simte extraordinar la purtat. Inovația și explorarea constantă a noilor tehnici și idei este, de asemenea, un motor puternic al inspirației noastre. Suntem mereu în căutare de noi modalități de a interpreta clasicul, de a reinventa siluetele și de a aduce ceva nou și surprinzător în fiecare colecție.

Alina Cîrstea

Anul acesta ați făcut un pas foarte important pentru dezvoltarea brandului CRISTALLINI, deschizând un showroom în Los Angeles. Ce v-a determinat să faceți acest pas?
Extinderea în Statele Unite a fost un pas mare, dar esențial, având în vedere aspirațiile de a deveni un nume recunoscut și celebrat pe scena internațională a modei. Deschiderea showroomului în Los Angeles reprezintă un capitol esențial și un pas calculat în povestea brandului CRISTALLINI. Am identificat oportunitatea de a aduce eleganța și măiestria artizanală a creațiilor CRISTALLINI în inima unuia dintre cele mai efervescente orașe din lume în ceea ce privește lifestyle-ul. Mai mult, observând dinamica pieței internaționale și potențialul de creștere pe care piața americană îl prezintă, am recunoscut necesitatea de a ne extinde orizonturile și a ne apropia mai mult de clienții și partenerii noștri din Statele Unite. De asemenea, Los Angeles ne pune în contact direct cu industria divertismentului și cu vedetele, oferindu-ne o platformă pentru a ne etala creațiile pe covorul roșu și la evenimente de anvergură internațională.

Care sunt planurile pentru piața din Statele Unite?
Viziunea pentru brandul CRISTALLINI în SUA este una ambițioasă și centrată pe extindere. Având în vedere succesul din Los Angeles, am stabilit mai multe obiective pe termen mediu și lung pentru a consolida prezența pe piața americană. Planul de extindere include deschiderea de noi showroomuri în zone-cheie din SUA, precum New York, Miami, Dallas și Orange County.

Creațiile CRISTALLINI sunt preferate și de vedetele de la Hollywood. Care este secretul acestui succes?
Cred că succesul CRISTALLINI în rândul vedetelor de la Hollywood și al iubitorilor de modă de pretutindeni poate fi atribuit unui amestec special între design autentic, măiestrie în execuție și o înțelegere profundă a ceea ce înseamnă cu adevărat eleganța. Fiecare creație a noastră este mult mai mult decât o simplă piesă vestimentară – este o operă de artă, concepută și realizată cu cea mai mare atenție la detaliu și cu o pasiune arzătoare pentru excelență. Mai mult, am avut întotdeauna un angajament ferm de a ne menține loiali valorilor noastre privind calitatea și autenticitatea, chiar și în fața succesului internațional. Credem că această autenticitate transpare în fiecare piesă pe care o creăm și este simțită de toți cei care aleg să poarte CRISTALLINI. E o onoare imensă să vedem vedete internaționale alegând creațiile noastre pentru momentele lor de pe covorul roșu și nu numai.

Încă din 2016 sunteți prezentă în cadrul Paris Fashion Week, dar anul acesta veți merge și la New York Fashion Week. Cât de importantă este prezența unui brand în cadrul Săptămânii Modei?
Paris Fashion Week ne-a oferit, încă din 2016, o scenă unde să ne etalăm viziunea estetică și măiestria artizanală, punând bazele unei recunoașteri internaționale și stabilind legături valoroase în industria modei. Cât despre New York Fashion Week, extinderea prezenței noastre în această direcție reprezintă un nou capitol în călătoria CRISTALLINI. New York-ul aduce cu sine un alt tip de energie, o altă perspectivă asupra modei și un public nou, oferindu-ne astfel o platformă pentru a explora și celebra diversitatea în ceea ce privește exprimarea stilului personal și interpretarea eleganței.

Participarea la aceste evenimente de calibru internațional ne oferă nu doar o vizibilitate incredibilă, ci și o oportunitate de a ne testa limitele creative și de a ne înfrunta propriile așteptări. În plus, ne permite să fim parte din conversațiile globale despre direcțiile în care se îndreaptă moda și să integrăm în munca noastră inspirația și înțelepciunea adunată de pe cele mai prestigioase podiumuri ale modei din lume.

Cât de importante sunt calitatea și autenticitatea unui brand?
Calitatea și autenticitatea sunt, fără îndoială, coloana vertebrală a unui brand, mai ales în industria modei de lux. Să vorbim despre calitate înseamnă să discutăm despre fiecare mic detaliu care duce la crearea unui produs excepțional. Este vorba despre materialele de înaltă calitate pe care le selectăm, despre măiestria artizanilor noștri și despre precizia cu care fiecare element este asamblat și finisat. Calitatea este ceea ce le spune clienților noștri că merită să investească într-un articol CRISTALLINI și este acea promisiune nespusă că fiecare piesă va rezista nu doar în timp, ci și în ceea ce privește stilul și relevanța. Autenticitatea, pe de altă parte, este sufletul brandului nostru. Este acea sclipire unică ce distinge creațiile noastre și le oferă o identitate clară într-o multitudine de opțiuni.

Într-o lume în care opțiunile sunt practic nelimitate, calitatea și autenticitatea devin diferențiatorii esențiali care atrag și păstrează loialitatea clienților. Oferind calitate și autenticitate, ne asigurăm că experiența clienților cu brandul este atât satisfăcătoare, cât și profund memorabilă. La CRISTALLINI, ne străduim să infuzăm fiecare creație cu aceste două elemente esențiale, creând nu doar produse, ci și experiențe și amintiri care sunt atât autentice, cât și de neuitat.

Ce rol credeți că joacă social media în industria modei de astăzi?
În epoca digitală de astăzi, platformele de social media permit brandurilor nu doar să își prezinte colecțiile și estetica într-un mod dinamic și interactiv, dar și să dialogheze direct și în timp real cu audiența lor. Prin intermediul social media, consumatorii au un acces nemijlocit la ultimele tendințe și colecții, eliminând barierele tradiționale de timp și spațiu care existau în epocile anterioare ale modei. Pentru brandurile de modă, social media oferă o șansă unică de a-și arăta personalitatea și valorile într-un mod autentic și neîngrădit. Este un spațiu unde pot să se conecteze, să colaboreze și să comunice nu doar despre produsele lor, ci și despre misiunea și viziunea lor.

Pe de altă parte, social media aduce și un nivel nou de transparență și accesibilitate în lumea modei. Consumatorii nu doar că își doresc să vadă produsele finale, dar sunt curioși să afle poveștile din spatele lor – cine le-a creat, cum au fost produse și ce valori susțin acestea. Asta oferă o perspectivă intimă în procesul creativ și permite brandurilor să construiască o relație mai profundă și mai semnificativă cu audiența lor. În acest context, CRISTALLINI se străduiește să utilizeze social media ca pe o platformă de a împărtăși nu doar frumusețea și eleganța creațiilor noastre, dar și poveștile, inspirația și pasiunea care stau la baza lor. Este un spațiu unde putem celebra frumusețea în toate formele ei, să evidențiem măiestria artizanală și să ne conectăm cu femei din întreaga lume care caută să exprime propria lor unicitate și forță prin modă.

Ce aspecte din industria modei v-ați dori să schimbați?
Industria modei este vibrantă, inovatoare și incredibil de expresivă, însă ca în orice alt domeniu, există întotdeauna loc de îmbunătățiri și evoluții. Personal, aș vrea să văd o mai mare sustenabilitate și responsabilitate în producție și consum. Este imperativ ca noi, designerii și antreprenorii, să ne asumăm responsabilitatea de a crea într-un mod care respectă mediul înconjurător și comunitățile în care operăm. Asta înseamnă a alege materiale sustenabile, a adopta practici etice de producție și a încuraja un consum conștient și durabil. De asemenea, educarea consumatorilor privind impactul alegerilor lor de modă este esențială pentru a genera o schimbare pozitivă și durabilă.

Credeți că s-a schimbat percepția asupra luxului în industria modei?
Categoric, percepția asupra luxului în industria modei a evoluat semnificativ în ultimii ani, iar transformările în curs sunt profund influențate de factori diverși, de la evoluția tehnologiei, până la schimbările sociale și culturale. Un aspect fundamental al acestei schimbări este definit de modul în care consumatorii definesc „luxul”. Dacă, în trecut, termenul de „lux” era adesea asociat cu prețuri exorbitante, exclusivitate și o anumită inaccesibilitate, în prezent experiența de lux nu mai este doar despre achiziționarea unui bun, ci despre întreaga călătorie a clientului – de la interacțiunea cu brandul, până la modul în care produsele sunt prezentate, ambalate și livrate.

Spuneți-ne, cum arată o zi din viața dumneavoastră?
Începând cu acest an, mare parte din timpul meu este petrecut în Los Angeles, un oraș vibrant și dinamic, care oferă o sursă inepuizabilă de inspirație și energie. Pentru mine, fiecare zi este un echilibru atent între pasiunea pentru design, managementul afacerii și al timpului personal, care îmi permite să mă reîncarc și să mă mențin conectată la tot ceea ce contează cu adevărat. Zilele mele încep în mod obișnuit devreme, undeva între orele 5 și 7 dimineața, pentru că acele momente de liniște și răsărit sunt incredibil de prețioase. Acesta este momentul când fie practic sesiuni de meditație și autoreflecție, stabilind tonul pentru restul zilei și permițându-mi să mă conectez la un spațiu de liniște interioară înainte de a mă cufunda în ritmul agitat al zilei, fie comunic cu echipa și atelierul din București, gestionând și coordonând chestiuni operaționale și creative. După aceea, în cele mai multe dimineți, aleg să îmi dedic timp pentru a menține un stil de viață activ și sănătos mergând la sală. Mișcarea fizică este nu doar un mod de a-mi menține corpul în formă, ci și un instrument esențial pentru menținerea clarității mentale și a focalizării. La showroomul CRISTALLINI de pe Sunset Plaza, ziua mea de lucru include o varietate de sarcini, de la discuții strategice și întâlniri cu echipa, la lucrul cu clienții și dezvoltarea de noi concepte de design.

La prânz, îmi face plăcere să ies și să mă bucur de vremea însorită a Los Angeles-ului, fie că este vorba despre întâlniri cu stiliști, colaboratori sau pur și simplu o clipă de pauză pentru a mă bucura de natură și a respira. Seara, îmi place să explorez orașul, să mă bucur de cină pe un rooftop captivant sau să aleg un mod mai liniștit și personal de a petrece timpul – poate citind o carte sau pur și simplu relaxându-mă.

Fiecare zi este o combinație de creativitate, strategie și momente personale de reîncărcare, toate pentru a menține un echilibru sănătos și pentru a permite continuarea dezvoltării atât a brandului CRISTALLINI, cât și a mea personală.

Ce reprezintă luxul pentru dumneavoastră?
Pentru mine, luxul transcende simplitatea prețului sau a accesibilității; este mai mult despre valoare, experiență și, cel mai important, despre conexiune. Într-adevăr, calitatea excepțională și măiestria inegalabilă în artizanat sunt elemente definitorii ale luxului, însă consider că acesta este, de asemenea, profund înrădăcinat în autenticitate și în capacitatea de a crea emoție.

Pentru mine, ca designer și antreprenor, luxul înseamnă și posibilitatea de a lua decizii într-un mod conștient și etic. Este privilegiul de a alege materiale de înaltă calitate, de a respecta integritatea proceselor creative și de a opera într-un mod care onorează atât oamenii, cât și planeta. Luxul înseamnă a avea libertatea și mijloacele de a-ți urma valorile și a-ți menține integritatea în fiecare aspect al procesului de creare și afaceri.

Luxul este despre a celebra unicitatea și individualitatea. Fiecare piesă pe care o creăm la CRISTALLINI este concepută cu gândul de a scoate în evidență și de a onora unicitatea persoanei care o va purta. Așadar, pentru mine, luxul este o călătorie, este arta de a crea și de a aprecia frumusețea în toate formele sale, păstrând în același timp un profund respect pentru oamenii și lumea care ne înconjoară.

Ce planuri aveți pentru perioada viitoare?
Privind în viitor, viziunea mea și a echipei CRISTALLINI este una de expansiune și inovație continuă în lumea modei de lux. Planurile noastre pentru viitor sunt îndrăznețe, dar ancorate în valorile și expertiza care ne-au adus până aici. În primul rând, ne dorim să aprofundăm prezența noastră pe piața internațională, explorând noi teritorii și creând punți între culturi prin designul nostru. Deschiderea showroomului din Los Angeles a fost un pas major în această direcție și planificăm să continuăm să ne extindem prezența în alte orașe-cheie din lume, unde moda și arta sunt înfloritoare și unde CRISTALLINI poate aduce o nouă perspectivă. În plus, ne concentrăm pe dezvoltarea sustenabilă a brandului, atât în ceea ce privește materialele și procesele noastre de producție, cât și în modul în care construim relații cu clienții și partenerii noștri. Sustenabilitatea nu este doar un trend, ci o responsabilitate și un angajament pe termen lung pentru a ne asigura că moda noastră nu doar că îmbogățește viețile celor care o poartă, ci și respectă și onorează mediul înconjurător și comunitățile în care operăm. De asemenea, planificăm să ne diversificăm colecțiile, explorând noi siluete, materiale și tehnici, continuând să surprindem și să încântăm publicul cu creațiile noastre. Și, nu în ultimul rând, ne vom intensifica prezența digitală, investind în tehnologie și inovație pentru a crea o experiență care să fie cât mai accesibilă, personalizată și memorabilă pentru clienții noștri, fie că aleg să ne viziteze în showroomuri sau să exploreze și să cumpere creațiile CRISTALLINI online.

Energy Expo 10-13 octombrie