Who’s who in residential real estate

Scris de Luxury
Publicat la data de: 26-11-2019

în: News

În vremurile moderne, oamenii sunt în permanentă căutare de noi experiențe și provocări, nimic nu pare să îi mai țină în același loc pe termen lung. Pare chiar o utopie să lucrezi toată viața într-o singură industrie sau companie. Mihaela Pană, Partner, Residential Agency în cadrul firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, este, din acest punct de vedere, dintr-o altă lume, boemă, cu povești din istoria Bucureștiului, familii boierești, moștenitori și reședințe ce revin la viață din efortul și pasiunea unor oameni cu un anumit set de valori.

 „Dintr-o întâmplare… 

… așa a început în 1996 călătoria mea în această fascinantă lume, complet nouă, dar atât de incitantă. Piața rezidențială însemna la acel moment 90-95% tranzacții cu apartamente în blocuri construite în perioada comunistă, situate central. Dacă apărea o vilă la vânzare era cu totul neobișnuit. Timpul a fost cel care a schimbat piața, a educat-o și a pregătit-o pentru tot ce reprezintă astăzi real-estate-ul”, povestește Mihaela Pană. 

Mihaela Pana, Partner, Residential Agency – Cushman & Wakefield Echinox

Ulterior, s-a dedicat segmentului rezidențial premium pentru că fiecare proprietate avea o poveste. Vilele vechi din centrul Bucureștiului și din cartiere renumite precum Dorobanți, Aviatorilor sau Kiseleff au aparținut unor familii boierești renumite. Când a avut privilegiul să le treacă pragul în calitate de consultant imobiliar, și-a propus să găsească proprietarii potriviți pentru a le reda frumusețea de odinioară. 

 File de istorie 

Să vinzi astfel de case nu este ușor: clientul trebuie să fie un mare iubitor de frumos, de istorie, dispus să aloce sume impresionante pentru achiziție, dar mai ales pentru renovarea proprietății. Majoritatea sunt monumente istorice și este nevoie de autorizații din partea Ministerului de Cultură, dar și de arhitecți specializați în restaurare. 

 „Mi-a rămas adânc întipărită în memorie renovarea unei astfel de case situate în zona Dacia, construită în jurul anilor 1890, care a aparținut Generalului Heraclie Arion. Renovarea parterului a implicat recondiționarea fiecărui element: uși de lemn încrustate, decorațiuni, vitralii și tavane spectaculoase, coloane impunătoare de marmură, ce au readus proprietății aerul sfârșitului de secol XIX, o perioada extrem de înfloritoare pentru arhitectura Capitalei. Am avut cazuri de imobile pentru a căror restaurare noii proprietari au dedicat chiar și patru ani. Lucru deloc ușor, dar cu rezultate spectaculoase. Dintr-o casă aproape pierdută în anii grei ai naționalizării, gata să se prăbușească, a renăscut o clădire a cărei fațadă impecabilă și interior renovat cu migală te poartă cu gândul spre vremurile de demult.” 

Diplomație în real estate 

Cele mai sofisticate și, uneori, chiar extravagante cereri din piața rezidențială premium vin din partea diplomaților și a misiunilor diplomatice, o nișă exclusivistă atât prin prisma proprietăților, cât și a consultanților ce pot oferi acest tip de servicii imobiliare. 

Întotdeuna amplasate în zone premium – Kiseleff, Aviatorilor, Dorobanți, reședințele cu expunere și prestanță în care Ambasadele își desfășoară activitatea sau în care locuiesc diplomații au unele dintre cele mai interesante povești. Am discutat despre acestea cu Raluca Plavita, Director Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox, unul dintre puținii brokeri care consiliază Ambasadorii în alegerea proprietății ideale. 

Raluca Plavita, Director, Residential Agency – Cushman & Wakefield Echinox

„Am studiat Științe Politice, fiind licențiată în Administrare publică și am urmat cursuri de specializare în diplomație. Partide și campanii politice, ministere și chiar Arhivele Naționale sunt câteva dintre instituțiile în care am dobândit know-how-ul necesar. M-am familiarizat cu procedurile birocratice în primul meu contact cu piața imobiliară instituțională, luând parte la o acțiune de achiziție de către MAPN a imobilelor pentru ofițerii activi veniți din provincie în Capitală. Peste 40 de tranzacții în mai puțin de două luni… un maraton care m-a făcut să mă îndrăgostesc de acest job, definitiv. 

În 2008, m-am alăturat companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, sub coordonarea Mihaelei Pană, Partner Residential Agency. Împreună am creat un serviciu unic pe piața locală, de tip Concierge, destinat în special Ambasadelor, setând noi standarde pe piața de profil. 

Nu orice vila premium poate fi sediu de Ambasadă sau reședință oficială. Bugetele lunare variază între 10.000 și 30.000 de Euro/lună pentru închiriere, iar pentru achiziții pot depăși chiar și 8-10 milioane de euro. Portofoliul de proprietăți care se pot încadra în tiparul criteriilor diplomatice este restrâns. Fiecare cerere este unică, de la amenajarea unui heliport pe acoperișul unei clădiri rezidențiale, până la găsirea celei mai bune soluții pentru acomodarea unui număr impresionant de animale de companie. 

Lucrând pentru majoritatea misiunilor diplomatice din București, am ajuns să dețin în portofoliu unele dintre cele mai impresionante proprietăți de lux tranzacționate în zona prime a Capitalei.” 

Concierge. Broker. Consultant 

Raluca a colaborarat cu Ambasade ale unor state precum SUA, Israel, Germania, Qatar, Canada,Kuweit, Irak, Egipt, Sudan, Nigeria, Estonia, Maroc sau Emiratele Arabe Unite în tranzacții care au durat de la 8 la 14 luni în cazul relocărilor, și chiar 2 ani pentru achiziții. O astfel de tranzacție implică servicii personalizate premium, pornind de la găsirea și prezentarea unei oferte rezidențiale de lux, raportarea externă către Ministerele statelor respective, sau chiar servicii de consultanță în securitate (housing & security). 

„În funcție de gradul de risc al misiunii diplomatice și al Ambasadorului am avut vizite la imobile în timpul cărora a fost solicitată închiderea străzii de către serviciile de pază și protecție și chiar pază armată de pe acoperișul vecin.” 

Serviciul de Concierge s-a născut în urma numeroaselor solicitări de servicii personalizate: zboruri private, organizări de evenimente oficiale, sprijin în administrarea permiselor de rezidență, mobilarea proprietăților, achiziția de mașini, găsirea de bone vorbitoare de limbă arabă, antrenori personali care să vină la domiciliu etc. 

„Am avut cereri exclusiviste, atât din mediul privat, cât și din cel diplomatic, de la imobile cu geamuri antiglonț sau piscină pe acoperiș, vile cu minimum zece dormitoare și o zonă privată de rugăciune, până la proprietăți care trebuiau să acomodeze o „colecție” impresionantă de mașini”, povestește Raluca. 

Chiar dacă nu a ajuns diplomat în adevăratul înțeles al cuvântului, alinierea intereselor ambasadorilor cu cele ale proprietarilor de reședințe exclusive din București necesită o combinație de tact, gândire strategică și proceduri protocolare demne de un mediator consacrat. 

residential.cwechinox.com | residential@cwechinox.com | +40 213 103 100