Energy Expo - Join the revolution

Dr. Raluca Harnagea: „Intenționez să dezvoltăm clinica, să ne mutăm într-o locație mai mare”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 29-11-2022

în: Beauty

Supranumită „doctorița cu lipici la pacienți”, dr. Raluca Harnagea, medic specialist dermatovenerologie și estetică & owner al clinicii R1 Aesthetic, este în permanență la curent cu tot ce e nou în domeniul sănătății și frumuseții pielii. Astăzi ne vorbește despre trendurile actuale în materie de înfrumusețare, dar și despre cele mai cerute terapii și tratamente în prag de sărbători…

 

Tocmai am intrat în sezonul rece. Schimbarea anotimpului aduce întotdeauna noi rutine de îngrijire a pielii. Dacă vara ne concentrăm mai mult pe hidratarea pielii, care sunt acum principalele preocupări ale pacienților și care sunt recomandările dumneavoastră, ca medic specialist, vizavi de tratamentele și terapiile potrivite acestei perioade a anului?

Hidratarea pielii trebuie făcută pe tot parcursul anului – așa recomandăm noi, dermatologii –, dar este adevărat că vara și iarna ne concentrăm mai mult asupra acestui aspect din cauza schimbărilor de temperatură. De exemplu, acum este sezonul terapiilor cu laser dacă este să vorbim despre proceduri care pot fi efectuate exclusiv în clinică, iar pentru acasă se poate folosi retinolul până în luna martie.

În topul serviciilor solicitate în această perioadă se află laserele și injectările. Care sunt laserele indicate și ce afecțiuni pot fi tratate acum, în exclusivitate, la clinica dumneavoastră?

Da, așa este, din luna septembrie până în luna martie, noi recomandăm laserele. Persoanele care au apelat deja la această intervenție așteaptă cu nerăbdare venirea acestui sezon pentru a repeta procedurile. De obicei este un protocol de trei ședințe, iar recomandările laserului sunt multiple – practic, aproape oricine poate apela la o terapie cu laser pentru reînnoirea stratului de piele, luminozitate, pori dilatați, exces de sebum, pete hiperpigmentare, cicatrici, riduri fine. Însă ce trebuie să aveți în vedere sunt recomandările post-laser și faptul că necesită câteva zile de recuperare, dar rezultatele sunt atât de bune, încât pacientele s-au conformat.

Suntem aproape de cele mai așteptate sărbători din an, sărbătorile de iarnă. Ce terapii recomandați a fi făcute de pe acum și ce putem face cu câteva zile înainte de Crăciun și de Revelion, când cu toții ne dorim să strălucim?

Într-adevăr, se apropie sărbătorile, iar luna decembrie la noi este foarte ocupată în fiecare an. Cred că tot domeniul acesta de beauty din țara noastră merge foarte bine pentru că noi, româncele, chiar avem grijă de noi, ne place să arătăm mereu bine și suntem recunoscute pentru acest lucru, nu-i așa?

Ca terapii care se pot face înainte de sărbători, nu pot să dau doar un singur exemplu, pentru că toată lumea dorește de toate. Atât terapiile injectabile din clinica noastră, acid hialuronic, botox, cât și terapiile faciale de curățare – chiar avem un tratament personalizat al clinicii pe care l-am denumit Glow Peel, pe care doar noi îl avem. Acesta oferă luminozitate tenului, o curățare profundă, iar persoanele care se machiază adoră faptul că fondul de ten rezistă pe față toată ziua după acest tratament.

Cererea pentru injectabile (terapiile cu acid hialuronic și substanță botulinică, celebrul botox) a devenit din ce în ce mai populară în rândul pacienților, atât femei, cât și bărbați. Este sau nu, astăzi, acest tip de întinerire la îndemâna oricui?

Terapiile injectabile au devenit foarte cunoscute în ultimii ani și datorită vedetelor internaționale care au promovat acest lucru. Eu consider că este la îndemâna aproape oricui pentru că pe piață există prețuri pentru toată lumea.

Dacă înainte nu vedeam bărbați în recepție decât ca însoțitori, în ziua de astăzi pot afirma că avem deja foarte mulți bărbați pacienți. Cel mai probabil au văzut la soții efectele intervențiilor și au dorit și ei ulterior.

Spuneați într-un alt interviu că în ultimii ani ați efectuat foarte multe corecții, asimetrii după intervenții nereușite. Ce înseamnă o intervenție reușită și ce înseamnă una nereușită când vorbim despre injectabile?

O intervenție reușită este atunci când avem un rezultat natural, care nu schimbă fizionomia și armonia trăsăturilor noastre, iar persoanele din jur îți spun: „Arăți foarte bine, odihnită și fresh”. Cât despre cele nereușite, cred că multă lume deja le-a văzut la televizor și în online. Uneori pacientele îmi spun: „Îmi doresc această intervenție, dar nu vreau să arăt la față ca X sau ca Y”. Deci lumea este deja foarte bine informată despre cum trebuie să arate un rezultat în urma unei intervenții injectabile, adică este educată de pe internet, ceea ce pe mine, personal, mă bucură.

În ce măsură contează tehnica medicului care injectează și în ce măsură calitatea substanțelor injectate? Există tehnici sigure și substanțe de top din punct de vedere calitativ?

Tehnica injectării reprezintă totul. Practic, de la tehnică se greșește cel mai mult. Atunci se ajunge la o intervenție nereușită.

Contează planul injectării, cantitatea pe care o folosim, produsul pe care îl alegem în funcție de țesutul pacientului și, de asemenea, cum selectăm candidatul pentru proceduri. De exemplu, vin la noi persoane care nu au efectuat niciodată niciun fel de intervenție, au riduri profunde, prezintă laxitate la nivelul pielii, practic nu vor vedea rezultate în urma injectărilor și atunci le redirecționăm către chirurgie plastică.

Când știm că substanțele injectate sunt depășite pentru problema noastră, că avem nevoie de un lifting chirurgical, că medicul la care trebuie să apelăm nu mai este dermatologul, ci este chirurgul estetician?

Doar în urma unei consultații în cabinet putem afla acest lucru. Primim uneori poze și solicitări online pentru consultații și, cu părere de rău vă spun, chiar dacă ne scrieți din alte județe sau alte țări, nu puteți primi un răspuns la toate întrebările. Unele probleme pot fi rezolvate online, de exemplu când este vorba despre o blefaroplastie chirurgicală (adică exces de piele la nivelul pleoapei), însă alte aspecte legate de lifting trebuie discutate în cabinet.

Uneori vedem fete tinere, până în 25 de ani, cu fețe îmbătrânite și cu riduri adânci, și femei mature, la peste 40 de ani, care arată ca la 25-30 de ani… De ce vârsta biologică nu mai este astăzi un indicator al calității pielii și țesuturilor noastre?

Din păcate, uneori contează gena pe care o moștenim atunci când este vorba despre aspectul pielii, dar să nu uităm nici de poluarea din ziua de astăzi, factorii externi la care suntem supuși, stresul, alimentația, jobul din fața unui calculator, nopți nedormite, exces de alcool, tutun, cafea și, de ce nu, chiar rutina de skincare nepotrivită pe care o avem. Toate cumulate duc către o piele mai deshidratată, colagenul și elastina care nu se mai produc în cantitate mare după 25 de ani și se consumă mai mult, ceea ce duce la riduri fine care, dacă nu sunt îngrijite corespunzător (există terapii doar de stimulare a colagenului), duc la apariția ridurilor profunde vizibile, care deranjează în oglindă.

Frumusețea a fost și va fi mereu un miraj. Cu toții aspirăm la un chip și o siluetă armonioase și apelăm uneori la intervenții nepotrivite, fără a ne informa suficient. Ce înseamnă pentru dumneavoastră un pacient educat, corect și suficient informat, și cui revine rolul de „educator” în această privință?

Contează mult și către ce aspirăm. De exemplu, pentru unele persoane, să fii frumos și perfect înseamnă Kim Kardashian și se operează să arate ca ea. Pentru alții, să fii frumos înseamnă doar un botox pentru etajul superior al feței, să nu se mai vadă ridurile de expresie, și poate o hidratare cu acid hialuronic la nivelul buzelor.

Deci rolul de „educator” ne revine nouă. Pentru că noi decidem cum vrem să arătăm. Spre exemplu, pe pacienții cu așteptări nerealiste depistați în urma consultației preferăm să-i refuzăm. Și se întâmplă de câteva ori pe lună acest lucru. Adică pozele photoshopate și „perfecte” din online afectează multe persoane fără ca ele să realizeze acest lucru.

Auzim deseori că putem amâna apariția ridurilor, îmbătrânirea. Cum putem face acest lucru? La ce vârstă ar trebui să facem prima vizită la un cabinet dermatologic pentru a investiga „vârsta reală” a pielii?

Ridurile de început și tenul obosit la persoanele tinere până în 25 de ani pot fi prevenite cu o rutină de skincare potrivită pentru tipul de ten. Ele ne vizitează și, atunci când este cazul să intervenim injectabil, hotărâm de comun acord cu pacienta. Cred că este important ca fiecare dintre noi să avem dermatologul nostru care să aibă o evidență asupra tenului nostru și să cunoască evoluția chiar de la început. De aceea e bine să nu schimbați medicul care se ocupă de dumneavoastră mereu, pentru că fiecare dintre noi avem viziuni diferite asupra procedurilor și asupra frumuseții.

Ne puteți deconspira câteva reguli, un ritual de îngrijire a pielii pe care să-l urmăm acasă, astfel încât să ajungem cât mai târziu la bisturiu?

Cred că prima regulă este să vă prezentați la un cabinet. Zilnic îmi vin persoane care-mi spun: „Vă urmăresc de câțiva ani, dar abia acum mi-am făcut curaj să vin”. Nu trebuie curaj pentru un simplu consult și o analiză a tenului. Uneori poate fi prea târziu, pentru că din injectabil nu mai putem repara suficient, adică nu putem obține un rezultat satisfăcător pentru pacientă și aceasta trebuie să apeleze la bisturiu.

Sunteți medic, dar și manager al clinicii R1 Aesthetic. Cum merge acum businessul, cum faceți față provocărilor actuale ca owner al clinicii? A fost pandemia, apoi au urmat scumpirile, războiul… – din această perspectivă vă întreb.

Businessul a fost în creștere pe timpul pandemiei, poate din cauza restricțiilor de călătorie, poate din cauză că lumea a stat mai mult acasă și s-a analizat sau oamenii au avut mai mult timp pentru ei. Cât despre război, încă nu sunt edificată, pentru că trăim în incertitudine și astăzi…

Care sunt planurile de dezvoltare a clinicii pentru viitor, care este dezideratul dumneavoastră pentru următorul an?

Planurile de viitor sunt mari. Intenționez să dezvoltăm clinica, să ne mutăm într-o locație mai mare, pentru ca pacienții noștri să poată beneficia de mai multe servicii fără a mai fi nevoie să-i redirecționăm către alte locații – așa cum facem acum din lipsa spațiului – și, astfel, toată lumea să fie mulțumită că se prezintă doar la noi.

Sunteți foarte activă online. Unde vă putem citi/găsi?

Încercăm să fim activi pe toate platformele de socializare, astfel încât să fim mai ușor de găsit și mai vizibili, deci doar un search cu numele nostru și, cu siguranță, suntem vizibili peste tot.

 

Interviu realizat de: Maridana Arsene

Energy Expo 10-13 octombrie