Ambasada Italiei organizează ediția a VIII-a a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 09-11-2023

în: News & Features

Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume

Ediția a VIII-a a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume este sărbătorită în România în perioada 8-23 noiembrie, cu un program bogat în inițiative pregătit de Ambasada Italiei, Agenția ICE-București, Camera de Comerț Italiană pentru România, Confindustria România, Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, Comites România și Academia Italiană a Gastronomiei.

Evenimentul, realizat la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, are anul acesta ca temă principală „La masă cu bucătăria italiană: stare de bine cu gust”. Obiectivul este acela de a evidenția legătura dintre dieta mediteraneană, sinonimă cu un regim alimentar sănătos și de bună calitate, și starea de bine, înțeleasă ca un stil de viață corect și sănătos. Arta culinară și enologia sunt unele dintre cărțile de vizită prețioase ale Italiei: nu este vorba doar despre un fel de mâncare sau o rețetă, ci de un ansamblu de practici sociale, obiceiuri și gesturi bazate pe numeroase cunoștințe locale, ritualul colectiv al unui popor care consideră mâncarea drept un element al identității și cultural. Din aceste considerente s-a născut candidatura Bucătăriei italiene, prezentată la UNESCO în luna iunie a.c., pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, la treisprezece ani de la înscrierea dietei mediteraneene în aceeași listă.

Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume este, de asemenea, un prilej de a pune în valoare tradițiile culinare și vinicole ale regiunilor și teritoriilor italiene; de a reflecta asupra problemei esențiale a etichetării produselor alimentare, care uneori este simplistă și înșelătoare pentru consumator; de a proteja produsele cu denumire protejată și controlată, combătând fenomenul denumit Italian sounding și de a desfășura activități de prezentare și internaționalizare a ofertei italiene de formare în acest domeniu.

Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume

Invitat special al acestei ediții a Săptămânii Bucătăriei Italiene din România este Chef Enrico Derflingher, unul dintre cei mai importanți maeştri italieni în arta culinară din lume, care până în prezent, este singurul italian care a servit ca bucătar personal al Casei Regale britanice.

Programul Săptămânii Bucătăriei Italiene 2023 în România cuprinde:

  • –  conferință de presă și eveniment de lansare cu degustare și, seara, o cină de gală realizată în comun de Chef Derflingher și Chef Radu Ionescu la restaurantul Kaiamo, dedicat operatorilor din domeniu (8 noiembrie);

  • –  cină de promovare a bucătăriei mediteraneene la Restaurantul Sara Sarroglia, organizată de Camera de Comerţ Italiană pentru România (14 noiembrie);

    – masterclass care include o demonstrație culinară adresată studenților cursurilor de gătit și patiserie, operatorilor din domeniu și proprietarilor de restaurante, axat pe lupta împotriva Italian sounding, organizat de Confindustria România la Institutul Culinar Disciples Escoffier de la Săftica (14 noiembrie);

  • –  activitate de formare realizată de către Roberto De Santis, maestru pizzar al ICIF (Institutul Culinar Italian pentru Străini), destinată profesioniștilor restaurantelor italiene din România și organizată de ICE-Agenţia București la GastronoMetro, centrul de formare Metro cash & carry (14 noiembrie);

  • –  cină cu chef Valerio Aprea şi pastry chef Eleonora Cavaleri, axată pe promovarea produselor siciliene, cu participarea criticului de vinuri Carmine Sgandurra, organizată de Consulatul Onorific din Cluj-Napoca în colaborare cu Comites, la restaurantul Rodizio din Cluj-Napoca (18 noiembrie);

  • –  spectacol muzical „Kiss Me Kate” la Teatrul de Operetă din București, urmat de un moment festiv cu degustări de produse alimentare și vinicole italiene, organizat de Academia de Gastronomie cu sprijinul Confindustria România (19 noiembrie);

  • –  activitate de conștientizare destinată elevilor privind importanței unei diete echilibrate și a unui stil de viață activ, în prezența medicului nutriționist și gastroenterolog Luca Piretta, la Școala „Aldo Moro” din București, în colaborare cu Federalimentare (21 noiembrie);

  • –  activitate de instruire realizată de către chef și influencer Patrizia Paglieri adresată profesioniștilor din restaurantele italiene din România, organizată de ICE-Agenţia București la centrul de instruire GastronoMetro Metro cash&carry, cu accent pe utilizarea brânzeturilor DOP și DOCG italiene în restaurante (21 noiembrie);

– eveniment de promovare a dietei mediteraneene, în colaborare cu Ambasada Libanului, organizat de ICE-Agenţia București la restaurantul Roberto’s din cadrul Hotelului InterContinental Athénée Palace unde, pe lângă specialități gastronomice și vinuri tipic italiene, vor fi oferite mâncăruri libaneze pregătite cu produse autentice italiene, cu scopul de a arăta versatilitatea acestora din urmă (23 noiembrie).

Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume

Pe toată durata evenimentului, restaurantele participante vor pregăti inițiative ad- hoc (reduceri, meniuri speciale, degustări) pe întreg teritoriul României.

„Evenimentul mult așteptat al Săptămânii Bucătăriei Italiene, care se bucură întotdeauna de un mare succes în România, trebuie să ne conducă spre o reflecţie asupra calității alimentaţiei noastre, a efectelor acesteia asupra sănătății, a relației produselor cu teritoriile lor de origine și a sustenabilităţii sociale și de mediu a lanțurilor de producție. Italia se încadrează perfect în toți acești indicatori, lucru care ne face să apreciem și mai mult valoarea extraordinară a produselor noastre alimentare şi vinicole și ne permite să ne promovăm cu mândrie întreprinzătorii pe piețele externe. Nu în ultimul rând, cu aceste cărţi de vizită, avem un important cuvânt de spus în dezbaterea multilaterală privind sustenabilitatea, aflată pe Agenda 2030 a Națiunilor Unite”, a declarat Excelența Sa Ambasadorul Italiei la București Alfredo Durante Mangoni.