Despre Clinica Zetta, Centru de Excelență în Chirurgie Plastică Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, cu Andreea Constantin, director general

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 12-10-2018

în: Beauty

Clinica Zetta înseamnă o echipă medicală excepţională, cu experienţă adunată în zeci de mii de ore de operaţii sofisticate, autori a numeroase lucrări de specialitate şi studii, contributori la congrese profesionale internaţionale, la curent cu cele mai noi practici, generatori ai unor noi soluţii medicale. Tehnologia de ultimă generaţie a clinicii este selectată special pentru a asigura lezarea minimă a ţesuturilor şi o recuperare mai rapidă a pacienţilor. Tot pentru cea mai bună experienţă posibilă, specialiștii Clinicii Zetta au ales soluţiile dedicate anesteziei, spaţiilor de recuperare, întregului mediu Zetta, iar designul modern, minimalist, maximizează calitatea experienţei. Pentru a afla mai multe detalii despre cum a luat naștere Clinica Zetta, despre serviciile pe care le oferă, echipa de specialiști, dar și despre planurile de dezvoltare pe care le are în vedere Andreea Constantin, directorul general al clinicii, am stat de vorbă cu aceasta, într-un interviu pe care vă invităm să-l parcurgeți în cele ce urmează.

Povestiți-ne, vă rugăm, cum a luat naștere Clinica Zetta și despre conceptul acesteia.

Povestea Zetta a început acum șase ani și, ca orice lucru remarcabil, a plecat de la un vis. De la visul unui om pentru care medicina înseamnă totul, pentru care pacienții reprezintă laitmotivul muncii sale. Domnul doctor Dragoș Zamfirescu, pentru că despre dânsul este vorba, a îndrăznit să depășească granițele medicinei și să pornească, în paralel, pe drumul antreprenoriatului. O decizie deloc ușoară, dacă mă întrebați pe mine, cu atât mai mult cu cât Dr. Zamfirescu este complet dedicat meseriei de medic, iar antreprenoriatul nu este deloc o treabă facilă.

Nu știu dacă inițial s-a gândit că va dezvolta o clinică etalon în domeniul chirurgiei plastice, însă cu siguranță a dorit crearea unui loc în care se găsesc cele mai bune soluții pentru situațiile puse în vedere, un loc în care primează sănătatea, siguranța și confortul pacientului.

Motivul pentru care astăzi Clinica Zetta a devenit un Centru de Excelență în Chirurgie Plastică se datorează unei fundații care are la bază principii puternice, principii pe care Dr. Dragoș Zamfirescu a reușit să le transmită oamenilor din jurul său.

Henry Ford spunea că „un business care nu face altceva decât bani, este un business sărac”. Această deviză ne însoțește zilnic în activitatea noastră și încercăm să fim, pentru toți pacienții și partenerii noștri, oamenii de care au nevoie și pe care se pot baza cu toată inima.

Prin ce se diferențiază Clinica Zetta pe piața românească de profil?

Sunt foarte multe lucruri prin care ne diferențiem în piață. În primul rând, medicii noștri care își desfășoară activitatea exclusiv în cadrul clinicii noastre. Apoi, datorită acestor medici de excepție, Clinica Zetta este locul unde au fost realizate numeroase premiere pentru clinicile private, precum și premiere pentru chirurgia plastică din România. Un lucru cu care ne mândrim, deoarece aceste acțiuni au un impact multiplu, nu doar asupra clinicii, ci și asupra societății și medicinei din România. În mod particular pentru peisajul clinicilor din același domeniu, în Clinica Zetta există o comisie multidisciplinară care analizează suplimentar toate cazurile ce vor fi operate în clinică. În plus, suntem probabil singura clinică de profil care are trei coordonatori de pacienți, care încearcă să preia toată relația nemedicală pre și post operatorie cu pacienții. Fiecare pacient al Clinicii Zetta va avea un coordonator dedicat care va cunoaște toate datele medicale ale pacientului și îi va sta la dispoziție 24 de ore din 24.

Personal, consider clinica noastră ca fiind unul dintre locurile unde medicina românească excelează, unde modestia își dă mâna cu valoarea, așa cum este normal să fie. Cel mai probabil sunt subiectivă, însă acestea sunt motivele pentru care am ales să fac parte din echipa Zetta și care mă fac să mă consider, zi de zi, un om norocos că pot pune umărul la realizarea unor lucruri minunate. 

Clinica Zetta este un proiect unic pe piaţa de chirurgie estetică din România, în primul rând pentru că este concentrată pe actul medical fără compromisuri. Cum arată echipa Zetta și ce pregătire au specialiștii dumneavoastră?

Echipa Zetta este capitolul despre care îmi place cel mai mult să vorbesc. Echipa noastră, pe lângă faptul că este extrem de frumoasă, este și foarte numeroasă. Echipa Zetta este formată din peste 20 de medici primari și specialiști, medici angajați și colaboratori, opt asistente/asistenți medicali, două infirmiere, patru coordonatori de pacienți și patru persoane care se ocupă de partea administrativă. În Clinica Zetta își desfășoară activitatea doar medici de top din fiecare specialitate. Toți medicii colaboratori ai clinicii au fost riguros selectați de către Dr. Zamfirescu, după criterii de competență profesională, de responsabilitate, moralitate și empatie umană. Există medici primari cu foarte mare experiență, la vârsta de maximă performanță, aflați probabil în vârful carierei lor profesionale, precum și o nouă generație de medici specialiști care sunt vârfurile de valoare ale generației lor, în majoritatea cazurilor, formați sub coordonarea și îndrumarea doctorului Zamfirescu.

Investim foarte mult în oameni, pentru că ei sunt cei care interacționează cu pacientul. Este foarte important ca aceștia să fie foarte bine pregătiți, pentru că și pacienții noștri sunt din ce în ce mai bine informați. În Clinica Zetta, ne dedicăm complet medicilor noștri și le apreciem talentul și pasiunea pentru această meserie, însă realizăm cât este de important să existe în echipa din sala de intervenții, dar și în zona de postoperator, asistenți medicali care, pe lângă pregătirea complexă, nu uită că pacienții au nevoie de atenție, compasiune, răbdare și sprijin moral. Clinica Zetta este un loc mereu încărcat de emoție. Fiecare pacient are o poveste și un medic care îi este alături în alegerea sa și pe tot parcursul actului medical. Însă credem că asta nu este suficient. Deoarece excelența ne definește întreaga activitate, alături de medici, personalul medical auxiliar este special ales, astfel încât pacientul nostru să aibă parte de cea mai de calitate experiență.

Clinica Zetta oferă atât proceduri chirurgicale, cât și procedee non-invazive. Care sunt acestea și în ce proporție optează pacienții pentru ele?

Suntem un centru de excelență în chirurgie plastică, însă, alături de intervențiile chirurgicale ce țin de această specialitate, medicii noștri realizează și proceduri non-invazive de medicină estetică, precum: injectări cu acid hialuronic și/sau botox, terapie PRP, ședințe de radiofrecvență pentru tratarea varicelor și peeling chimic.

De asemenea, oferim servicii medicale conexe specialității chirurgiei plastice, precum: ORL, BMF, ortopedie, dermatologie și oncologie. Din totalul intervențiilor și consultațiilor de anul trecut, 72% au fost de chirurgie plastică, 23% consultații de oncologie, apoi consultații dermatologice, intervenții de BMF, ortopedie și ORL.

Aproximativ 15% dintre pacienții noștri provin din străinătate, iar acesta este un lucru cu care ne mândrim, întrucât știm că România are medici de valoare și poate primi și trata fără probleme pacienți din toate colțurile lumii. Încercăm prin acest lucru să creăm o imagine favorabilă peste hotare chirurgiei plastice din România. Așadar, până acum am avut pacienți din 21 de țări europene, precum: Suedia, Danemarca, Norvegia, Insulele Feroe, Marea Britanie, Islanda, Irlanda etc., dar și din alte colțuri îndepărtate ale lumii: Australia, Noua Zeelandă, Quatar, Emiratele Arabe, Canada, SUA etc.

Pe lângă activitatea medicală zilnică, v-ați implicat activ și în proiecte de cercetare științifică. Cum s-au concretizat acestea?

Într-adevăr, echipa Clinicii Zetta este implicată în proiecte de cercetare științifică, însă strict legat de activitatea medicală. Aș vrea să menționez două dintre proiectele de succes: ZETTASkin, cel mai recent încheiat, prin care s-a cercetat designul rațional și sinteza unor suporturi inteligente bioactive pentru tratamentul personalizat al plăgilor cutanate acute și cronice, și BIOCONDNERV, o nouă modalitate terapeutică în repararea nervilor periferici, folosind conductori artificiali biocompatibili și tehnici de inginerie tisulară. Deoarece „medicina este știința incertitudinii și arta probabilității”, așa cum susținea Sir William Osler, înțelegem și acordăm o foarte mare importanță proceselor de cercetare-dezvoltare și inovare.

Vorbind despre proiectele clinicii, pe lângă activitatea de cercetare științifică, aș vrea să punctez interesul clinicii pentru activitățile sociale. Un vis frumos devenit realitate este Asociația Zetta. Asociația Zetta a fost înființată având trei direcții clare de acțiune: sprijinirea copiilor și adulților cu situații sociale precare și diagnosticați cu patologii complexe să beneficieze de intervențiile necesare, susținerea educației prin sprijinirea studenților la Medicină și a tinerilor medici rezidenți talentați și susținerea activității de cercetare.

Asociația Zetta a organizat, de asemenea, prima ediție a Galei Zetta, „Ajutați-ne să ajutăm!”. Scopul a fost acela de a strânge fonduri pentru a ajuta medicii să ajute. Ne-am propus ca anul viitor să realizăm cel puțin 50 de intervenții gratuite pentru oamenii cu probleme grave de sănătate care nu au posibilități materiale (reconstrucții mamare în urma cancerului la sân, malformații congenitale, reconstrucții în urma accidentelor, incendiilor, redarea funcționalității membrelor etc.). Operațiile sunt făcute gratuit de către Asociația Zetta, medicii Clinicii Zetta contribuind pro bono la realizarea intervențiilor, doar consumabilele trebuie acoperite financiar (au un cost mediu de 1.000 de euro/intervenție).

Care sunt planurile dumneavoastră de dezvoltare a clinicii?

Bineînțeles că ne dorim să creștem, să ne dezvoltăm continuu. Însă dorim să facem asta organic și sustenabil. Politica Centrului de Excelență Zetta este de a excela în domeniul chirurgiei plastice, iar acest lucru nu se întâmplă dacă nu investești continuu. Ca să inovezi și să excelezi în acest domeniu este nevoie de investiții permanente în echipamente, instrumente, oameni, softuri și, cel mai important, în dispozitive medicale de ultimă generație. Până în prezent, mare parte a profitului s-a reinvestit în infrastructură. În viitor, dorim să ne mărim activitatea, fără a pierde din intimitatea și căldura care ne caracterizează.

Care sunt valorile care vă guvernează viața personală și profesională și cum v-au ajutat acestea să dezvoltați Clinica Zetta?

Printre principalele valori de viață, atât personală, cât și profesională, se află pasiunea, fericirea, sănătatea, iubirea și autenticitatea. Unele dintre aceste valori mi-au fost insuflate de persoane apropiate, altele de persoane cu care am colaborat, iar altele de persoane pe care le-am admirat de-a lungul timpului.

Nu o să ascund faptul că munca alături de Dr. Zamfirescu a însemnat transformarea mea dintr-un om exclusiv pragmatic, format într-un mediu de business competitiv, într-o persoană care știe să se balanseze elegant între empatie și pragmatism.

Care este definiția luxului pentru dumneavoastră și în ce produse și servicii de lux vă regăsiți?

Pentru mine, luxul înseamnă calitate, atenție la detalii, bun-gust și autenticitate. Nu pot spune că mă regăsesc în anumite produse sau servicii de lux, însă pun preț pe calitate cu atât mai mult când vine vorba de sănătate, indiferent că e vorba de ceea ce consum, de ceea ce port sau de servicii medicale.

 

Interviu realizat de: Ozana Mazilu