Andreea Popa

antreprenoarea de succes care a mizat pe real estate în Dubai, înaintea tuturor

Scris de Luxury
Publicat la data de: 16-10-2022

în: Cover

Andreea Popa

Andreea Popa, CEO Emax Real Estate Dubai – agenția imobiliară care a implementat în România conceptul de investiții externe și singura din țară acreditată pentru „property management” în Dubai, este tânăra antreprenoare care surprinde atât prin farmec, dar mai ales prin calitățile sale de negociator. În numai doi ani de la primul contract, frumoasa constănțeancă a reușit să tranzacționeze peste 500 de proprietăți din Emiratele Arabe Unite, oferind clienților din România proprietăți premium de la cei mai buni dezvoltatori locali și cu cele mai mici taxe de mentenanță de pe piața imobiliară din Dubai. La cei (doar) 30 de ani ai săi, Andreea dovedește că o afacere bazată pe bune intenții aduce succes și prosperitate… 

Casa de vacanță, o oportunitate investițională cu randament crescut și un business înfloritor într-un timp foarte scurt. Dincolo de flerul tău antreprenorial, cui se datorează acest succes?
Acest succes se datorează unui volum foarte mare de muncă, perseverenței, consecvenței, intuiției și, bineînțeles, Celui de Sus, care m-a îndrumat corect. Și unui strop de noroc! Dacă nu ai și puțin noroc în viață… cred că este mai greu. Eu știu că pentru multe femei din România a avea o afacere proprie rămâne o misiune imposibilă. Încă avem destul de multe constrângeri materiale și sociale, de la rolul de soție, cel de mamă, la lipsa de încredere și susținere a celor din jur… și totuși societatea evoluează, iar emanciparea femeii nu mai este de mult timp un concept aspirațional.

Andreea Popa

Ce anume te-a atras în piața imobiliară și ce te-a făcut să rămâi și să perseverezi/să-ți dezvolți propriul business?
Despre facilitățile fiscale din Dubai, randamentele investiționale crescute am aflat cu toții. Despre multiplele oportunități de business pe care ți le oferă acest emirat știu mai puțini. În Dubai, lumea vine să cheltuie bani! Eu am avut puțină inspirație la momentul oportun, am înțeles că zecile de milioane de turiști înregistrați anual în Dubai au nevoie de cazare și că, totodată, mulți dintre ei vor fi tentați să investească într-o locuință de vacanță din Dubai. Așa că m-am decis să exploatez această nișă, inexistentă în acel moment în țara noastră. Astfel am creat în România acest concept, și anume acela de a investi în Dubai.

În 2020 ai implementat în România conceptul de investiții externe. În prima lună ai vândut peste propriile așteptări – zece apartamente în loc de două, cum tu însăți ai declarat. Cum îți explici acest miraj al românilor pentru Emiratele Arabe?
Facilitățile fiscale precum zero taxe pe venit și TVA zero pentru proprietățile rezidențiale încurajează investițiile românilor. Totodată, un punct forte este sistemul de plată, care este unul foarte avantajos. Dezvoltatorii cu care noi lucrăm oferă planuri de plată între trei și șase ani cu dobândă 0%. Este un sistem unic ce îi atrage pe români, deoarece apartamentele sunt gata în trei ani. În plus, piața imobiliară este susținută de guvern. Ratele se plătesc în conturi escrow și sumele de bani nu ajung la dezvoltator decât în momentul în care acesta termină de construit fazele de proiect.

Un alt aspect ce merită subliniat este posibilitatea de revânzare a imobilului după achitarea a 30% din valoarea lui.

Ne-ai putea face un tablou de actualitate al efervescentei piețe imobiliare? În România vedem tot mai mulți dezvoltatori cu proiecte care mai de care, dar observăm și o oarecare reticență a cumpărătorului. Pentru Dubai, însă, există cerere constantă, chiar ascendentă. De ce sunt avantajoase investițiile în proprietățile din Dubai?
Dubaiul este capitala investițiilor imobiliare, aici investitorii nu duc lipsă de clienți. Este cea mai vizitată destinație turistică din lume, lucru ce le generează românilor un randament investițional superior. De asemenea, planurile și calitatea construcțiilor îi atrag pe români, prețurile proprietăților fiind asemănătoare celor din România. Este o destinație cu un potențial uriaș, ce are o infrastructură de invidiat – aici găsim cele mai înalte clădiri din lume și zone de business ce sunt în continuă dezvoltare. Dubaiul ne surprinde mereu cu lucruri unice și spectaculoase. 

Andreea Popa

Stabilitatea politică și randamentul investițional crescut atrag tot mai mulți oameni de afaceri și investitori în Dubai. Cât a crescut în ultimul an cererea comparativ cu anii anteriori?
A crescut exponențial. Criza sanitară cauzată de COVID-19 a făcut ca tot mai multe persoane să ia în calcul faptul că investițiile trebuie diversificate. Faptul că au găsit în Dubai un loc sigur, cu o stabilitate politică, vizitat anual de zeci de milioane de turiști le-a dat încredere. În momentul în care au început să aibă randament investițional, generat din chirii sau revânzarea unei proprietăți, oamenii au început să investească din ce în ce mai mult și cu mai multă încredere. În momentul de față, mulți dintre noi cunoaștem persoane care la rândul lor au investit în Dubai.

Care sunt criteriile de selecție ale proprietăților pe care le oferiți? Totodată, vă gândiți să vă extindeți și spre Europa?
Da, chiar urmează să începem un tur de forță în locații celebre din Europa, prezentând proprietăți semnate de cei mai faimoși designeri ai planetei. După succesul evenimentelor similare de la București și Constanța, Emax se îndreaptă către targetul său, la el acasă. În 10-11 septembrie, compania este gazda primului eveniment din serie, desfășurat la hotelul Le Meridien Beach Plaza Monte Carlo, Monaco. Cei care rezervă o proprietate beneficiază de o excursie gratuită la un hotel de 5 stele din capitala luxului mondial, Dubai.

Semnăturile de design interior aparțin celor mai mari nume din domeniu și completează astfel o ofertă de real estate luxury unică pe piața românească. Compania atrage astfel cumpărători din zona de lux a continentului, mergând către ei chiar în locația lor favorită, Monaco.

Cât despre cei care aleg să cumpere un apartament în Dubai, pentru majoritatea este foarte important ca acesta să beneficieze de un plan de rate care să faciliteze achiziția sa pe baza unui avans, urmând ca diferența de sumă să fie achitată din chiria încasată de pe urma proprietății. Ceea ce oferă absolut toți dezvoltatorii imobiliari din capitala luxului, Dubai.

Majoritatea investitorilor români care aleg să investească în Emiratele Arabe Unite preferă proiectele rezidențiale noi, situate fie în centrul orașului Dubai, care oferă vedere neobstrucționată către cele mai mari puncte de interes, cum ar fi Burj Khalifa sau spectaculoasele fântâni arteziene, ori cele cu vedere la Oceanul Indian și acces la plajă privată, poziționate în zone cu grad de ocupabilitate ridicat. Mai avem și o categorie specială de investitori, cei care achiziționează proprietăți aflate în Free Zone, facilitând dezvoltarea mediului de business. Acestea, odată achiziționate, vin la pachet cu licență de afaceri, respectiv posibilitatea de a derula afaceri pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite fără a avea nevoie de un sponsor local. De asemenea, am observat și un interes crescut pentru cumpărarea de pământ în Dubai – câțiva dezvoltatori din România au decis să dezvolte proiecte imobiliare în Dubai.

Ce recomandări ai pentru potențialii investitori? Care ar fi zonele/domeniile mai sigure, mai atractive din Dubai?
Lucrez exclusiv cu cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Emiratele Arabe Unite, printre care se numără Emaar Properties, Damac Properties, Seven Tides International, Sobha și District One. Acestea sunt cele mai puternice companii de dezvoltare din Dubai. Ideea este că, dacă dorim să facem o investiție, trebuie să fim cât mai aproape de zonele dinamice din perspectiva afacerilor. Trebuie menționat faptul că randamentul investițional este optim pentru un apartament cu preț mai mare deoarece se află într-o zonă mai bună. Potențialii investitori trebuie să știe că o altă metodă de a obține profit este achiziția din faza de proiect. Astfel, la finalizarea construcției, prețul locuinței este mai mare, iar oportunitățile de revânzare sunt foarte mari, chiar din primele momente în care întregul complex este livrat. Și în România sunt o serie de investitori care achiziționează din faza de proiect și înregistrează profit încă din momentul finalizării locuinței. În Dubai, durata de dezvoltare a unui proiect rezidențial este de doi-trei ani, iar marja de profit poate ajunge chiar la 100%, în funcție de locație și valoarea produsului. Am exemple de proiecte pe care le-am vândut în anul 2020 care acum au un preț dublu pe piață.

O concluzie ar fi că cine are bani de investiții imobiliare în România poate realiza o achiziție și în Dubai la un preț competitiv. Trebuie să existe agentul imobiliar care este în legătură cu cele mai bune oferte ale dezvoltatorilor puternici.

Care este cea mai importantă tranzacție pe care ai intermediat-o până acum?
Cea mai importantă tranzacție pe care am intermediat-o până acum a fost cea a unui apartament în valoare de 16 milioane de euro. Se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați, la care se adaugă zona de balcoane de aproape 1.000 de metri pătrați. Bineînțeles, penthouse-ul are ca dotări de lux o piscină infinity, un garaj pentru șase mașini și zonă de Spa.

Pentru câte proprietăți asigurați mentenanță în prezent și care este feedbackul clienților?
Da, noi ne ocupăm și de închirierea proprietății după vânzare, precum și de multe alte servicii de care poți avea nevoie în Dubai – de la deschiderea unui cont bancar, până la obținerea rezidenței sau deschiderea unei companii. În momentul de față ne ocupăm de exploatarea în regim hotelier a peste 50 dintre proprietățile vândute de noi, restul fiind încă în curs de construcție, cu termene de finalizare în anii următori.

Care ar fi capitalul minim de care trebuie să dispui dacă decizi să devii investitor în Dubai?
Dacă ne gândim la investiții imobiliare în Dubai, categoric trebuie să ne îndreptăm doar spre zonele cu grad de ocupabilitate ridicat. Doar înspre zone de interes. Dacă dorim să investim în Dubai pentru relocare, atunci ne putem orienta și spre zone periferice. Benzina este ieftină în Dubai! (Zâmbește – n.red.) Acum, referitor la prețuri, trebuie să luăm în calcul o sumă de peste 180.000 de euro pentru un studio micuț, dar bine poziționat în Dubai, aflat într-un complex care oferă facilități de agrement.

Cum e să faci afaceri într-o țară musulmană, unde femeile nu au tot atâtea drepturi ca bărbații? Care sunt principalele provocări de care ai avut parte și cum ți-ai câștigat acolo credibilitatea?
Să faci afaceri într-o țară musulmană… poate fi provocator. Trebuie să te adaptezi, trebuie să înțelegi regulile lor și, bineînțeles, să le respecți. Dacă respecți, ești respectat. Cam așa stau lucrurile pretutindeni. Credibilitatea, ca și eligibilitatea ți le câștigi în timp. Nu vin peste noapte. Eu mă simt foarte apreciată acolo datorită volumului mare de investitori pe care i-am adus în Dubai, datorită faptului că am creat acest fenomen în România. Mă simt apreciată și respectată. Și în siguranță.

Se spune că, atunci când câștigi ceva, pierzi altceva. Cum e în cazul tău, care este „prețul” succesului, ce anume ai sacrificat?
Prețul succesului… Eu m-am pregătit mulți ani pentru momentul în care mă aflu acum. Cei care mă cunosc știu că am început să parcurg calea aceasta antreprenorială de la o vârstă foarte fragedă. Am muncit enorm, m-am stresat foarte mult, am riscat, m-am consumat… Am învățat să trăiesc în tensiune, am acceptat provocări, am pierdut. Am jumătate din păr alb! (Râde – n.red.) Nu este momentul în care să trag linie, am 30 de ani. Dar tot ce pot să spun acum este că a meritat. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tăria aceasta de caracter pe care mi-a dat-o. Și pentru faptul că n-am dat bir cu fugiții când mi-a fost greu. Și îmi mulțumesc și mie, pentru că mi-am dorit atât de multe. Simt cu desăvârșire că merit tot ceea ce mi se întâmplă! 

Ești mămica a doi băieței gemeni. Cu multe responsabilități în firma pe care o conduci, mai mereu pe drumuri – faci deseori naveta între Constanța, orașul unde locuiești, și Dubai. Cum reziști departe de copii și cum te revanșezi pentru timpul în care lipsești de lângă ei?
Am reușit să-mi creez acel sistem de management în compania din Dubai care să-mi permită să lipsesc de acolo. Acum pot să mă bucur mai mult de familia mea, deoarece nu mai trebuie să stau plecată două săptămâni pe lună în Dubai. Despre revanșă față de copiii mei, cred că și așa, împărțindu-mă între Dubai și România, reușesc să fiu eu cea care imprimă valorile copiilor mei.

Te-ai gândit să te muți definitiv în Dubai, alături de familie?
M-am gândit și probabil se va întâmpla pe viitor. Îmi plac foarte mult oportunitățile de business de acolo și, bineînțeles, clima caldă pe tot parcursul anului. În plus, am o mare parte din prieteni și cunoștințe stabilite acolo. Alt factor, facilitățile fiscale pe care le primesc. 

Andreea Popa

Ce reprezenta luxul pentru tine înainte de a fi mămică și ce reprezintă astăzi?
Sincer, lux pentru mine în acest moment înseamnă să mă trezesc și să dispun de timpul meu așa cum îmi doresc. Ceea ce încă nu-mi permit. La un moment dat putea însemna o mașină foarte scumpă, o casă pe mai multe etaje și haine de la branduri scumpe. Am depășit această etapă și acum este vorba doar despre timp. 

Ce te face fericită și ce anume te descumpănește/întristează?
Mă fac fericită foarte multe lucruri, începând de la timpul petrecut alături de familia și copiii mei, succesul și recunoașterea binemeritată de care am parte în acest punct al carierei mele, faptul că suntem sănătoși cu toții, ajutorul pe care îl pot oferi celor aflați în nevoie. 

Ce îți place la tine și ce încerci să schimbi?
Această întrebare este una bună, deoarece mă pune pe gânduri. Gândindu-mă, încerc să conturez un răspuns… Sincer, nu încerc să schimb nimic. În schimb, vreau să învăț mereu lucruri noi și să mă perfecționez întotdeauna. Mereu avem ceva de învățat, niciodată nu știm suficient.

Te simți o femeie împlinită? Cât timp reușești să-ți acorzi ca femeie și cum îți place să-l valorifici?
Da, mă simt o femeie împlinită. Despre timpul pe care mi-l acord ca femeie și cum îmi place să-l valorific nu sunt prea multe de zis. În general, când am timp, mi-l petrec alături de prieteni și de familia mea. Făcând lucruri normale, pe care le face orice tânăr. Ies la restaurant, la club, într-o vacanță (scurtă). Nu îmi plac vacanțele lungi, simt că pierd timp. Pentru mine, o vacanță de trei-patru zile este suficientă. Chiar și atunci sunt în contact cu colegii și clienții mei, dar îmi place asta. Nu simt că m-ar împovăra în vreun fel. 

Frumusețea ta a fost remarcată și afară, dovada faptului că ai primit propunerea de a fi brand ambassador al unei clinici estetice. Ne poți da mai multe amănunte?
Da, am primit propunerea de a fi brand ambassador-ul uneia dintre cele mai importante clinici estetice din Turcia. Și anume lanțul de clinici Estetik International. Doctorul Bulent Cihantimur, Doctor B, este unul dintre cei mai buni medici esteticieni din Turcia. Eu m-am lăsat pe mâna lui pentru mai multe intervenții estetice, iar rezultatul îl vedeți cu toții. Îmi plac intervențiile estetice, îmi plac rezultatele rapide. Niciodată nu am fost o sportivă și mereu am căutat calea mai ușoară. Știu că afirmația aceasta nu este pe placul tuturor, dar nici eu nu caut să fiu pe placul tuturor. Militez pentru intervenții estetice, de bun-gust. Sincer, am cunoștințe care fac sală de ani de zile și tot au depozite de grăsime nedorite. Eu am încredere în lanțul de clinici pe care îl reprezint, în doctorii care operează acolo și sfătuiesc pe oricine care dorește rezultate rapide să apeleze la ei cu încredere. În România există tendința de a asocia excepțiile cu normalitatea… de aici și hate-ul acesta privitor la intervențiile estetice. Intervențiile estetice pot fi un dar de la Dumnezeu, pe care îl primim prin mâna celui care operează.

Dincolo de intervențiile estetice, cum îți menții frumusețea? Poate ai vreun ritual de îngrijire sau vreo rețetă magică…
Mă ajută vârsta biologică momentan, apoi ar fi alimentația echilibrată, energie optimistă și vibe bun. La nevoie, da, am apelat la intervenții chirurgicale ca să scap de depozitele de grăsime nedorite sau ca să îmi conturez forma corpului. La față, însă, nu am niciun fel de intervenții estetice.

La 30 de ani pare că ai totul – o afacere de succes, o viață personală împlinită și perspective reale. Ce îți mai dorești acum și unde te vezi la 50 de ani?
Din punct de vedere profesional îmi doresc foarte mult să continui pe o traiectorie ascendentă în ceea ce privește compania mea, Emax Real Estate. Vreau să fie recunoscută la nivel mondial datorită serviciilor de înaltă calitate pe care le oferă și portofoliului diversificat. După cum am menționat mai devreme, am început extinderea către Europa. 

Tot ce îmi doresc este să fiu sănătoasă, alături de familia și copiii mei, pentru că acesta este cel mai satisfăcător lucru pentru mine. Înainte de a fi femeie de carieră sunt mama celor mai iubiți copii de pe Pământ! Cât despre unde mă văd la 50 de ani? Tot mama copiilor mei, Cezar și Alexandru, ajutându-i să reușească în tot ceea ce ei își propun, învățându-i să fie, de ce nu, poate oameni de afaceri… și încercând să las o umbră de bine oriunde îmi calcă pașii.

Tel.: +40 735 86 88 08
office@emax-realestate.ro
www.emax-realestate.ro

www.emax-realestate.ro

Interviu realizat de: Maridana Arsene
Foto: Aurel Șerban
Styling: Rosalie Toma-Kanda
Make-up artist: Ana-Maria Barbu
Hairstylist: Alex Istratie 

Energy Expo 10-13 octombrie