
Mihaela Popescu Gagea este o femeie de afaceri remarcabilă, un exemplu al modului în care tradițiile pot fi transformate într-un brand global de succes. Venind dintr-o familie de oieri din regiunea Sibiului, Mihaela a transformat o moștenire de peste un secol într-un imperiu al cărnii de miel, prin intermediul grupului de firme Gagea și al brandului Global Meat – We Lamb!. Astăzi, conduce una dintre cele mai mari afaceri integrate din Europa în domeniul ovinelor și își propune să schimbe percepția românilor asupra cărnii de miel. Într-un interviu exclusiv, antreprenoarea ne vorbește despre provocările și reușitele afacerii, despre inovație și tradiție, dar și despre pasiunea care a inspirat-o să creeze Sky Restaurant, restaurantul unde carnea de miel devine o adevărată artă culinară.
Cum ai descrie povestea ta personală și profesională în câteva cuvinte? Ce te-a inspirat să continui tradiția familiei?
Ca să începem în registrul potrivit, având în vedere domeniul în care activez, cred că povestea mea se încadrează în tiparul clasic de „povestea oii negre a familiei”. Dar oaia neagră nu în sensul negativ, ci în sensul de copil care a fost mereu curios ce este dincolo de gard, un copil neastâmpărat și experimentalist. Există un soi de virtute în neacceptarea tuturor regulilor, în principal a celor create doar pentru a ne proteja împotriva noului sau împotriva unei realități percepute ca fiind incontrolabilă. Poate că și realitatea poate fi controlată într-o anumită măsură, nu?
Deci, cum spuneam, este povestea oii negre care și-a dorit mai mult, și-a dorit să experimenteze, dar respectând valorile și clădind peste ceva trainic, clădind peste o tradiție de generații. Este bine să ne ancorăm în valori, chiar și atunci când experimentăm și căutăm să schimbăm statu-quoul. Totul se schimbă, afacerile se schimbă, piața se schimbă, însă valorile trebuie să rămână la fel.
Dar, probabil, trebuia să încep povestea mai cuminte, dezvăluind și din istoria afacerii.
Cu o tradiție transmisă din generație în generație și provenind din familie de oieri, eu am continuat povestea scrisă de părinți și bunici în secolul trecut. Părinții mei au pus bazele în anii ‘90, iar în 2008, o nouă fermă de creștere ovine Gagea a fost înființată în județul Timiș, ajungând la o capacitate de peste 15.000 de capete, ovine crescute cu respect pentru tradiție, în condiții excelente și cu suportul unei echipe de specialiști cu competențe certificate.
Succesul companiei a fost ilustrat și de premiile acordate – locul întâi la nivel de Europa pentru comerț intracomunitar, respectiv locul al doilea național pentru creșterea ovinelor.
Cât de greu a fost să atingi aceste performanțe? Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ai întâmpinat în extinderea afacerii și cum ai reușit să-l depășești?
Au fost multe obstacole de-a lungul anilor, începând cu provocările industriei, competiția cu alte state din regiune sau chiar de pe alte continente (Africa, Australia) – noi fiind unul dintre marii exportatori de ovine –, provocări legate de instabilitate legislativă și, mai nou, situații epidemiologice care pot să ne lovească și ne-au arătat că putem să ajungem cu un business în corzi… Însă mereu trebuie să ne ridicăm și să mergem mai departe. Noi, fiind un grup integrat, am încercat să împărțim riscurile și să gândim strategic, astfel încât să trecem peste astfel de situații.
Ca să răspund la întrebare, nu a fost mereu simplu; au fost destule provocări și toate, la rândul lor, se simt mari când le trăiești ca antreprenor în acele momente.
În copilărie, ce te atrăgea cel mai mult la viața de la stână și cum te-a influențat această experiență în formarea ta ca antreprenor?
Chiar dacă nu am locuit la o stână în adevăratul sens al cuvântului, mergeam la bunicii mei în Sibiu, unde am văzut cum se face oieritul ca altădată.
Cred că în ADN-ul de sibiancă există niște gene specifice care ne fac să iubim acest domeniu. Dacă tot discutăm despre viața la stână, mă ajută în momentele când sunt epuizată sau stresată și când apelez mental la memoria colectivă a strămoșilor mei, pentru a găsi acel izvor de liniște pe care ei îl aveau. Chiar dacă sună spiritual, cred în asta. Viața la stână ne inspiră să ne găsim limpezime și liniște în viață și în businessurile pe care le conducem. Cred că de aici se naște și un sfat pentru alți antreprenori care vor citi aceste rânduri: Căutați claritatea, limpezimea din businessul pe care îl conduceți!
Cum a luat naștere ideea brandului Global Meat – We Lamb! și care este filozofia din spatele acestuia?
Mi-am dorit mereu să creez un brand românesc de carne de miel care să devină reper nu doar în România, dar și pe piețele unde carnea de miel este foarte apreciată. Astfel, în 2022, începe noua poveste Global Meat – We Lamb!.
Global Meat este mai mult decât o poveste sau un brand. Este o promisiune făcută sutelor de milioane de consumatori de pe piețele unde carnea de miel este pe masă, o promisiune a unui produs de înaltă calitate, creat din pasiune, cu grijă și respect pentru mediu. „We Lamb!” este mesajul acestui brand, subliniind încă o dată know-how-ul și ideea de familie care, de generații, iubește oieritul. Credem cu tărie că dieta românilor va include din ce în ce mai mult carne de miel, în special carnea Global Meat, atât de apreciată astăzi de clienți din Italia, Grecia, Croația sau Orientul Mijlociu.
Ce face carnea de miel produsă de compania ta diferită față de alte produse similare de pe piață?
Poate aici ar trebui să vorbim despre valorile acestui brand și ale acestui business. Sunt cinci și o să le prezint pe rând, pentru că reprezintă nu doar ce ne diferențiază, dar sunt și ghidajul nostru în business:
Natural și Proaspăt – Carnea de miel Global Meat provine de la ovine crescute într-un mod natural, cu respect pentru tradiție. Mieii sunt hrăniți bio și noile capacități și investiții în procesare garantează nu doar naturalul, dar și prospețimea. Deși suntem în secolul XXI, folosim tehnologia pentru a fi mai buni și mai eficienți, dar carnea de miel rămâne naturală. Ca odinioară.
Calitate Premium apreciată pe cele mai pretențioase piețe. Când produci carne de miel, nu ai voie să greșești. Piețele mature, mari consumatoare de carne de miel, cum sunt cele pe care activăm (Italia, Grecia, Croația, țări cu tradiție din Orientul Mijlociu), sunt un garant al calității Global Meat. Mai mult, carnea de miel este probabil cea mai naturală și calitativă carne, pentru că nu aparține unei industrii intensive și pentru că respectă norme stricte care nu sunt obligatorii în cazul altor industrii care produc carne.
Tradiție, etică și durabilitate – Global Meat respectă tradiția și aceasta se manifestă în orice activitate, prin etică și dragoste de viitor. Astfel, afacerea este sănătoasă și durabilă.
Respect pentru oameni și responsabilitate socială – Facem ce spunem și spunem ce facem. Este cel mai bun mod de a exprima această valoare. Apreciem și respectăm oamenii – peste 100 de familii depind de noi la fermele Gagea și capacitățile de procesare Global Meat. Mai mult, căutăm să lăsăm urme frumoase și modele de urmat în comunitatea în care activăm.
Împreună suntem mai puternici – Credem în ideea de „we”. Suntem o afacere de familie și credem în unitate și echipă. Credem că împreună putem crește nu doar afacerea noastră, dar și România. Prin pasiune, obiective comune, efort susținut și încredere în cei cu care lucrăm.
Ai preluat abatorul OviProdex într-un moment-cheie. Cum ai transformat această achiziție într-un punct de cotitură pentru afacerea ta?
Extinderea a venit natural atunci când ne-am dorit să integrăm în cadrul grupului și activitatea de abatorizare. Provocările au existat încă de la început, pentru că a trebuit să integrăm noul business în cultura organizațională a grupului, o cultură bazată pe performanță, însă după un an de zile, afacerea a devenit profitabilă și am reușit să creștem capacitatea cu peste 60%.
Cum se reflectă tradiția oieritului transilvănean în modul în care îți conduci afacerea astăzi?
Cred că antreprenorul modern poate fi asemuit cumva cu ciobanul din trecut. Și în trecut, la stânele unde existau mai mulți ciobani și mai bine organizați, performanța era mai mare. În plus, chiar spuneam într-un alt interviu, la mine pe pagină, că statul cu oile în copilărie m-a învățat să văd mai clar drumul, strategia. La fel cum trebuia să găsesc drumul ca să duc oile acasă.
Ce ne poți spune despre participarea la târguri internaționale, cum ar fi cel din Dubai? Cum ajută acestea la promovarea brandului Global Meat?
Târgurile internaționale au o importanță covârșitoare în activitatea noastră, pentru că majoritatea clienților sunt internaționali. Exportăm pe trei continente și avem colaborări cu mari procesatori din lume. În plus, apetitul pentru târguri nu este doar pentru a ne întâlni cu colaboratorii și pentru a dezvolta businessul, ci și pentru a inova, a lua pulsul pieței, a vedea ce își dorește consumatorul modern. Este bine să cauți contextele potrivite ca să te extinzi și să crești, dar trebuie să simți și tendințele. Târgul din Dubai ne-a adus multe idei și chiar acum dezvoltăm produse specifice pentru piața din Orientul Mijlociu.
România este lider în exportul de animale vii. Care este strategia ta pentru a crește ponderea produselor procesate?
Global Meat – We Lamb! este răspunsul la această întrebare. Ne dorim să creștem procentul de procesare a cărnii de miel local, pentru că o țară se dezvoltă atunci când mare parte din lanțul fermă-farfurie se petrece pe teritoriul țării. Credem în acest obiectiv și, cu noul abator, deja am făcut primii pași și am reușit colaborări importante pe partea de procesare. România este pe primele locuri în Europa la creșterea ovinelor; este inadmisibil să nu fim pe primele locuri și la procesare.
Ce rol joacă sustenabilitatea și respectul pentru mediu în activitatea Global Meat?
Oieritul este încă un domeniu neatins de practici moderne de industrializare, neatins de presiunea pentru a face mai mult cu orice preț, așa cum vedem în cazul cărnii de pui sau porc. De aceea, noi credem în sustenabilitate și responsabilitate, ele fiind parte din ADN-ul afacerii. Avem o politică strictă de hrănire a efectivelor de ovine, o politică de folosire sustenabilă a resurselor și, fiind o afacere de familie, suntem extrem de conștienți la ideea de „viitor”.
Care este misiunea ta personală în ceea ce privește schimbarea percepției românilor asupra consumului de carne de miel?
Împreună cu echipe de marketing și advisori, ne dorim schimbarea percepției legate de carnea de miel, o carne sănătoasă și curată. De fapt, nici măcar nu este o percepție, este o lipsă de a încerca noul miel, mielul de calitate, gătit după rețetele potrivite.
Global Meat dorește să schimbe modul în care românii se raportează la carnea de miel, oferind nu doar o carne de miel naturală și gustoasă, dar și gătită altfel, la fel cum suntem obișnuiți cu mesele savuroase din concediile în care românii au ajuns. De aceea, am și ales colaborări cu profesioniști din țările cu tradiție în bucătăria mediteraneană care include miel, pentru a oferi românilor plăcerea culinară a cărnii de miel. Am avut recent o colaborare cu un chef grec și am lansat un meniu specific de miel la propriul restaurant, testat cu foarte mare succes. Așa cum vita și fructele de mare au devenit parte din masa românilor, carnea de miel sănătoasă și excepțional preparată va fi noua delicatesă.
Știu că ai optat pentru colaborări cu bucătari din Grecia, Turcia și Maroc. Cum îmbini influențele internaționale cu specificul local?
Da, așa cum spuneam mai devreme, am avut un oaspete din Grecia care ne-a lansat un meniu-pilot de miel. A fost o experiență reușită și chiar a depășit așteptările noastre, Giorgos (care este numele chef-ului) afirmând în multe rânduri că noi, românii, ar trebui să fim pe primele locuri la consumul de carne de miel. Am creat și un reportaj cu experiența lui Giorgos și o reclamă specifică, cu trei ciobani (marocan, grec, român) care se întâlnesc și testează bucate. Le puteți găsi pe contul nostru de YouTube de la Sky Restaurant.
Vă gândiți la un fel de punct de desfacere pentru produse?
Suntem în mijlocul unei strategii de marketing și desfacere pentru propriile produse procesate. O să auziți detalii în curând, însă dorim să ajungem pe mesele consumatorilor folosind obiceiurile lor de cumpărare – în retail, online, la restaurant. Lucrăm la această strategie, împreună cu strategia de gamă, pentru noile produse procesate.
Cum echilibrezi latura tradițională a afacerii tale cu inovațiile necesare pentru a rămâne competitivă pe piețele internaționale?
Fiind în contact cu clienți internaționali, suntem la curent cu tendințele. Participările la târguri, cum este și cel din Dubai, adaugă un know-how legat de schimbările în piață și în dorințele consumatorilor. Însă, cum spuneam la început, conectarea la valori ne face să echilibrăm și să echilibrez cele două laturi. Este secretul meu. Noul, dar privit și din perspectiva tradiției.
Care sunt cele mai populare preparate pe bază de carne de miel pe care le veți oferi pieței?
Lucrăm la o gamă de produse, însă va fi o combinație de produse proaspete împreună cu produse refrigerate. Lucrăm și la o gamă de paste cu miel care vor fi o surpriză pentru piață. Deja, din testele făcute, oamenii sunt încântați.
În contextul unei piețe din ce în ce mai competitive, cum asiguri standardele ridicate de calitate pentru produsele tale?
Avem un proces de calitate în nouă puncte, așa cum l-am intitulat.
Calitate în 9 puncte
1. Carne pentru un mod de viață echilibrat
Industria cărnii este în continuă evoluție, consumatorii fiind tot mai conștienți de alimentație și sănătate. La Global Meat promovăm echilibrul și un mod sănătos de alimentație, carnea de miel fiind ingredientul perfect pentru a realiza acest obiectiv. La Global Meat, valoarea constă în calitatea premium a produselor, iar identitatea mărcii este definită de prospețime, naturalețe, standarde de producție etice, tradiție și responsabilitate.
2. Tradiție și know-how
Avem 15 ani ca și companie, dar sute de ani de experiență dacă adunăm anii celor din familia Gagea care au crescut oi din generație în generație. Fermele Gagea și Global Meat îmbină tot ce e mai bun din tradiție cu tot ce este mai bun în creșterea ovinelor pentru industria alimentară conform noilor standarde atestate de specialiști cu competențe certificate. Global Meat își propune să producă cea mai naturală, mai sănătoasă și mai gustoasă carne de miel.
3. Natural și proaspăt
Toate produsele Global Meat sunt naturale, nu conțin aditivi pentru îmbunătățirea creșterii, iar mieii sunt crescuți cu hrană 100% naturală.
4. Calitate premium confirmată de clienții internaționali
Global Meat oferă cele mai înalte standarde de calitate pentru carnea de miel și nu numai, respectând standardele cerute de cei mai pretențioși clienți. Pentru a păstra calitatea, am investit chiar și în propriile capacități de transport.
5. Etic și sustenabil
Creșterea mieilor la fermele Gagea se face în cel mai etic și sustenabil mod, iar unitățile de procesare Global Meat beneficiază de investiții pentru a asigura un produs sustenabil și nu intensiv.
6. Respect pentru oameni și comunitate
Global Meat nu înseamnă doar un brand, înseamnă și oamenii din spatele brandului. Dacă oamenii sunt mulțumiți și fericiți, aceste valori se transmit și produsului.
7. Ambalare optimă
Carnea de miel proaspătă produsă de Global Meat este păstrată în ambalaje de înaltă calitate pentru a menține prospețimea până la clientul final.
8. Abordarea integrată a creșterii ovinelor
Global Meat gândește integrat pentru a asigura calitatea, având în grup nu doar capacități de procesare, ci și propriile ferme. Încercăm să controlăm calitatea pe întregul lanț, de la fermă la masa consumatorilor.
9. Marketing și brand
Prin noul brand Global Meat și mesajul „We Lamb!”, dorim să aducem în prim-plan calitatea cărnii de miel și importanța acesteia într-o alimentație echilibrată.
Care este secretul succesului tău ca antreprenor într-un domeniu atât de provocator?
Perseverența. Și puțină nebunie. În sensul de curaj. Dacă ai curaj și ambiție, totul este posibil. Sună clișeistic, dar acesta este secretul succesului. Puțină nebunie care îți deschide ochii ca să vezi drumuri noi și perseverență în a te ține de drumul ales.
În ce mod implicarea ta în Patronatul Comercianților și Transportatorilor de Animale influențează industria?
Spun mereu că sunt o femeie într-o lume a bărbaților. Cred că am calități care pot să aducă un plus de valoare în această organizație. Nu doar pentru faptul că sunt femeie, dar și pentru că am ales să am o viziune mai largă asupra industriei, viziune pe care sper să o imprim întregii industrii. Pentru că ne va aduce valoare tuturor. Am acest mandat într-o perioadă cu multe provocări, dar probabil că este un semn că trebuie să îmi folosesc toate calitățile pe care le am.
Ce ți-ai propus pentru Global Meat – We Lamb! în viitorul apropiat? Te-ai gândit la noi piețe sau produse inovatoare?
Deja lucrăm la primele produse din gama We Lamb, o gamă care include nu doar carne, ci și produse inovative, cu paste mediteraneene sau rețete speciale. În curând o să puteți gusta produsele noastre în supermarketurile preferate.
Pentru viitor, ne gândim la extinderea gamei și produse speciale pentru piețele din afara țării. Probabil veți gusta, în următorii ani, mielul nostru la un resort în Maldive. Avem capacitatea și conexiunile potrivite să facem asta și cred că toți antreprenorii români ar trebui să gândească la nivel mai mare.
Cum îți găsești echilibrul între viața personală și cea profesională, având în vedere dimensiunea afacerii tale?
Echilibrul există sau nu există în noi. Chiar dacă pare că alerg mereu, apelez la un tezaur interior de unde îmi iau liniștea și mă conectez cu familia. Poate este acel acces la strămoșii mei, despre care vorbeam la începutul interviului.
Ce aspecte ale personalității tale crezi că te definesc cel mai mult ca femeie?
Nebunia, în sensul bun. Ambiția. Perseverența ca om. Iar ca femeie, un aspect care mă definește este să pot să îmi păstrez feminitatea într-o lume unde există multă energie masculină. Este important să nu ne transformăm ca femei, ci să ne upgradăm.
Ce anume te face cel mai fericită? Cum găsești echilibrul între responsabilități și momentele pentru tine?
O cafea la Sky Restaurant. Râsetele fetiței mele. O evadare cu soțul meu. Un succes pe care îl sărbătoresc cu șampanie. Micile bucurii și chiar provocările rezolvate cu succes ne fac fericiți.
Ce sfat le-ai oferi femeilor care vor să intre în antreprenoriat, mai ales într-un domeniu predominant masculin, cum este cel al agriculturii?
Este nevoie de femei în această industrie. Femeile au calități care ajută mult astfel de businessuri, prin intuiție, printr-o abordare mai emoțională și chiar spirituală, prin mai multă ascultare în loc de impunerea unor idei care poate nu sunt neapărat cele mai bune. Prin frumusețea de a fi femeie și de a colora o scenă de business.
Dacă ai putea descrie moștenirea pe care vrei să o lași, atât ca antreprenor, cât și ca om, care ar fi aceasta?
Sunt prea tânără ca să mă gândesc la moșteniri, dar sper ca la următorul interviu să vă dau răspunsurile. Însă, până atunci, vă las aici viziunea și misiunea brandului Global Meat – We Lamb!.
Misiunea Global Meat este aceea de a oferi clienților o carne de miel peste așteptările acestora, 100% naturală, promovând o alimentație sănătoasă și responsabilă. Având un know-how relevant în industrie, știind cum să alegem și să creștem ovinele, această misiune este îndeplinită zi de zi.
Viziunea Global Meat este aceea de a fi compania și brandul care să devină un reper pentru carnea de miel și nu numai, atât în România, cât și pe alte continente. Un brand care apelează la tradiție și respectul pentru client merită să ajungă acolo.
Interviu realizat de: Maridana Arsene
Foto: Cătălin Muntean
Styling: Elaide by Elena Popescu
Make-up artist: Ana Preda
Hairstylist: Olimpia Larisia Suciu, FeeL Beauty Lounge
Locație: Galeria Tempini – Timișoara