Anamaria Prodan Reghecampf

„Adevărurile și convingerile curate trebuie rostite fără teamă!”

Scris de Luxury
Publicat la data de: 19-09-2019

în: Cover

Este una dintre cele mai bogate femei din România, însă bogăția Anamariei Prodan Reghecampf nu ține exclusiv de conturile sale bancare. A reușit într-o lume eminamente masculină, creionează destine, semnează transferuri spectaculoase în lumea fotbalului, este mamă și cea mai importantă resursă a găsit-o în ea însăși. Pictorialul LUXURY o arată pe Anamaria asumată, curajoasă și liberă. De altfel, sunt câteva dintre valorile în care, ne-a mărturisit, crede cu tărie. Iar feminitatea îmbracă o altă dimensiune atunci când sub lumina reflectoarelor se află Anamaria Prodan: un destin parcă desprins din filme și, totuși, atât de real!

Ai avut curaj să pozezi într-o postură foarte îndrăzneață. Este un pictorial statement, transmite un mesaj anume?
Sunt o femeie extrem de puternică, deschisă și transparentă, care se simte mândră de ceea ce a realizat și care este mereu extrem de sigură pe ea. Susțin cu tărie ideea că orice femeie trebuie să aibă această siguranță, precum și puterea de a se simți confortabil cu ea însăși. Orice femeie trebuie să caute și să găsească adevărurile pe care le ascunde, să nu se lase intimidată de către nimeni (niciodată), să aibă curaj, inițiativă și verticalitate, iar lucrurile astea vin din convingeri interioare nenegociabile.

Ai reușit într-o lume preponderent masculină. Ce te-a făcut să alegi un drum mai dificil decât altele?
Ambiția de a demonstra că o femeie e la fel de potrivită în orice domeniu ca un bărbat. Am fost dezamăgită de felul în care am fost primită în această lume a fotbalului, dar nu am dat înapoi. Mi-am zis: „Ana, dacă regina Victoria s-ar fi născut în România, probabil că ar fi fost condamnată la anonimat de o tagmă care ‚știe’ în genere tot și în detaliu restul!”. Dar eu eram ferm convinsă că nu există diferențe între femei și bărbați. Știam că în spatele meu există educație, cultură, voință, demnitate, putere. De aici am plecat! A fost, să zicem, o alianță interioară între convingere, tărie de caracter, pricepere și pragmatism, chiar dacă asta nu e neapărat un semn de unicitate. Multe femei au și astăzi convingeri, chiar dacă nu și curajul de a le rosti sau aplica. Altele pot spune că sunt într-adevăr pragmatice, deși doar pentru a face pasul înapoi. Diferența vine de altundeva. Convingerile și pragmatismul sunt garantate de caracter. Fără un caracter bun și puternic, nu poți să reușești. Iar eu am demonstrat că se poate. Cred că am reușit să distrug pretențiile ipocrite ale unei lumi meschine. Și am arătat că opiniile serioase, adevărurile și convingerile curate trebuie rostite fără teamă. Am căutat asta de când am plecat pe acest drum dificil, cum îi spui tu, și într-un final mă pot declara fericită că am reușit. Am deschis drumuri la care nimeni nu s-a gândit. Orice femeie care citește acest interviu trebuie să știe și să înțeleagă: nimic nu este imposibil pe acest pământ!

Dacă nu ar fi fost fotbalul, ce ar fi fost? Ce altceva te-ai fi văzut făcând cu viața ta?
În orice domeniu aș fi putut fi numărul 1. Reușeam în orice mi-aș fi propus, pentru că asta sunt eu. În plus, lucrurile care sunt foarte grele mă ambiționează și mai tare. Iar atunci când există ambiție, voință, responsabilitate, educație și curaj, cred că totul e mult mai simplu.

Ce reprezintă pentru tine cartea „Cântecul vieții mele”? Este un tribut adus mamei tale, Ionela Prodan?
Cartea este un tribut adus mamei mele care a fost și va rămâne un bun național! Nimic nu vindecă sufletul, numai că bucuria aceea pe care o simt când îmi scriu oamenii că au citit cartea și au lăcrimat mă face fericită. Nu vreau să o uite nimeni niciodată. Ea a trăit pentru români și pentru România. A trăit pentru păstrarea culturii, a tradițiilor și a identității noastre naționale.

Ce ai primit de la mama ta ca să devii o femeie atât de asumată?
Mama este omul care m-a învățat cele mai multe lucruri în viața asta. Și înainte de toate m-a învățat să nu aștept nimic de la nimeni. De la ea am înțeles că pot fi volubilă fără să vorbesc prea mult, am înțeles că pot fi educată, dar în același timp indiferentă la distincții și diplome sau că pot fi curajoasă fără să simt nevoia să anunț asta. Nu în ultimul rând, însă, am învățat că oricând, în orice situație, trebuie să fiu responsabilă de ceea ce fac și nu am destule cuvinte pentru a-i mulțumi mamei suficient. De altfel, adevărata bogăție din viața mea sunt familia și copiii mei: Sarah (18 ani), Rebecca (20 de ani), Luca (18 ani) și Laurențiu Jr., care are 10 ani.

Asumare înseamnă pentru tine…
Responsabilitate. Sunt o femeie extrem de responsabilă în tot ceea ce fac, nu am avut nevoie de nimeni în viața asta, nu mi-a trebuit nimeni și nimic, nu cer nimănui nimic și nu voi cere niciodată. Așa am crescut, așa m-am obișnuit și așa am să rămân! Nu voi fugi niciodată din calea provocărilor și nici nu voi ezita să-mi asum responsabilitatea pentru ceea ce fac. Curajul este una dintre calitățile unei femei puternice.

Dar independența?
O femeie puternică trebuie să fie, indiscutabil, independentă. Atât din punct de vedere economic, cât și din orice alt punct de vedere privește lucrurile. O femeie puternică are nevoie de libertate: de libertatea de opinie, de gândire, de alegere, libertatea de a căuta și explora drumuri noi.

Ți-e teamă, vreodată, de nereușite sau de greutăți, ori te ambiționează și mai mult? Pe unii ne fac să fim mai puternici, pe alții mai cinici sau mai temători. Tu cum reacționezi?
Păi, apropo de căutări, inevitabil, oricât ar suna a clișeu, unele se termină și prost… Ecuația e, oricum, foarte complexă. Aici intervin responsabilitatea, curajul și puterea de a face față oricărei situații. Să nu te uiți înapoi niciodată și să nu pleci capul la ceea ce se spune despre tine. În opinia mea, bârfa românească se umflă și trece iute, ca un uragan nedeclarat. Viața e grea! Trebuie să dai din coate și să te lupți!

Îmi poți da, te rog, un exemplu de situație în care ți-a venit să renunți și apoi te-ai ridicat mai puternică?
Au fost destule momente dificile. Trebuie să rămâi mereu pozitivă și să îți folosești toate resursele de energie pentru rezolvarea problemelor din calea ta. Au încercat să mă distrugă din prima zi în care am intrat în fotbal și n-a reușit nimeni. S-a întâmplat să fiu în mijlocul unor conflicte verbale, de la distanță, în care am simțit cum lumea se unește, nu neapărat împotriva Anamariei Prodan, ci mai degrabă împotriva unei femei care „are tupeul” să domine o lume a bărbaților. Dar niciunul din aceste momente nu m-a doborât. Sunt puternică, ambițioasă și știu exact ce vreau! De multe ori ridic vocea, dar o fac nu pentru a țipa, ci pentru a face auzite toate femeile fără glas.

Dacă ai scrie un cod al bunelor maniere în impresariatul sportiv, care ar fi principalele trei reguli pe care le-ai instaura?
Educație, punctualitate, eleganță.

Ce ți-ar fi fost mai ușor dacă erai bărbat?
Probabil mi-ar fi fost mai ușor să trec neobservată… (zâmbește – n.red.)

Ce îți este mai ușor pentru că ești femeie?
Cred că sunt o tipă foarte directă, dezinvoltă, sunt un om care se înțelege cu absolut toată lumea foarte ușor și de aici lucrurile funcționează facil. Pe de altă parte, eu am o vorbă: „Anything men can do, women can do better”. Sunt femeie, deci sunt puternică! OK, trebuie să recunoaștem că trăim încă într-o societate patriarhală, în care marea majoritate a bărbaților își închipuie că știu totul și, tocmai din acest motiv, nu pricep nimic. Dar noi, femeile, avem capacitatea de a aduce în lume viață. Și nu doar pentru că putem avea copii, ci prin natura noastră. Societatea continuă să se îndrepte, din fericire, spre o lume mai logică, iar asta mă face fericită și sigură că lucrurile devin mult mai ușoare pentru femeile de pretutindeni. La nivel individual, mă simt o femeie puternică. Împreună, însă, cred că suntem sursa de viață care face ca această lume să se învârtă.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le aduce impresariatul?
Faptul că pot schimba vieți. Dar și ideea că o femeie a ajuns să controleze o lume dominată de bărbați. În plus, există sentimentul acela de mândrie atunci când tot ceea ce faci e foarte bine. E mereu plăcut să auzi că Anamaria Prodan e managerul care a făcut cel mai mare transfer din Belgia, Cehia sau din istoria fotbalului românesc. Îți dă siguranța că ești exact pe drumul pe care ai visat că vei fi.

Dar cele mai greu de depășit obstacole?
Prejudecățile culturale și lipsa de încredere în femei. Nu m-am lăsat însă niciodată intimidată. Lumea a fost construită cu ajutorul femeilor ca mine. Noi, femeile, putem dărâma ziduri și în același timp putem sfida orice stereotip. Suntem adevărații arhitecți ai societății!

Îți place să creionezi destine?
Absolut, da! O fac deja de atâția ani, încât simt că a devenit o obișnuință și nu mai conștientizez de fiecare dată când reușesc asta. Sentimentul este însă extrem de plăcut. Spre exemplu, agenția mea de impresariat are acum în portofoliu cei mai mulți fotbaliști sub vârsta de 16 ani din România. Ei sunt pariurile mele de viitor și cu toții sunt foarte, foarte talentați. Peste câțiva ani, foarte mulți dintre ei vor avea o carieră de succes în față, iar eu voi putea să amplific răspunsul la întrebarea ta.

Transmiți multă siguranță de sine. Chiar nu te îndoiești niciodată de tine însăți?
De ce m-aș îndoi? Sunt o femeie fenomenală! Nu am motive să mă îndoiesc de mine, pentru că știu că sunt cea mai bună în ceea ce fac. Și aici nu vorbim doar de impresariat. Încrederea în sine este un lucru pe care nicio femeie nu trebuie să-l elimine din bagajul ei. O femeie de succes are nevoie să poarte încrederea în propriile forțe în fiecare zi, la vedere.

Dacă i-ai transmite un mesaj Anamariei Prodan de la 20 de ani, ce i-ai spune?
I-aș spune că e important să viseze și să-și urmeze drumul cu multă pasiune, pentru că nu există visuri imposibile în viață.

Care sunt locurile din lume care te-au încântat cel mai mult și de ce?
Las Vegas. Dincolo de faptul că este o destinație turistică de renume mondial, este un oraș fabulos în care poți să trăiești liniștit.

Unde vrei să ajungi, ca destinație de vacanță, în următorii ani?
Probabil undeva unde n-am ajuns încă. Să zicem, Turks and Caicos. Mi se pare un loc ideal de relaxare și, sincer, uneori chiar simt nevoia de relaxare. Mă văd alergând pe plajă, fără riscul de a fi filmată sau surprinsă de mai știu eu ce camere.

Ce obiecte îți sunt neapărat necesare într-o zi când ai multă treabă? Dar într-o zi relaxată?
Răspunsul e același, indiferent de situație: telefonul mobil, indiscutabil! Într-o zi aglomerată am nevoie de el probabil din minut în minut. Într-o zi relaxantă îl vreau alături din alte motive. M-ar ajuta să redescopăr romantismul muzical al lui Wagner, în timp ce citesc una dintre cărțile mele preferate.

E ușor sau greu să fii copilul Anamariei Prodan?
Poate că pare ușor, dar, sincer, nu este. Ceea ce e cert este că eu fac tot posibilul ca ei să aibă ceea ce eu nu am putut avea. Și nu e vorba de bani aici, așa cum poate că se gândește toată lumea. Orice copil are nevoie de afecțiune, de sprijin, de încredere. Are nevoie să fii acolo când e cazul, indiferent că spui ceva bine sau rău. E firesc să fii acolo pentru copilul tău. Mă interesează să fie fericiți. Nu contează ce vor face în viața lor, atât timp cât sunt fericiți. Ei și-au ales singuri ceea ce vor să facă, iar noi i-am susținut. Vreau să exceleze în orice îi face pe ei fericiți, să nu facă nimic de mântuială. Și sunt convinsă că așa va fi.

Ce calități ale tale ai vrea să se vadă în copiii tăi? 
Aș vrea să-i văd la fel de ambițioși și încrezători. Vreau să aibă încredere în abilitățile lor și să nu caute confirmări din alte părți.

Interviu realizat de: Ruxandra Rusan
Fotografii: Dimitri Caceaune, David Gal
Make up: Diana Ionescu

Energy Expo 10-13 octombrie