Livia Gîrboiu: „Satisfacția clienților este prioritatea noastră numărul 1”

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 05-09-2023

în:

Livia Gîrboiu

Ce înseamnă un vin bun? Livia Gîrboiu, executive manager la Crama Gîrboiu, încearcă să ne răspundă la cea mai grea întrebare. Aflați în continuare cum să alegeți vinul care vă place, ce ne aduce vara aceasta ca noutăți și cum ne pot ajuta fondurile europene, mai ales în domeniul viticol. Nu în ultimul rând, un cadou rafinat este o sticlă de vin de colecție, personalizată cu gust la Crama Gîrboiu.

Care sunt ultimele realizări ale Cramei Gîrboiu?

Ne aflăm într-un moment important în evoluția cramei noastre. Suntem în plină expansiune, atât din punct de vedere tehnologic, cât și al portofoliului de produse. Avem proiecte la care lucrăm deja de patru-cinci ani și pe care am reușit să le introducem pe piață în acest an. Din păcate – sau din fericire –, vinul este genul de produs pe care nu îți dorești să-l grăbești. Evoluția lui calitativă depinde foarte mult de răbdare și, mai ales, de un amplu proces de maturare, atât în baric, cât și în sticlă.

La cramă este forfotă mare pentru că ne pregătim să implementăm un nou proiect pe fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane de euro, prin care ne dorim să mărim capacitatea de spumantizare și maturare la baric. De asemenea, dăm o față nouă combinatului de la Dumbrăveni prin reamenajarea fațadei, dar și a zonei de birouri. Încercăm să ținem pasul cu trendul pieței și să oferim angajaților cele mai bune condiții de muncă. Totul în strânsă legătură cu circuitul turistic al cramei, pe care dorim să îl îmbunătățim. Satisfacția clienților este prioritatea noastră numărul 1.

Aveți în plan lansări de vinuri noi?

Pentru mine, anul 2023 a venit ca o provocare. Onomastica de 60 de ani a tatălui meu, fondatorul Cramei Gîrboiu, mi-am dorit să o celebrez prin lansarea unui vin-surpriză, care să marcheze acest moment important. Lucrez la acest proiect și îl pregătesc în detaliu din anul 2019, când am descoperit un vin roșu Cabernet Sauvignon de excepție și mi-am propus să îl îmbrac în cele mai festive haine. Pe 20 mai, împreună cu prietenii și familia, am lansat Ediția Aniversară Constantin 60, un vin puternic, cu caracter și cu un potențial fantastic de maturare. Un vin pe care îl recomand cu mare drag pasionaților de vinuri bune și mai ales colecționarilor, celor care au timp și răbdare să se bucure pe deplin de un vin mare.

Tot în luna mai am lansat pe piață vinul Magma – Selected Dried Berries, singurul vin realizat prin metoda „Appassimento” în România. Vorbim de un cupaj inedit de Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Syrah, realizat prin metoda deshidratării naturale a strugurilor în lădițe speciale. Vinul împrumută din caracterul unui Amarone, dar impresionează prin corpolență, intensitate și postgust extins. Acest vin a fost produs în ediție super-limitată, 2.900 de sticle, din care o să comercializăm doar 1.000 de sticle, restul fiind păstrate în beciurile noastre de la Dumbrăveni.

Vinurile sus-menționate ne-au adus atât recunoaștere internațională, cât și titlul de „Best Producer Romania” la Berliner Wine Trophy 2023. Este pentru prima dată când o cramă din Vrancea primește distincția de „Cel mai bun producător de vin din România”. Diploma am primit-o cu mare recunoștință și entuziasm și cred cu tărie că reprezintă munca, dedicarea și pasiunea întregii echipe din spatele brandului Crama Gîrboiu.

Livia Gîrboiu

Care sunt recomandările pentru această vară?

Vara este sezonul când ne relaxăm și încercăm să culegem roadele unui an de muncă. 2023 a început cu multe provocări, inflația fiind una definitorie în decizia de consum a clientului. S-a simțit o scădere în consumul de vin în primele patru luni ale anului, dar luna mai cumva a dat start la distracție. Probabil clienții au acceptat noile provocări, le-au asimilat și au înțeles că micile plăceri ale vieții fac, într-adevăr, diferența.

Vara debutează cu un apetit crescut pentru vinurile spumante, chit că vorbim de șampanie, vin spumant, frizzante sau orice altă formă de vin cu „bule”. Anii grei care au trecut își cer răsplata. Vinurile albe și rosé sunt mereu în trend, vânzarea acestora fiind întotdeauna substanțială în sezonul estival. Vinul roșu își menține trendul ascendent și rămâne în preferințele românilor, chiar dacă temperaturile sunt mai crescute. Eu sunt printre cei care savurează cu plăcere un pahar de vin roșu, ușor răcit, chiar și vara. Găsesc o satisfacție aparte în a savura vinul, în orice formă a sa.

Ce noutăți aveți la capitolul vinuri de colecție?

Pentru Crama Gîrboiu, Vinurile de Colecție au fost întotdeauna o prioritate. Încă de la înființare ne-am propus să alegem cele mai bune loturi de vin din anii reprezentativi și să le supunem unui amplu proces de maturare în sticlă, în beciurile noastre de la Dumbrăveni. Așa a luat naștere gama de vinotecă Rezerva Familiei, vinuri care în decursul anilor ne-au adus recunoaștere internațională. Nu orice vin se îmbunătățește cu timpul, dar și când identifici potențial, rezultatele sunt pe măsură.

În fiecare an de recoltă identificăm vinuri care sunt excepționale, din gamele noastre curente, vinuri care câștigă numeroase medalii internaționale. Parte din lotul îmbuteliat este supus procesului de ceruire și mai apoi mutat în beci pentru a se bucura de arome terțiare fine. Așa am reușit să strângem o colecție impresionantă de vinuri, atât roșii, cât și albe, pe care le comercializăm prin magazinul nostru online sau parteneri.

Ce vinuri se califică pentru cadouri de lux?

Categoria Vin Cadou este una importantă și care câștigă teren pe piața din România. Niciodată nu dai greș cu un vin cadou, indiferent de bugetul alocat. La Crama Gîrboiu avem o categorie întreagă dedicată vinului cadou, inclusiv serviciul premium de ambalare cu hârtie de mătase și felicitare scrisă de mână.

Acordăm atenție maximă detaliilor pentru că ne dorim satisfacție maximă din partea clienților noștri. Colecția de vinuri disponibilă este una aparte, de la vinuri medaliate, la vinuri produse în ediții limitate, la colecții de vinuri și ediții aniversare. Fiecare vin își spune povestea într-un mod unic și impresionează prin ambalaj și calitate.

Livia Gîrboiu

Ce înseamnă, de fapt, un vin bun?

O întrebare pe cât de simplă, pe atât de complexă. Există o regulă de aur: vinul bun este cel care îți place! Degeaba încerc eu să conving un consumator că vinul sec este mai bun, atât timp cât acesta nu este pe placul lui. Într-adevăr, gustul se educă și, odată ce te-ai învățat cu vinul bun, este mai greu să faci compromisuri. Preferințele clientului sunt cele mai importante și de ele depinde gradul de satisfacție. Încerc, pe cât posibil, să pun întrebări care să conducă în direcția în care să descopăr ce anume preferă clientul.

De cele mai multe ori există o barieră lingvistică de specialitate în a descoperi vinuri pe gustul tău. Am avut recent o experiență cu un client, în care am primit o recenzie foarte negativă pentru vinul nostru etalon, Constantin Premium Red Blend. Pentru mine, recenziile sunt foarte importante fiindcă doar așa pot să descopăr care este cauza reală a nemulțumirii. Din întrebare în întrebare am descoperit că preferințele clientului erau către vinuri roșii mai gemoase, cu baric dominant. Atunci am revenit cu câteva recomandări de produse. Am fost surprinsă să primesc un e-mail de mulțumire, că le-a încercat și, într-adevăr, acela este gustul lui.

Părerea mea este că nu există vinuri rele sau proaste, ci doar gusturi diferite. Tocmai din această cauză este bine să experimentăm cât mai multe vinuri și să ne facem o listă de preferințe.

Livia Gîrboiu

Care sunt următoarele planuri și proiecte pentru Crama Gîrboiu?

Indubitabil, să creștem calitatea vinurilor noastre. Ultimul proiect pe fonduri europene ne ajută să mărim capacitatea de producție a vinurilor premium. Pentru noi, să reducem motoarele acum nu este o opțiune, drept dovadă că am pornit pe acest drum și mergem cu entuziasm mai departe. Ne place ceea ce facem și rezultatele sunt pe măsura muncii.

Ne dorim pe viitor să construim o pensiune la cramă, prin care să punem și mai mult în valoare zona și vinurile noastre. Avem în plan să devenim independenți energetic și să creăm o cramă sustenabilă pe viitor, prin înființarea unui parc cu panouri solare.

Planuri avem, dar și mai important este să fim sănătoși, să avem același chef de muncă și oameni dedicați, cu care să realizăm toate aceste planuri mărețe. Fără o echipă puternică în spate, nu ai nicio șansă de reușită – și pe această cale doresc să le mulțumesc că ne sunt alături de atâta amar de vreme! (Zâmbește – n.red.)

Livia Gîrboiu

Energy Expo 10-13 octombrie