Robertino Georgescu

excelență și pragmatism în antreprenoriatul imobiliar

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 25-08-2022

în: Cover

Robertino Georgescu

Robertino Georgescu, fondatorul Metropolitan Developments, și Marius Bușu, fondatorul Astrelor Residence, au pus bazele unui nou grup imobiliar pe piața de real estate autohtonă, având în plan, pentru început, realizarea a cinci noi proiecte cu o valoare de piață estimată la 500 de milioane de euro.

Strategia declarată a grupului imobiliar include dezvoltarea unor proiecte rezidențiale cu o valoare cumulată de vânzare de aproximativ 500 de milioane de euro, cu livrare prevăzută pentru următorii trei-patru ani. Totodată, pe agenda antreprenorilor se află listarea la bursă, diversificarea surselor de finanțare și asocierile cu alți dezvoltatori. 

Robertino Georgescu

Potrivit informațiilor obținute de LUXURY Magazine, în cadrul grupului fondat de cei doi antreprenori au fost cooptați ca asociați și Oprea Bușteanu și Adrian Ionel Cojocaru.

În prezent, asociații planifică structura de management a noii companii al cărei pachet inițial de lansare cuprinde cinci proiecte imobiliare din segmentul middle-upper și high. 

În acest moment, portofoliul grupului nou format conține deja câteva terenuri achiziționate sau în curs de achiziționare și se pregătește demararea lucrărilor pentru două ansambluri rezidențiale de lux: complexul rezidențial premium Story din zona Parcului Natural Văcărești și ansamblul cu vile de lux Royal din Pipera. 

În ceea ce privește finanțarea proiectelor, fondatorii spun că primele proiecte vor fi realizate în mare parte din surse proprii, diferența fiind acoperită prin capital atras din piață, inclusiv prin finanțări bancare.

Proiectul Royal din Pipera se află, conform dezvoltatorilor, în faza obținerii autorizației de construire, iar după demararea lucrărilor la acesta se va începe lucrul și la Story, proiectul rezidențial din apropierea Parcului Natural Văcărești. 

Robertino Georgescu

„Investițiile noastre vor include construcția unei suprafețe de aproximativ 80.000 de metri pătrați în ansamblul Story, iar în complexul Royal, în jur de 10.000 de metri pătrați. Potrivit strategiei noastre de dezvoltare, cu vilele Royal vom ținti segmentul de lux, iar la apartamentele din complexul Story, categoria urmărită este cea premium”, a declarat Robertino Georgescu.

De asemenea, grupul nou înființat are în plan și obținerea autorizației pentru un proiect rezidențial în zona Carol din București. „Dezvoltarea grupului nu se oprește aici, iar în cursul anului 2023 vizăm autorizarea unei dezvoltări rezidențiale în Șoseaua Fabrica de Glucoză, tot din Capitală. Dar acestea nu sunt singurele locații în care avem investiții planificate. Avem în vedere achiziția unui teren în zona de sud a Capitalei și preconizăm că vom începe dezvoltarea de locuințe peste doi ani. Zona aceea este adresată segmentului middle-low și, din experiența precedentă, ne așteptăm să avem un grad ridicat de vânzare”, a completat Marius Bușu.

„Desigur, în această perioadă vom continua să explorăm noi posibilități de investiții în proiecte care să răspundă cât mai bine unei cereri tot mai complexe. Consider că o formulă mai extinsă poate susține dezvoltarea la un nivel ridicat și fiecare membru al grupului aduce o contribuție. Cred cu tărie că sinergiile rezultate din colaborarea noastră vor da naștere unor proiecte cu adevărat spectaculoase”, a precizat omul de afaceri Robertino Georgescu în interviul acordat LUXURY Magazine, în care împreună cu Marius Bușu au prezentat planurile de dezvoltare ale noului grup.

Cine sunt fondatorii grupului imobiliar?
Compania Metropolitan Developments este unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari, având capital integral românesc. Fondată de Robertino Georgescu și Dan Drăgulin în anul 2010, a dezvoltat 18 ansambluri rezidențiale în București și Ilfov, livrând în piață peste 4.000 de unități locative. Cu investiții de peste 250 de milioane de euro până în prezent, compania și-a propus ca portofoliul său să cuprindă proiecte imobiliare middle, middle-upper și de lux. În 2019, Metropolitan Developments a anunțat demararea lucrărilor la Crown Towers în zona Herăstrău, o investiție de 100 de milioane de euro pe segmentul ultra-premium, cu un concept mixed-use, ce se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați.

Dezvoltatorul Marius Bușu, fondatorul Astrelor Residence, a livrat până în prezent aproximativ 1.500 de unități rezidențiale – apartamente și case în zona de sud a Capitalei.

Cei doi fondatori, Robertino Georgescu și Marius Bușu, se cunosc din copilărie, iar în urmă cu mai mulți ani au mai colaborat la dezvoltarea unui proiect rezidențial. 

„Activitatea de dezvoltare în cadrul Metropolitan Developments a crescut permanent din momentul creării companiei și am finalizat peste 4.000 de locuințe care au fost vândute în integralitate. Aceasta arată o constanță în strategia de investiții pe piața din București și faptul că am realizat produse imobiliare care au răspuns în mod eficient cererii din piață. În acest context, momentul pentru asocierea cu Marius Bușu este oportun, mai ales că relația noastră este fondată pe încredere și prietenie”, a declarat Robertino Georgescu. 

Marius Bușu este și el de părere că asocierea cu Robertino Georgescu „a venit în mod natural, iar decizia de fondare a grupului a fost susținută de activitatea recunoscută în domeniu. Menționez faptul că de asociații mei mă leagă o prietenie de mai mulți ani, timp care ne-a demonstrat respect și încredere reciprocă. De altfel, până în prezent am colaborat în mai multe proiecte imobiliare”.

Ce obiective are grupul la nivel de conducere și operațiuni de dezvoltare?
Robertino Georgescu: Aș începe prin a spune că din experiența mea îndelungată de dezvoltare am aflat că nu numărul unităților locative este cel mai relevant indicator, ci valoarea cumulată obținută în urma comercializării proprietăților. Astfel, grupul are un plan de afaceri întins pe mai mulți ani și ne gândim și la o listare pe bursă pentru a diversifica sursele de finanțare. Avem discuții în derulare și nu excludem o listare a grupului pe piața de capital sau vânzarea de obligațiuni pentru a consolida poziția financiară în piață.

Din perspectiva managementului, ne dorim să formăm o structură de organizare dedicată pentru proiecte. Managerii vor gestiona întreg procesul de dezvoltare și vor avea suficientă experiență pentru a gestiona eventualele provocări inerente unei mari investiții. Prin urmare, vom avea nevoie de specialiști competenți și echipe care să se prezinte la nivelul unor standarde ridicate necesare pentru obținerea calității pe toate planurile.

Marius Bușu: Aș continua cu componenta angajaților pentru divizia de construcții, iar aici ne vom raporta la volumul de muncă necesar pentru a finaliza proiectele într-un interval eficient de timp, la o calitate superioară. Construcțiile vor avea un grad ridicat de complexitate. De exemplu, la ansamblul Story vom realiza două corpuri de clădire rezidențiale, la care se vor adăuga zona de parcare supraetajată și facilitățile pentru rezidenți și vizitatori, piscină, sală de sport și restaurant. Complexul va mai cuprinde și o zonă de co-working, care va satisface atât nevoia rezidenților, cât și a vizitatorilor. În ansamblul Story se va găsi și un lobby amenajat la nivel premium cu o zonă de recepție de excepție. Pentru acest proiect ne-am propus să finalizăm lucrările în doi ani și jumătate, maxim trei ani.

Fiind ambii dezvoltatori cu experiență, cum ați descrie situația pieței rezidențiale în acest moment?
R.G.: Din punctul meu de vedere, piața rezidențială nu este supraîncălzită în acest moment. Dacă mă refer și la situația pieței de furnizare a materialelor de construcții, este dificil de anticipat evoluția prețurilor pentru că fluctuația acestora se produce chiar de la o zi la alta. Luând în considerare realitățile pieței, prețurile locuințelor vor crește cât va exista în continuare o presiune ascendentă pe costurile de dezvoltare.

Recent am consultat un material despre investitorii instituționali din regiune care pun în pericol accesul clienților la achiziția de locuințe. Pe scurt, acest lucru se întâmplă deoarece investitorii au așteptarea că, într-un timp nu foarte îndelungat, prețurile vor crește. Nu trebuie ignorat faptul că România se află pe radarul acestor investitori. În acest caz, vorbim despre potențiale achiziții de pachete mari de locuințe. În urma tranzacțiilor, apartamentele ar putea să fie scoase pe piața închirierilor o perioadă, după care să fie revândute cu o marjă de profit mult mai mare.

Așadar, la nivelul României, prețurile sunt mai mici față de alte piețe din regiune, astfel încât o presiune serioasă pe prețuri va rămâne în perioada următoare. Aș adăuga faptul că, dacă ținem cont de valoarea reală a imobilelor, prețurile ar trebui să fie mai ridicate, dar deocamdată, puterea de cumpărare a pieței limitează oarecum creșterea lor. Totuși, cererea a devenit mai complexă și vedem ansambluri rezidențiale cu o valoare mai ridicată, ceea ce înseamnă că tipul de client pentru acest fel de locuință începe să apară.

Nu trebuie ignorată nici creșterea veniturilor clienților. Se poate începe cu o achiziție în segmentul middle-low și, odată cu creșterea veniturilor, se poate muta ulterior într-o zonă mai bună. Este un ciclu natural care recent a devenit vizibil și în piața noastră.

Vom demara proiectele noastre, însă acest lucru nu înseamnă că nu suntem deschiși oricăror propuneri solide de parteneriate. Avem o matrice de analiză destul de bine definită în privința ofertelor de investiții. Prin urmare, nu excludem varianta de a participa în proiectele altor dezvoltatori, însă la fel de bine am putea crea noi asocieri în cadrul investițiilor noastre. În economiile avansate, asocierile în scop de afaceri sunt cruciale pentru dezvoltarea unei industrii și crearea locurilor de muncă, iar noi suntem de părere că și în România putem realiza aceste tipuri de parteneriate cu beneficii pentru toate părțile implicate. 

Încă de la fondare vrem ca, sub deviza noului nostru brand, clienții să asocieze marca și toate proiectele noastre cu calitatea, seriozitatea și promptitudinea. Acestea sunt standarde pentru care suntem recunoscuți în piață.

M.B.: Aș vrea să punctez că o provocare înregistrată la nivelul industriei imobiliare ține de disponibilitatea forței de muncă. Activitatea noastră de dezvoltare va implica recrutarea forței de muncă din străinătate, importând-o deja din India. În felul acesta urmărim să obținem un cost competitiv al dezvoltării noastre. Pentru a controla cât mai eficient partea operațională, în cadrul grupului, vom colabora cu o companie care va gestiona componenta de construcție a proiectelor. Astfel, ne ajută să obținem un randament mai bun al investiției, deoarece vânzarea finală a locuințelor se raportează la prețul pieței. Mai mult, această variantă ne ajută să evaluăm mai bine evoluția execuției. În această idee se înscrie și planul de a internaliza cât mai multe componente ale dezvoltării, pentru a menține o marjă de profit rezonabilă la nivelul grupului.

Ați observat modificări în privința standardelor urmărite de clienții din zona rezidențială?
M.B.:
Un aspect important de care ținem cont îl reprezintă calitatea execuției proiectelor. De-a lungul timpului, acest fapt ne-a fost confirmat direct de către clienții noștri care au intrat în comunitățile rezidenților.

Situația complicată privind piața materialelor de construcții a generat noi provocări pentru dezvoltatori, însă la nivelul grupului vom folosi aceleași materiale de calitate, în linie cu așteptările din piață privind durabilitatea și sustenabilitatea proiectelor, inclusiv din perspectiva impactului asupra mediului înconjurător.

Tehnologia evoluează foarte rapid la nivelul tuturor industriilor, iar grupul nostru va fi deschis în adoptarea unor noi soluții care garantează construcții sigure și un confort sporit pentru viitorii rezidenți.

R.G.: Suntem foarte atenți la inovațiile din industria imobiliară și de construcții, iar imobilele noastre vor fi dotate cu sisteme de climatizare tip VRV, tavan radiant, încălzire în pardoseală, fațadă ventilată, cât și alte soluții performante. Urmărim astfel să obținem costuri reduse de întreținere pentru rezidenții ansamblurilor noastre. Aceste elemente se găsesc acum doar într-un număr limitat de proiecte premium și considerăm că sunt esențiale pentru un standard rezidențial superior. 

Prin urmare, avem capabilitatea de a livra locuințe de calitate superioară și vom întreprinde toți pașii necesari ca toate proiectele să fie finalizate în cele mai bune condiții.

Interviu realizat de: Ovidiu Poșircă & Oana Weinstein Tabacu
Foto: Aurel Șerban
Styling: Rosalie Toma-Kanda
Make-up artist: Ana-Maria Barbu
Locație: Studio FOTO FILM 365