Henry Poole – Inventatorii costumului Tuxedo

Scris de Luxury
Publicat la data de: 16-09-2019

în: Fashion

Dacă faptele au scris istoria, atunci mitul este întotdeauna elevat din scintilația atitudinii, elocvenței și, nu în ultimul rând, a stilului temerarilor ce primesc laurii posterității. De la bătăliile triumfătoare asupra lui Napoleon și până la costumele față de care Winston Churchill a rămas fidel o viață întreagă, cea mai cuprinzătoare antologie a eleganței unui domn poate fi captată într-un simplu popas pe Savile Row 15. 

Apariția magnatului James Potter în 1886 în cadrul Tuxedo Club din New York, din a cărui comunitate de membri făcea parte, ar fi rămas în obscuritatea cotidianului dacă nu ar fi intrigat asistența cu un neobișnuit sacou, care, deși la Londra își apropriase totuși firescul de mai bine de două decenii, acasă, aceeași piesă ajungea a reconverti toate codurile distincției ce ar fi trebuit să recomande un domn. Pentru domnul Potter, care tocmai revenise de la Londra, onoarea unui dineu sub înaltele auspicii ale prințului de Wales, viitorul rege Edward al VII-lea, era acompaniată de șansa de a fi introdus croitorilor Alteței Sale. O astfel de invitație îl purta pe Savile Row, unde îi va fi sugerat un dinner jacket creat în 1860 pentru prințul de Wales, exact sacoul care, odată expus la Tuxedo Club, va deveni senzația societății din Gilded Age.  

Suplețea și flexibilitatea ce vor încânta în liniile sacoului nu erau altceva decât reminiscențe ale tranziției pe care Casa o făcuse dinspre creația uniformelor militare, vizibile în special în biruința engleză de la Waterloo. 

Napoleon al III-lea va fi primul monarh ce va distinge atelierul cu sigiliul de furnizor oficial, fiind urmat, între alții, de regina Victoria și, ulterior, fiul acesteia, Edward al VII-lea, țarul Alexandru al II-lea, kaiserul Wilhelm al II-lea, împăratul Japoniei, Casa de Habsburg, șahul Persiei și diverse generații între suveranii Belgiei, Danemarcei, Suediei, Norvegiei, Spaniei, Italiei, Egiptului, Greciei, Bulgariei și României – reprezentați de regele Ferdinand și regina Maria –, cea mai recentă astfel de onoare venind din partea Elisabetei a II-a a Marii Britanii.  

Legenda Casei se înalță, totodată, din aprecierea unora dintre personalitățile care au definit istoria în ultimele două secole, de la titani ai politicii precum Otto von Bismarck, Neville Chamberlain, Ulysses S. Grant, Winston Churchill, generalul de Gaulle, până la artiști ca Henri de Toulouse-Lautrec, Frank Lloyd Wright, Jean Cocteau și scriitori precum Charles Dickens sau Bram Stoker. 

Moștenirea uniformelor militare – care, de altfel, a fost hotărâtoare pentru sigiliul acordat de regina Victoria în 1869 – primește un omagiu prin reproduceri în spirit civil sau ceremonial, înnobilate cu săbii restaurate din epoci în care acestea întregeau ținuta unui domn.  

Dincolo de o paletă de 6.000 de țesături ce-și așteaptă doar o decizie de stil, la Henry Poole, fiecare client este întâmpinat de propriul tipar individual și chiar de serviciul aceluiași maestru, în rândul datelor ce stau drept coordonate ale croitoriei bespoke fiind adnotate diverse discrepanțe relevate în postură în cadrul primei ședințe de probă, diferențe ce vor fi, bineînțeles, remediate. Fiecare probă este tratată cu aceeași meticulozitate și urmată de o deconstrucție pentru ajustarea spre perfecțiune.  

Finisajul include și construcția siluetei-semnătură ce prezintă o talie subtil cambrată și o definire a umerilor dublată de mâneci înălțate. Arhivarea ulterioară a fiecărei creații permite orice tip de intervenții de reparație sau modificări în baza aceluiași material.