Desigur, de la gravuri la chatoyance, maeștrii s-au tot întrecut în portrete de o fidelitate mai mult sau mai puțin apropiată de cea cu care ne întâmpină cei mai buni prieteni. Dar modelele iconice dedicate sau inspirate de animăluțele de companie demonstrează cum energia, agerimea, eleganța ținutei sau, pur și simplu, licăririle dintr-o privire caldă pot propulsa stiluri eterne.
Un altfel de stăpân de facto peste Place Vendôme, Wladimir, motanul lui Gérard Boucheron, își găsea în fiecare dintre clienții casei un prieten, gingășia și poznele sale amintind de scintilația care dezvăluie infinitele posibilități ale schițării motivelor animaliere. Cu toate acestea, de la selecta și, inevitabil, discreta clientelă a casei Boucheron spre marele public, unicitatea creațiilor va primi aprecierea meritată doar când marea doamnă a teatrului la sfârșit de secol al XIX-lea, Sarah Bernhardt, a cerut ca fiecare dintre animalele sale de companie să fie imortalizat în bijuterii.
Întâia autoritate în trusourile dedicate echitației, Hermès se va întâlni, în anul 1927, cu o comandă neobişnuită, când Madame Gerber va provoca artizanii casei spre realizarea unor bijuterii inspirate de accesoriile pe care tocmai le achiziţionase pentru câinele său. Din bizara doleanţă se naşte faimoasa brăţară Collier de Chien, asemeni unei manşete din piele, înnobilată cu metale preţioase ce compun forme robuste în motive grafice.
Bineînțeles, comenzi năstrușnice vor fi îndreptate și spre casa Van Cleef & Arpels, când un prinț indian va solicita o cușcă pentru animalul său de companie, o broscuță. Cum variațiile meteorologice nu erau tocmai prietenoase cu Hortense, care devenea agitată, dorind să urce spre noi zări, o scăriță din aur era asigurată în noua sa căsuță, în care răsfățata broască se putea bucura de sclipirile rubinelor, safirelor, pietrelor de lapis lazuli și coralilor. Maison d’Hortense își va deservi micuța stăpână, însă nu se va despărți pe deplin de artizanii Van Cleef & Arpels, care o vor transforma ulterior într-o colivie pentru doi porumbei cu ochi de rubin.
Dodo, specia adusă la dispariţie de către coloniştii olandezi din Mauritius, va primi un superb omagiu din partea casei italiene Pomellato, care, în 1995, va lansa o linie de bijuterie modulară ce dezvăluie frumuseţea naturii prin creaţie, oferind modele în care fiecare animal ascunde un simbol.
Text: Diana Șerpoianu