Alexandra Stan: „Am învățat că vulnerabilitatea mă face mai puternică”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 15-09-2023

în: The Famous

Alexandra Stan

Toată lumea a fredonat măcar o dată piesa „Mr. Saxobeat” interpretată de  Alexandra Stan, cu ajutorul căreia cântăreața a cucerit topurile internaționale încă de la începutul carierei, clasându-se timp de cinci săptămâni în topul Billboard Hot Dance Airplay din SUA. Doborând nenumărate recorduri muzicale, cariera Alexandrei a luat avânt, însă parcursul ei a fost plin de provocări, atât personale, cât și profesionale. Veselă și plină de viață, Alexandra Stan a reușit să depășească obstacolele, iar acum se bucură de roadele succesului. Despre provocările din industria muzicală, despre rolul muzicii în viața ei, dar și despre proiectele de viitor ne-a povestit chiar cântăreața.

Cum este Alexandra Stan, omul din spatele reflectoarelor? Cum te-ai defini în câteva cuvinte?
Îmi doresc să cred că Alexandra din spatele ecranelor nu este o persoană atât de diferită de cea pe care o cunoașteți cu toții. Mă consider o persoană pozitivă, veselă, plină de viață, optimistă și loială. Îmi place să călătoresc și să descopăr oameni și culturi noi.

Care a fost momentul în care ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică și când ți-ai dat seama că acesta este drumul pe care vrei să-l urmezi?
Pasiunea pentru muzică am descoperit-o încă de când eram foarte mică, pe la 2-3 ani. Părinții mei și vecinii îmi spuneau Ariel, pentru că urmăream desenele „Mica sirenă” de trei-patru ori pe zi și, chiar dacă nu vorbeam încă, fredonam. Cred că în sinea mea am știut dintotdeauna că ăsta va fi destinul meu, însă concret, am început să simt că se conturează o carieră la vârsta de 17 ani, atunci când am participat la Festivalul de la Mamaia.

De-a lungul timpului ai trecut prin perioade mai zbuciumate. Te-a ajutat muzica să depășești momentele grele din viața ta?
Nu numai că m-a ajutat, ci m-a salvat. Nu cred că aș fi putut să fiu aici, acum, fără muzică. Muzica este cea mai bună terapie din viața mea! Orice se va întâmpla, muzica va fi mereu cu mine.

Pe lângă interpretare, ai și compus cântece. Crezi că este important pentru un compozitor să își arate latura vulnerabilă?
Așa cum am spus și mai devreme, pentru mine, muzica este terapie. Eu îmi compun în proporție de 90% piesele și asta m-a ajutat foarte mult să trec peste momentele mai grele din viața mea. Atunci când îți așterni suferința pe note, e mai ușor să internalizezi și să vindeci orice rană. Am învățat că vulnerabilitatea mă face mai puternică.

Alexandra Stan

Ai cucerit topurile internaționale, dar și inimile fanilor din întreaga lume. Cât de greu este pentru un artist să ajungă la acest nivel și care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat de-a lungul timpului?
Nu cred că am simțit ceva ca fiind „greu” pentru că iubesc muzica foarte mult. Tot parcursul a fost și este unul de care sunt îndrăgostită. Cred că cel mai greu este să reușești să te menții într-o industrie atât de complexă și care este mereu într-o continuă dezvoltare.

Care crezi că este secretul succesului unei piese sau al unui artist în vogă?
Cred că în zilele noastre este foarte important să ai o echipă care să te înțeleagă, care să reușească să vadă dincolo de aparențele de pe „sticlă” și care să știe să creeze o imagine pentru artistul pe care îl prezintă în fața publicului. Munca, devotamentul și perseverența sunt cheia succesului în orice industrie. Doar cei care nu renunță niciodată, oricât de greu ar fi, sunt câștigători.

Pe parcursul carierei tale ai colaborat cu nume sonore din industria muzicală, precum Daddy Yankee. Intenționezi să mai ai astfel de colaborări?
Da, într-adevăr, am colaborat cu numeroși artiști. Este minunat atunci când munca ta rezonează cu alte nume din industria muzicală internațională. Apropo de colaborări, chiar de curând am lansat un nou single, „Bitch is Fire”, împreună cu o nouă artistă din Olanda, Mattn, care este soția marelui DJ Dimitri Vegas. Și nu mă voi opri aici!

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai din cariera ta?
Pfiu… e greu să menționez o singură amintire frumoasă, pentru că sunt foarte multe. Concertele sunt momentul magic de contopire cu fanii, dar și serile de studio au magia lor. Bineînțeles, și toate amintirile de pe drumurile spre concerte sunt frumoase.

Alexandra Stan

Există vreun lucru din viața ta artistică pe care îl regreți?
Nu, nu regret nimic din viața mea artistică. Tot ce am făcut până acum m-a adus aici și sunt recunoscătoare.

Ai fost inclusă în topul celor mai frumoase femei din lume, realizat de FHM. Ce a reprezentat pentru tine acest lucru?
La acel moment eram mult prea copleșită ca să realizez ce se întâmplă. Însă acum, când privesc în urmă, simt mândrie și bucurie. Categoric, m-a ajutat cu încrederea în sine.

Într-o lume plină de filtre, cum îți poți păstra autenticitatea?
Cred că acesta este cel mai greu lucru pe care trebuie să îl facă un artist: să rămână autentic. Încrederea în sine trebuie cultivată constant, iar pentru asta trebuie să rămânem sinceri cu noi înșine.

Când ai ieșit ultima dată din zona de confort?
Încerc să ies mereu din zona de confort. Cred că este important să ne dăm mereu challenge-uri din ce în ce mai mari, pentru a evolua. Din punctul meu de vedere, zona de confort înseamnă adesea lipsa evoluției.

Cum ai defini luxul?
Luxul, pentru mine, înseamnă să pot să călătoresc atunci când vreau, unde vreau, fără să fiu nevoită să postez ceva pe social media. Este ca în piesa cu Criss Blaziny: „Toți vor să facă bani să fie cunoscuți/Noi vrem să facem bani să ne facem nevăzuți”.

Cu ce îți vei surprinde fanii în următoarea perioadă?
În următoarea perioadă îmi voi surprinde fanii cu un nou videoclip la noul meu single, „Bobo”, pe care l-am filmat de curând. De asemenea, pregătesc și noul album, CELESTRA! Stay tuned!