Energy Expo - Join the revolution

How To Wear: The Polo Shirt

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 23-08-2024

în: Fashion

tricoul polo

Denumit după sportul care l-a făcut popular, tricoul polo nu mai este de mult doar o piesă vestimentară purtată din considerente practice la jocurile de polo, ci a devenit un element-cheie atât în garderoba masculină, cât și în cea feminină.

Un pic de istorie

Cele mai vechi origini ale tricourilor polo datează din jurul secolului al VI-lea î.Hr., însă forma modernă, pe care o asociem azi cu această piesă vestimentară, provine din India secolului al XIX-lea.

Jocul de polo a fost inventat de persani și ulterior descoperit de englezi în urma ocupației Indiei, ajungând astfel popular și în Europa. Fiind printre sporturile cele mai de elită ale vremii, jucătorii erau obligați să respecte un cod vestimentar strict. Varianta originală a tricoului polo era inspirată de vestimentația regală indiană, nu includea guler și avea mâneci lungi. Din acest motiv, era destul de restrictiv ca uniformă de sport, așa că John E. Brooks, un croitor american, a decis, după una dintre vizitele sale în Anglia, să adapteze tricoul polo fără a-i compromite rafinamentul. Astfel, a renunțat la lâna groasă din care erau până atunci fabricate tricourile polo englezești și a introdus, în schimb, folosirea unui nou material, numit piqué.

Brooks a adăugat de asemenea un guler, pentru a proteja jucătorii de vânt, dar și pentru a menține elementul de eleganță al piesei. Din motive practice, vârfurile gulerului erau prinse cu nasturi pentru a nu incomoda jucătorii în timpul meciurilor. Astfel, în 1896, compania Brooks Brothers a introdus oficial „primul tricou polo cu nasturi”. În ciuda acestui fapt, popularitatea tricourilor polo în ziua de azi se datorează tenisului, nu jocului de polo.

Echipamentul de tenis al începutului de secol XIX includea, la fel ca cel de polo, cămăși cu mâneci lungi, care restricționau libertatea de mișcare a jucătorilor. Jean René Lacoste, un jucător avid de tenis și câștigător al mai multor titluri de Grand Slam, a venit cu o propunere de adaptare a echipamentului, inspirată de uniformele pentru jocul de polo. Astfel, Lacoste a introdus în tenis tricoul cu guler și mânecă scurtă, căruia i-a adăugat trei nasturi pentru ușurința de purtare. În onoarea poreclei sale „Le Crocodile” (datorată agilității pe terenul de tenis), Lacoste a decis ca pe tricourile sale să fie brodat câte un mic crocodil în partea stângă a pieptului. Echipamentul său a atras atenția publicului când acesta a câștigat două campionate US Open consecutive, iar tricoul polo a devenit atât de popular și de memorabil, încât rămâne și azi o piesă vestimentară iconică, integrată în garderoba de zi cu zi atât a bărbaților, cât și a femeilor.

tricoul polo

Inspirație de pe podiumuri

Poți purta tricoul polo în tot felul de moduri, iar designerii au propuneri care mai de care mai creative în colecțiile pentru sezonul în curs.

La Vivienne Westwood, de pildă, vedem că tricoul polo a fost reimaginat ca rochie maxi și purtat cu un accesoriu capilar de efect: o coroană supradimensionată din flori. La Prada, tricoul polo este piesă de layering într-o multitudine de ținute, asortat cu fuste scurte stil gogoșar sau cu un compleu din piele și boxeri masculini lăsați intenționat la vedere în talie.

Alte branduri propun o abordare mai sofisticată. La Dries Van Noten, tricoul polo e purtat cu o fustă din paiete, iar la Carolina Herrera, asortat cu o fustă din dantelă. La Brunello Cucinelli, vedem un exemplu perfect de elevated casuals, când tricoul polo e asortat cu piese din piele cu efect metalizat.

tricoul polo

La Y/Project, clasicul tricou polo este reinventat într-o formă atipică, un hibrid între varianta tradițională și un crop top, iar la Ottolinger, este folosit ca piesă de layering pe sub un pulover deconstruit.

În variante mai clasice, tricoul polo apare și la Loewe, cu un efect în dégradé, sau la MSGM, cu tușe vesele de culoare ori cu un vibe de vacanță dat de țesătura cu găuri mari, care îl face perfect de purtat în zilele de vară.

Energy Expo 10-13 octombrie