Grandoarea istoriei călăuzește oaspeţii oraşului Reims spre Hôtel du Marc, unde moştenirea unui loc unic prin cultură şi legendă fascinează asemenea unei experienţe magice. La doar 45 de minute de Paris, pulsează un tezaur al artei oferit celor ce doresc a fi purtaţi înapoi în timp prin ochii celei care a devenit emblema unei femei puternice, Madame Clicquot. Recunoscută la nivel internaţional pentru eticheta galbenă, Maison Veuve Clicquot face referire directă la marca de şampanie ce are în spate o istorie de 250 de ani de excelenţă şi inovaţie, dar şi la patrimoniul cultural care astăzi poartă numele Hôtel du Marc.
Hôtel du Marc este o superbă reşedinţă construită în 1840 de către Edouard Werle, succesor al lui Madame Clicquot, în oraşul Reims, capitala regiunii Champagne. Supravieţuind, în mod surprinzător, teribilului bombardament german care a devastat oraşul în primul război mondial, clădirea a necesitat reparații consistente, pentru a deveni astăzi un punct de reper important atunci când vine vorba despre Maison Veuve Clicquot. Bruno Moinard, un renumit arhitect şi designer de interior, a fost cel care a reabilitat clădirea istorică, creând un spaţiu deopotrivă clasic şi modern, dar care păstrează, în acelaşi timp, aerul unui cămin burghez de secol XIX. Tot el a adăugat accente moderne prin integrarea unor interesante lucrări de artă aparținând unor talente creative contemporane, precum Hervé Van der Straeten, Yayoi Kusama, fraţii Campana, Issey Miyake, Mathieu Lehanneur sau Pablo Reinoso.
Renovările au început în 2007 şi au durat aproape patru ani, întrucât a fost necesară o restructurare a nivelurilor pentru a adapta spaţiul la nevoile secolului XXI. Pentru început, s-a redus distanţa dintre sufragerii şi bucătării, după care au fost redecorate băile şi dormitoarele. Mai târziu, s-a pus accentul pe amenajarea interiorului, arhitecții stabilindu-și ca punct de pornire o perspectivă estetică în care arta, designul și spațiul se completează perfect, fără a trăda arhitectura originală sau însemnătatea istorică a palatului.
Ce-i drept, apelativul de „hotel” poate fi înşelător, din moment ce Hôtel du Marc nu oferă serviciile clasice ale unui hotel autentic. Întregul spaţiu este destinat exclusiv prietenilor, rudelor sau persoanelor care lucrează pentru companie, fără a oferi acces turiștilor sau oaspeților de altă natură. Palatul îşi deschide porţile publicului larg doar în zilele de 15 şi 16 iunie, când curioşii pot beneficia de vizite ghidate, precum şi de demonstraţii de gătit sau instruire în arta serviciilor de lux. Iar pentru a asigura o experienţă completă şi fără egal, toate activităţile sunt însoţite de diferite tipuri de şampanie Veuve Clicquot.
Decorul interior debordează de opere de artă ce nu pot fi trecute cu vederea. Splendoarea neoclasică iese în evidenţă chiar de la intrare, scara de la parter, cu balustradă din fier forjat, conferind un aer de modernitate spaţiului clasic, grație accentelor versatile purtând semnătura artistului japonez, Issey Miyake. Acest joc între trecut şi prezent, care își pune amprenta asupra întregii proprietăți, creează senzația unei oaze de linişte ce se întrepătrunde cu o colecţie de artă modernă. De la bun început, arhitecţii au avut o misiune clară – aceea de a înnobila acest proiect cu lucrările celor mai buni artişti ai momentului. Spre exemplu, fraţii Campana au conceput o splendidă structură sub forma unui foişor pentru grădină, iar artiștii Jugnet & Clairet au proiectat spectaculoasele corpuri de iluminat Pendeloque pentru dining, redefinind conceptul de iluminat pentru spaţii exclusiviste.
Cel mai interesant efect artistic surprinde chiar pe coridorul care duce către dormitoare. Un spaţiu slab luminat, asemenea unui muzeu, etalează portrete tridimensionale gigantice ale descendenţilor familiei Clicquot Ponsardin. De-a lungul aceluiași hol, tronează o bancă impresionantă, o sculptură delicată ale cărei linii drepte se curbează în forme sinuoase. Intitulată Cadre de Vie şi creată de argentinianul Pablo Reinoso, aceasta este una dintre cele mai importante lucrări de artă comandate special pentru Hôtel du Marc.
Reşedinţa deține şase dormitoare spaţioase, al căror design favorizează relaxarea, prin gestionarea inteligentă a cromaticii, luminii și temperaturii. Denumirea camerelor face trimitere la cele patru anotimpuri, precum și la ţările care au avut un rol esenţial în dezvoltarea brandului Veuve Clicquot.
Cu un nivel ridicat de inspiraţie artistică, Hôtel du Marc ne aminteşte de un loc adâncit în tradiție şi istorie, un univers singular în care eleganța şi luxul francez se armonizează perfect cu estetica avangardistă.