Oana Butunoi: „Îmi place să trăiesc cu zâmbetul pe buze”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 04-07-2024

în: The Famous

Oana Butunoiu

În lumea vibrantă a industriei de beauty, Oana Butunoi se remarcă nu doar prin pasiunea sa contagioasă pentru frumusețe, dar și prin parcursul său impresionant, ce combină dedicarea profesională cu o viziune profundă asupra vieții. De la primele experimente cu rujul și parfumul „împrumutate” de la mama sa, până la managerierea unor branduri de renume pe piața românească, Oana ne împărtășește călătoria sa fascinantă, marcată de curaj, învățătură și evoluție personală și profesională. E o poveste ce ne amintește că, uneori, drumul spre visurile noastre ne poate conduce pe căi neașteptate, dar, totodată, pline de împlinire.

Poți să ne povestești despre primele tale experiențe în industria de beauty și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru acest domeniu?
Încă de mică mi-au plăcut parfumurile, produsele de make-up și să îmi pregătesc outfiturile pentru grădiniță în așa fel încât să fie cât mai asortate și creative. „Împrumutam” de la mama, fără știrea ei, rujul roșu și mă parfumam de câte ori aveam ocazia. O admiram mereu pe mătușa mea pentru ținutele ei foarte șic, pentru părul lung pe care îl ținea strâns într-un coc simplu și pentru pantofii cu toc cui. Era cu adevărat o apariție care nu trecea neobservată. O priveam cu multă admirație prin ochii de copil și îmi doream să fiu ca ea.

Am înțeles că la un moment dat te gândeai să urmezi o carieră în stomatologie. Cum s-a produs această tranziție neașteptată către industria de frumusețe?
Copilăria mea a fost marcată de bunicii iubitori pe care am avut norocul să-i am alături și care m-au inspirat în alegerile pe care le-am făcut pe parcursul vieții. Pentru că îmi doream să fie mândri de mine, am vrut inițial să fiu medic chirurg, însă fiind destul de sensibilă, nu părea o opțiune viabilă pentru mine. Astfel, am ales stomatologia, gândindu-mă că aceasta va fi calea de urmat. Fiul meu a venit ca un dar neașteptat, care ne-a umplut viața de bucurie, și a fost necesar ca pe parcurs să găsesc un job. Prietena mea din copilărie lucra în industria de beauty și m-a recomandat pentru un post de beauty consultant la Ina/Privilege, pe atunci cel mai mare lanț de produse cosmetice. Îmi amintesc și acum prima zi de muncă și oamenii deosebiți pe care i-am întâlnit, care mai târziu au devenit surse de inspirație pentru mine: Rocsana Lopătaru, Letiția Kurso, Karmen Micheli și Oana Stan. Din prima zi în care am pășit în magazin, am fost fermecată pe loc de toate aromele ce mă înconjurau, chiar dacă nu am anticipat nici măcar o clipă ce va urma.

Cum a evoluat parcursul tău în această industrie de-a lungul anilor și care au fost momentele-cheie care te-au definit ca profesionist?
Am început, așa cum spuneam, în magazin, ca beauty advisor, iar la scurt timp am devenit store manager. Am fost mereu curioasă și foarte pasionată de tot ceea ce făceam, iar după doi ani am primit un telefon în care mi se propunea o poziție la birou, pe care am acceptat-o pe loc. Nu mi-a fost ușor să mă despart de mediul din magazin, de colege, de clienții fideli pe care i-am format și de toate aromele ce mă înconjurau, însă eram foarte dornică să învăț lucruri noi și să pășesc în lumea magică pe care mi-o imaginasem de multe ori. De aici a început o călătorie minunată, pe care o parcurg și astăzi și de-a lungul căreia am cunoscut oameni noi și am avut parte de nenumărate experiențe care m-au format în ceea ce sunt astăzi.

Există o persoană anume care te-a inspirat în parcursul tău profesional și care a avut un rol important în evoluția ta?
Am fost norocoasă ca pe parcursul călătoriei mele să întâlnesc oameni deosebiți de la care am putut învăța. Mamei mele îi sunt extrem de recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru mine și pentru că a pus bazele omului care sunt astăzi. Mai apoi, din punct de vedere profesional, Oana Stan a avut o amprentă puternică din prima clipă în care am cunoscut-o. M-a cucerit instant cu eleganța ei, modul calm de a vorbi și profesionalismul de care dădea dovadă.

Oana Butunoiu

Care au fost cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în cariera ta și cum le-ai depășit?
Aș spune că întreaga mea carieră a fost o provocare, de la o poziție la alta, pe care am acceptat-o rapid, pentru că mi-am dorit în primul rând să nu mă dezamăgesc pe mine și, mai apoi, pe cei care au avut încredere în mine. Mi-a fost destul de greu să fac saltul de la poziția de back office la cea de brand manager, neavând un background în marketing, însă cu răbdare, nopți nedormite și sprijinul celor din jurul meu, am reușit să merg mai departe. Cel mai mult aș spune că m-au ajutat oamenii din jurul meu, care m-au susținut și de la care am învățat constant.

Ce trenduri noi observi în industria de beauty și care este viziunea ta pentru viitorul acesteia?
Industria de beauty este în continuă schimbare, de la numărul mare de branduri care apar pe piață cu o viteză uluitoare, la consumatorul care a devenit extrem de dificil de fidelizat. Noua generație este deosebit de bine informată, foarte activă pe rețelele de socializare, iar atunci când ajung la magazin sau accesează webshop-urile, știu exact ce își doresc. Aș spune că, în viitor, vor avea succes brandurile care vor ști cum să se adapteze rapid și vor aduce produse inovatoare. Comunicarea este un factor important și vor merge mai departe cei care vor avea un mesaj puternic.

Ce te inspiră cel mai mult în cariera ta și cum reușești să îmbini pasiunile personale cu jobul tău?
Găsesc mereu surse de inspirație peste tot în jurul meu, de la o conversație cu cineva drag, la cărți sau filme, dar cel mai mult mă inspiră interacțiunile cu oamenii. Mă pot considera norocoasă că una dintre pasiunile mele este legată de ceea ce am ales să fac din punct de vedere profesional, însă nu este deloc ușor să păstrezi un echilibru. De multe ori mă debalansez și jobul acaparează o mare parte a timpului, fiind implicată în multiple proiecte, dar încerc mereu să găsesc un echilibru și să îmi fac timp și pentru pasiunile mele, iar o zi pe munte face minuni.

Care consideri că au fost cele mai mari realizări sau momente de succes din viața ta atât personală, cât și profesională?
Fără ezitare, cea mai mare realizare este fiul meu, Andy. Încă din prima clipă în care l-am ținut în brațe am știut că nu există nimic mai frumos pe lume ca iubirea pentru copilul tău. În ceea ce privește partea profesională, mă mândresc cu lansarea pe piața din România a mai multor branduri de parfumerie, Elie Saab și Zadig & Voltaire fiind doar câteva dintre ele. Cred, însă, că formarea unei echipe, ghidarea ei în luarea deciziilor, cât și păstrarea ei aproape constituie de departe cea mai mare realizare a mea pe plan profesional. Mă uit cu drag în spate, la oamenii pe care i-am avut alături și care astăzi și-au luat zborul și pot spune că sunt foarte mândră de ei.

Există vreun moment sau experiență din viața ta care te-a marcat profund și care ți-a influențat semnificativ viziunea asupra lumii și asupra relațiilor cu ceilalți?
M-am gândit puțin înainte de a răspunde la această întrebare. Sunt multe momente și experiențe prin care am trecut de-a lungul vieții și fiecare a avut un impact asupra modului în care privesc lumea. Aș spune totuși că momentul în care am devenit mamă mi-a schimbat total prioritățile și modul de gândire. Am devenit mai sigură pe mine, mai motivată să învăț cât mai mult, totul din dorința de a fi un exemplu de urmat pentru fiul meu. Meseria de mamă m-a influențat pozitiv și în modul în care relaționez cu cei din jurul meu, pentru că am devenit mai înțelegătoare și mai empatică.

Oana Butunoiu

Care este lecția de viață pe care ai învățat-o cu cel mai mare preț și cum te-a influențat aceasta în evoluția ta ca individ?
Prețuirea timpului petrecut alături de cei dragi, și a timpului în general, este ceva ce am învățat relativ târziu în viață, dar acest lucru a venit pe neașteptate odată cu pierderea tatălui meu. Cumva cred că eram conștientă de cât de valoros este timpul, însă nu reușeam mereu să-l prețuiesc la adevărata valoare. Cred că atunci când am conștientizat aceste lucruri m-am maturizat cu adevărat.

Cum îți petreci timpul liber și ce activități sau hobby-uri îți aduc echilibrul în viață?
Fiind foarte pasionată de ceea ce fac, aloc mult timp vieții profesionale. Totuși, încerc să balansez prin deconectarea totală în timpul liber pe care îmi place să-l petrec alături de familie și cele cinci suflețele blănoase care s-au lipit de inima noastră. Ador să călătoresc și îmi place să explorez locuri noi. Hiking-ul este un mod de a mă destresa și reechilibra. Totodată, aș vrea să mă reîntorc la CrossFit și să mă apuc de escaladă. Îmi plac sporturile extreme și mi-aș dori să încep școala de parașutism. Snow-boardingul este un alt hobby pe care l-am descoperit târziu, dar, cu toate astea, mă străduiesc să mă perfecționez. Pe lângă sport, îmi place să ascult muzică și să simt vibe-ul festivalurilor, iar cel mai important este faptul că îmi place să trăiesc cu zâmbetul pe buze.

Ai menționat că ești pasionată de călătorii și ai avut ocazia să vizitezi numeroase locuri fascinante. Care este destinația care te-a impresionat cel mai mult și de ce?
România este de departe destinația mea favorită. Ador oamenii, mâncarea, dar și priveliștile care te lasă fără respirație. Piatra Neamț este orașul plin de amintiri din copilărie în care mă reîntorc cu drag ori de câte ori am ocazia. Iar dacă mă gândesc la destinațiile mai exotice, Seychelles a fost una dintre călătoriile cu cele mai impresionante plaje și priveliști.

Cum definești luxul în viața ta personală și profesională?
Poate dacă m-ai fi întrebat acum câțiva ani aș fi avut o cu totul altă părere, însă astăzi, pentru mine, cel mai mare lux este TIMPUL – cel petrecut cu familia, cel alocat pentru mine și pasiunile mele și cel în care pot învăța ceva nou sau perfecționa ceva ce stăpânesc deja.

Dacă ar fi să te uiți înapoi la tine însăți de la începutul carierei, ce sfaturi i-ai da tinerei Oana?
Să iubească viața, să se bucure de fiecare clipă și să aibă încredere în ea pentru că poate face absolut orice.

Energy Expo 10-13 octombrie