În prezent, bărbații din România au o multitudine de opțiuni atunci când vine vorba de achiziția unui costum. Ei pot alege între ready-to-wear, made-to-measure și bespoke, fiecare dintre aceste categorii având un set de atribute specifice, mai evidente sau mai subtile.
Contrar aparențelor, alegerea costumului potrivit este cu atât mai dificilă cu cât opțiunile sunt mai numeroase, iar nevoile și preferințele diferă foarte mult de la un individ la altul. Astfel, alegerea cea mai bună este cea care bifează cât mai multe dintre cerințele existente la momentul achiziției. Din fericire, câteva noțiuni de bază pot clarifica semnificativ lucrurile, astfel încât procesul de selecție să fie simplificat, iar clientul să se îndrepte direct spre opțiunea care îl avantajează din toate punctele de vedere. Specialiștii SARTO bespoke, cu o experiență de peste zece ani în domeniul consilierii vestimentare, primesc zilnic întrebarea „Ce costum mi se potrivește cel mai bine?”. Ei spun că răspunsul nu este un „verdict” sau un „diagnostic” vestimentar, ci o expunere a beneficiilor și potențialelor dezavantaje. Astfel, fiecare client ia singur decizia, în cunoștință de cauză și convins de alegerea făcută. Iată, așadar, care sunt aspectele de avut în vedere atunci când suntem în căutarea costumului perfect.
Ready-to-wear
Costumele ready-to-wear sunt costumele disponibile în majoritatea magazinelor și reprezintă opțiunea cea mai la îndemână pentru bărbații care își caută o ținută gata făcută. Este însă de reținut faptul că un costum de la raft nu se va adapta niciodată perfect conformației și personalității purtătorului. Acestea sunt realizate după un tipar și un design standard și sunt potrivite doar pentru persoanele cu o conformație mai puțin pretențioasă. Avantajul cel mai important este disponibilitatea imediată a costumului. Clientul nu este nevoit să facă mai multe drumuri sau să aștepte producția costumului, ci îl poate achiziționa pe loc, din magazine sau chiar online. Acest lucru este valabil numai în cazul în care măsura dorită este disponibilă în stoc.
Made-to-measure și bespoke
În cazul costumelor made-to-measure și bespoke, există o serie de similitudini, ceea ce poate genera confuzie în anumite situații. Pentru ambele tipuri de costum se „dă o comandă” și se pot personaliza elemente cum ar fi țesătura, tipul de rever, culoarea nasturilor, a butonierelor etc. În esență, trebuie să facem diferența între un produs de fabrică și un produs realizat manual de un maistru croitor. Din punctul de vedere al procesului tehnologic, cele două produse se diferențiază prin croială și execuție. În timp ce costumul made-to-measure este, după cum îi spune și numele, adaptat doar pe măsurile purtătorului, plecând de la un etalon de serie, costumul bespoke nu are măsură de bază, fiind făcut 100% după corpul celui care îl va purta. În made-to-measure se lucrează cu etaloane, un fel de costum de măsură standard care se folosește la probă pentru a stabili ce tipar se copiază, rezultatul final fiind un produs declinat dintr-un produs de serie.
Costumul bespoke are întreaga construcție centrată în jurul corpului clientului și nu în jurul tiparului fabricii. Costumul bespoke nu suportă producție de serie, el fiind croit cu atenție la detalii și atenție față de nevoile purtătorului, motiv pentru care maistrul croitor vede întotdeauna clientul și discută cu acesta despre preferințele sale în materie de confort și așteptări de la costum. Spre exemplu, în atelierul SARTO bespoke există comunicare între client și maistrul croitor, ceea ce elimină riscul ca între așteptările purtătorului și rezultatul final să apară diferențe, ținuta fiind confecționată spre atingerea perfecțiunii. Pentru că diferența dintre bespoke și made-to-measure nu este pretutindeni trasată clar, este ideal să găsim un loc unde există transparență completă cu privire la produsul care urmează să fie livrat. La SARTO bespoke, toți clienții intră în contact cu maistrul croitor care le va desena tiparul și sunt invitați să observe procedeul de croire. Astfel, pe durata vizitei la atelier, croitorii se pot observa rihtuind, lucrând la masa de croit sau desenând tipare, ceea ce face ca experiența propriului costum să fie una deosebită. Având în vedere faptul că procesul tehnologic este considerabil diferit între made-to-measure și bespoke, durata de execuție și prețul sunt, de asemenea, diferite. Astfel, un costum bespoke, ce presupune 60 de ore de manoperă din partea unor croitori meticuloși, poate fi livrat în aproximativ 35 – 40 de zile, cu o probă intermediară ce survine la aproximativ trei săptămâni de la plasarea comenzii. În cazul unui costum made-to-measure, durata de așteptare este mai mică, acesta putând fi livrat la aproximativ 20 – 25 de zile după comandă.
În ceea ce privește prețul, în timp ce un costum bespoke pornește de la 1.000 de euro și crește direct proporțional cu exigențele clientului, costumul made-to-measure este mai ușor de încadrat într-un buget fix, prețul mediu fiind undeva între 550 și 1.000 de euro.
Bespoke: toate nice-to-have-urile pe care ți le poți dori
Pe cei care doresc o construcție a costumului care să depășească posibilitățile tehnice disponibile în fabrică, costumul bespoke îi poate îmbrăca și poate replica idealul croitoriei pe care și-o doresc. De asemenea, costumul SARTO bespoke este ideal și dacă așteptările clientului de la ținuta bespoke includ elemente specifice ca: ajustoare laterale, buzunare suplimentare, buzunare ascunse, stop-cămașă (element constructiv care împiedică ieșirea cămășii din pantaloni), costume super-light, aerisiri speciale pentru zilele toride, detalii cusute manual, butoniere cusute manual, monograme cusute manual, falduri pentru confort, construcții speciale pentru umeri, spate, piepți etc. Printre beneficiile ținutelor bespoke, se numără și avantajul probei intermediare și al croiului în ateliere mici, nu linii de producție. Totodată, acesta are o viață mai lungă decât alte tipuri de costume. Dincolo de țesătura super-premium și de lux cu care se lucrează de obicei într-un atelier autentic, cum este atelierul SARTO bespoke, se iau în calcul și accesorii de cea mai înaltă calitate, ca piepți full canvas din păr de cal, nasturi din horn și elemente constructive, rezistente în timp. Mai mult, croitoria în propriul atelier permite adaptarea costumului pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce poate oferi soluția optimă pentru fluctuațiile în greutate.
Pe scurt, ceea ce face costumul bespoke să servească eficient scopurile și cerințele clientului nu este un secret accesibil doar cunoscătorilor, ci o serie de caracteristici specifice, ușor de înțeles pentru oricine:
- este croit după o tehnologie proprie, permițând mișcări ample chiar și în croiuri slim-fit;
- este perfect adaptat pentru corpul purtătorului;
- este croit cu rezerve pentru schimbări de greutate;
- este construit cu linii de coasere elastice, pentru a permite flexări și mișcări ample;
- este croit ultra-light, pentru un sentiment de purtare relaxată;
- este conceput deconstruit și aerisit pentru sezonul cald;
- poate avea buzunare ascunse;
- este croit cu accesorii care împiedică ieșirea cămășii din pantaloni.
În concluzie, scopul, nevoile și preferințele sunt cele care conturează, de fapt, costumul ideal. Fiecare dintre cele trei categorii – ready-to-wear, made-to-measure și bespoke – poate fi, la un moment dat, alegerea potrivită, iar cunoașterea asemănărilor și deosebirilor este crucială pentru o decizie corectă.