„Otium cum dignitate”, cu Paolo Terenzi

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 26-03-2019

în: Beauty

Familia Terenzi creează produse artistice de trei generații, începând cu bunicul lui Paolo Terenzi, un artist desăvârșit. În 1968, tatăl lui Paolo, Evelino, a decis că lumânările ar trebui să fie bogat parfumate și și-a construit propriul laborator improvizat în atelierul de familie. Când afacerea a trecut pe mâna copiilor lui Evelino, Paolo și Tiziana, ei au decis să își extindă atenția asupra parfumurilor, o afacere în care Paolo servește drept „nasul”, iar sora sa este designerul. Paolo Terenzi a jonglat, de curând, cu note olfactive prețioase și în București, la invitația parfumeriei de nișă Obsentum, în cadrul unui workshop de lumânări parfumate, condus chiar de artist.

Povestiți-ne cum v-ați început cariera.

M-am născut la lumina lumânării, înotând într-o mare de parfum… Eram, într-adevăr, un băiat rebel, căutând experiențe diferite, călătorind în jurul lumii. Am fost muzician și am cântat la chitară pe străzi sau în teatre, ducând o viață boemă. Îmi trăiam viața de pe o zi pe alta, fără să mă gândesc la viitor, fără să am niciun plan. Însă, la un moment dat, am înțeles că trebuie să-mi schimb parcursul. Aveam 25 de ani când am descoperit arta parfumeriei și a emoțiilor. Bunicul meu, Guglielmo, m-a învățat totul despre parfumuri. El a fost învățătorul meu și exemplul meu veșnic de stil. Când eram copil, mergeam prin pădure împreună cu bunicul meu, înconjurați de natura virgină a splendidei Italii. Fiind un parfumier desăvârșit, bunicul meu m-a învățat să recunosc toate miresmele naturii și să-mi compun propriile melodii olfactive. Îmi spunea să închid ochii și îmi dădea să miros câte o floare, pentru a o recunoaște. Întotdeauna am purtat cu mine miresmele naturii, ca un dicționar universal al sentimentelor mele cu care creionez poeme olfactive. Iar cel mai mult în acest sens m-a ajutat, după cum spuneam, bunicul meu, care este mentorul meu de neegalat. Pasiunea pentru frumos a fost transmisă din generație în generație, în familia mea, iar acest lucru mă bucură nespus de mult.

Ce vă inspiră să creați parfumuri și ce doriți să exprimați prin intermediul lor?

De-a lungul timpului, am simțit nevoia de a scrie note olfactive pe portativul vieții mele, despre ceea ce am experimentat – senzații, trăiri, întâmplări… Asociez simțul olfactiv cu amintirile mele, încercând să nu folosesc cuvinte, ci mirosuri, pentru a relata povestea unei emoții, a unui loc sau a unei întâlniri. Acum, că am călătorit în întreaga lume, biblioteca mea conține mii de creații olfactive și amintiri, momente de neuitat ale unei vieți extraordinare… o călătorie care nu s-a sfârșit. Esența este motorul emoției evocatoare care izvorăște din viață ca o experiență reală și este cristalizată în arome inovatoare și „frumos imperfecte”, pe măsură ce acestea devin continue ca viața. Fiecare moment al vieții noastre conține bine și rău, bucurie și tristețe, lumină și întuneric, iar eu mă inspir din aceste imperfecțiuni, încorporându-le în picături parfumate. Structura olfactivă a creațiilor mele abandonează ideea piramidei clasice și devine un limbaj universal care ia emoțiile indelebile ale vieții reale și le transformă în cântece dăinuitoare. Din acest motiv, parfumurile colecției sunt „politically incorrect”, nerespectând toate regulile canonice ale parfumeriei tradiționale, ci explorând noi orizonturi, uneori dificile. Călătoritul a fost întotdeauna o parte importantă din viața mea. Mereu mi-am dorit să descopăr, să-mi depășesc limitele și să-mi îmbogățesc sufletul, ca apoi să transpun totul în creația mea.

Este nevoie de timp pentru a învăța cum să joci golf, cel puțin o viață… Se aplică în mod cert și pentru parfumerie. Cât de greu este să creezi o esență?

Crearea unui parfum este o artă nobilă, mai ales atunci când este creat la nivel „de nișă” sau, așa cum entuziaștii rafinați din breaslă o numesc, „parfumerie artistică”. Din acest motiv, doar un mix puternic de experiență, studiu devotat, cercetare și talent poate da rezultatele dorite. Acest proces de învățare și autodezvoltare poate dura o viață întreagă și nu se termină niciodată. Aceste parfumuri întruchipează puternica dorință faustică de a se menține într-un moment minunat și explorează constant eul și „non-sinele”. Parfumurile mele evocă experiențele unei vieți trăite la maxim, intens, prin împărtășirea unui moment intim cu restul cosmosului. Toate esențele evocatoare ale unei amintiri frumoase sunt prinse în interiorul moleculelor olfactive prețioase, gravate pentru totdeauna în mintea noastră. Nu sunt doar parfumuri, ci călătorii prin emoții și memorii. Creațiile mele reușesc să reprezinte adevărata esență a vieții, incluzând imperfecțiunile, tensiunile, disonanțele sale, toate acestea făcând momentul minunat. Nu există compromisuri stilistice aici; fiecare moleculă a fost aleasă deoarece trebuie să existe – aproape independent de autor – fiindcă aceste creații sunt expresii ale adevărului. Esențele pe care le creez nu pot fi purtate de oricine – ele sunt doar pentru cei care iubesc să se cufunde complet în viață. Sunt creații complexe care nu se dezvăluie pe deplin; ele necesită reflecție. Notele se transformă în mod continuu, adesea invadând adâncul inimii și explorând teritorii nebănuite. Este o alchimie prețioasă în acest proces, una care nu încetează niciodată să genereze noi note muzicale, datorită evoluției continue a emoțiilor noastre și a modului în care este percepută. Esența te alege pe tine, nu tu pe ea.

Recent, ați ajuns în București și v-ați prezentat noutățile olfactive. Spuneți-ne mai multe despre acestea.

Da! Îmi place mult țara voastră, este atât de plină de energie! Am lansat recent noua noastră colecție V Canto, dedicată Lucreziei Borgia și artei ei în crearea esențelor „fatale”. Parfumurile sunt la fel ca veninul letal; ele pot hipnotiza și impresiona victima pe care dorim să o seducem fără milă! Esențele ce compun noua colecție sunt poțiuni secrete care explorează căi inovatoare, rafinate, stilistice, în stilul caracteristic Terenzi. Colecția V Canto este îmbogățită cu parfumuri artistice noi, bazate pe o măiestrie de neprețuit, care încorporează stilul luxului italian, poveștile, istoria, pasiunile și dragostea.

 

Astăzi, renumita Cereria Terenzi este principala fabrică de producție de ceară din Italia. Lumânările parfumate pe care le creați au revoluționat industria. Spuneți-ne mai multe despre procesul creativ de a făuri o lumânare.

Inovarea este misiunea noastră zilnică, păstrând în fiecare zi lumina tuturor angajamentelor noastre. Filozofia noastră animă toate creațiile noastre, în căutarea unei lumini perfecte, și deschide un drum pentru o nouă cale evoluționistă, în lunga istorie a lumânărilor de-a lungul secolelor. Toate lumânările marca Terenzi sunt fabricate integral manual, în Italia. Toate sunt realizate exclusiv cu materii prime certificate, care sunt sigure pentru utilizatori, în conformitate cu standardele europene. Lumânările Cereria Terenzi sunt supuse unor teste de laborator continue, în care se verifică strălucirea flăcării, calitatea arderii și analiza calitativă. Senzația olfactivă este îmbunătățită și de tehnologia exclusivă și patentată de Terenzi, de micro-încapsulare. Știm că, deși multe lumânări sunt potențiale cauze ale poluării, o lumânare făcută din materii prime certificate poate îmbunătăți calitatea aerului și poate avea un efect benefic asupra persoanelor care le utilizează în mod regulat. Cereria Terenzi s-a angajat întotdeauna să studieze și să dezvolte produse de ultimă generație și a inventat o tehnică inovatoare, terapia cu aer, care ajută la realizarea funcțiilor celor mai benefice ale lumânărilor și produselor Home Fragrance, pentru a combina experiențele senzoriale ale esențelor cu bunăstarea minții și a corpului.

Ce sfat ați oferi unui iubitor de parfumuri?

Pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește un parfum, trebuie, mai întâi, să alegeți un parfum foarte concentrat. Toate parfumurile noastre conțin 30% esență pură. Mult mai mult decât o apă de parfum, care cel mult ajunge la 18%, dar, în mod normal, conține 14%. Pentru ca un parfum să aibă o viață lungă, trebuie să aibă un centru foarte structurat, deci trebuie ca inima esenței să fie plină de molecule care pot evolua în timpul zilei, întărite și susținute de baza parfumului. Un mod de a determina dacă un parfum rezistă în timp este să îl pulverizezi pe un card și să-l miroși după două ore, și apoi după alte două ore, și tot așa, până când acesta a dispărut complet. Așa îți dai seama cât va rezista și pe pielea ta. Parfumul este sensibil la căldură – de aceea, pentru a lăsa în urma noastră un miros cât mai plăcut, recomand să-l pulverizați pe cele mai fierbinți părți ale corpului, cum ar fi încheieturile, gâtul sau tâmplele.

Creațiile dumneavoastră denotă calitate, rafinament și lux. Ce înseamnă luxul pentru dumneavoastră?

Recunosc că sunt o persoană privilegiată și norocoasă, deoarece în viață am luptat întotdeauna pentru a atinge fericirea și pentru a-mi face visurile ca om și ca artist să devină realitate! Nu am ajuns niciodată la compromisuri și am avut puterea de a fi coerent cu sufletul și natura mea. De-a lungul timpului, aceste lucruri m-au făcut puternic și sigur de aceleași alegeri care mi-au adus bucurie. Printre lucrurile pe care le iubesc cel mai mult în viață am rezervat un loc special pentru mare și plăcerea blândă de a naviga peste apele sale, fie singur în timpul iernii, fie cu familia mea iubită în zilele calde de vară. Sunt căpitanul unei bărci frumoase și am navigat în toate apele lumii: de la Oceanul Indian până la Pacific, de la Atlantic până în Caraibe, în timp ce preferata mea a fost întotdeauna Mediterana, bogată în istorie și frumusețe antică. Însă, ceea ce mă face cu adevărat fericit și îmi dă energie este portul micului meu oraș cu vedere spre Marea Adriatică. Fiecare călătorie este o sursă de inspirație pentru a mă reconecta cu natura și ritmurile de viață sănătoasă. Iubesc marea, deoarece este cel mai mare maestru care știe să învețe adevărata valoare a ființei în această lume. Adevăratul lux este guvernat de puterea noastră interioară de a aduce liber la viață ceea ce iubim și în ceea ce credem cel mai mult. Arta nu poate fi suprimată de puterea banului. Acesta este sensul cel mai profund al luxului, acesta este luxul meu privilegiat!