Pistolul de aur al Regelui Carol al II-lea al României este scos la licitație

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 27-07-2023

în: News

Carol al II-lea

O armă de foc placată cu aur, cu un trecut destul de controversat, va fi scoasă la licitație luna viitoare. Regele Carol al II-lea al României, cunoscut sub numele de „Prințul Playboy” datorită spiritului său hoinar, a primit pistolul Walther Model PP drept cadou de la liderii germani în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Rock Island Auctions. Se estimează că relicva istorică va ajunge la un preț cuprins între 80.000 și 140.000 de dolari la licitația Premier Firearms, care va avea loc în august.

Carol al II-lea

Carol al II-lea a fost rege al României din 1930 până la abdicarea sa forțată în 1940. În această perioadă, a oscilat între susținerea aliaților și cea a Germaniei. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a menținut o politică de neutralitate, dar s-a alăturat Germaniei după căderea Franței în speranța că va beneficia de protecție. Potrivit casei de licitații, regele ar fi primit acest pistol chiar de la Adolph Hitler la mijlocul anilor 1930, înainte de începerea războiului.

Pistolul atrăgător prezintă gravuri complexe de-a lungul glisierei, a ramei, a țevii, a trăgaciului și a apărătorului de trăgaci. Gravurile ornamentate includ inscripții englezești și o varietate de flori Edelweiss. Mânerele au, de asemenea, o inserție pe partea stângă, care este încrustată cu coroana României și inițialele „CC”. Casa de licitații spune că acesta este cel mai vechi model Walther PP gravat din fabrică.

Carol al II-lea

După ce reorientarea politicii externe a României către Germania nazistă nu a reușit să salveze regimul lui Carol al II-lea, acesta a fost forțat să abdice în 1940 și a fost succedat de fiul său. Se pare că regele a părăsit țara într-un tren încărcat cu averi. Carol al II-lea a încercat să se întoarcă în România pentru a-și detrona fiul, dar a fost oprit de forțele aliate. În cele din urmă a murit în exil în Portugalia, în 1953, la vârsta de 59 de ani.

Cei interesați pot licita pentru pistolul Walther PP al Regelui Carol al II-lea între 25 și 27 august pe site-ul companiei.

Energy Expo 10-13 octombrie