Palawan, cea mai frumoasă insulă din lume

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 06-07-2017

în: Travel

Pentru a doua oară la rând, Palawan a fost declarată cea mai frumoasă insulă din lume. Localizată la vest de Filipine, Palawan este o destinație cunoscută pentru vastele păduri tropicale și pentru plajele liniștite. Albastrul limpede al apelor se amestecă cu verdele-smarald, în timp ce munții semeți par a se ridica direct din ocean. În ciuda frumuseții insulei, turiștii nu sunt prea des întâlniți aici, localnicii putând să-și păstreze aproape intactă cultura indigenă.

După cum susțin reprezentanții Palawan Divers Organisation, un renumit centru de scuba diving din Palawan, apele cristaline care înconjoară insula reprezintă casa a mai mult de 120 de specii de corali și a peste 800 de specii de pești exotici, pe lângă uimitorii crabi de culoare violet. În același timp, Palawan deține unele dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din lume. Tot aici există o mulțime de epave ale unor nave scufundate, care atrag cercetătorii și pe cei pasionați de curiozitățile adâncului albastru. De asemenea, sporturi nautice precum kaiac-canoe sau scufundările sunt foarte populare, mai ales datorită naturii mirifice și faunei care populează această zonă.

Potrivit UNESCO, cel mai mare fluviu subacvatic curge prin peștera de sub munții insulei, în Parcul Național Saint Paul. Bacuit Bay este un loc pe care trebuie să-l vizitați dacă doriți să explorați stâncile abrupte și plajele superbe din El Nido, ideale pentru relaxare. Peisajul pitoresc al acestui loc a apărut, de-a lungul timpului, în numeroase producții hollywoodiene, acest paradis fiind ales inclusiv de celebrități, precum Madonna sau Brad Pitt, atunci când își doresc să se retragă pentru puțin timp din lumina reflectoarelor.

Pe de altă parte, dacă sunteți pasionați de științe precum istoria, antropologia sau arheologia, insula Palawan este locul ideal pentru a vă îmbogăți cunoștințele. În peștera Tabon s-au găsit cele mai vechi rămășițe ale Homo sapiens, artefacte care datează din urmă cu 47.000 de ani. Iubitorii de animale trebuie să știe că pe insulă există, de asemenea, un refugiu pentru animale sălbatice. Dacă vizitați Calauit Safari Park, veți putea admira mai multe astfel de specii în mediul lor natural.

Insula Palawan este o felie de rai pe care trebuie s-o savurezi măcar o dată în viață. Este locul în care natura sălbatică conviețuiește în armonie cu comunități și sate tradiționale de pescari. De la specii de animale pe cale de dispariție, până la situri subacvatice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, turiștii se pot bucura de peisaje cu adevărat feerice și pot explora un râu subteran unic, Puerto Princesa, de o frumusețe care îți taie respirația.

În plus, dacă vă place mâncarea asiatică, vacanţa în Palawan vă va oferi exact ceea ce vă doriți. Şi la acest capitol, capitala Puerto Princesa vă va surprinde în mod plăcut, cu o varietate de specialități din fructe de mare, preparate din peşte şi sucuri naturale de fructe. E bine de știut că în El Nido, preţurile sunt puţin mai mari decât în Puerto Princesa, dar mult mai mici în comparaţie cu cele din Europa. Mâncarea europeană este aproape la fel de scumpă ca oriunde în Asia şi restaurantele de tip fast food sunt destul de numeroase în capitală, dar lipsesc cu desăvârşire în El Nido.

Vacanţa în Palawan înseamnă zile lungi de relaxare pe plaje cu nisip alb şi impecabil de curate, ore infinite de înot în ape de culoarea smaraldului, printre peşti viu coloraţi, şi seri romantice pe malul mării. Aici, veți avea posibilitatea să descoperiți, la pas, întinsele plaje, satele pitorești şi plantațiile de orez din împrejurimi, să faceți cunoştinţă cu localnicii şi chiar să vă împrieteniți cu ei, pentru a vă integra cât mai bine în atmosfera locală.

Ca să vă convingeți cu adevărat de frumuseţea peisajelor cu care această insulă a fost înzestrată, este absolut necesar să vă începeți sejurul cu un popas în Puerto Princesa şi să vă continuați vacanţa cu El Nido. Puerto Princesa este doar o introducere în acest univers mirific, pe când El Nido este paradisul întreg. Un paradis accesibil ce poate fi savurat, trăit şi simţit cu ochii şi inima deschise, cu înţelepciune şi îngăduinţă. Insula Palawan merită să fie admirată de toți cei care iubesc natura și apreciază frumosul, dar are nevoie de protecţie şi respect.