Cele mai spectaculoase bijuterii couture din noul sezon

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 02-07-2024

în: Jewels & Watches

bijuterii couture

Dacă prezentările de bijuterii couture pentru sezonul de vară, care au loc în fiecare an în luna iulie, abundă în colecții extravagante ce prezintă amploarea imaginației unui director de creație, edițiile mai mici (deși nu mai puțin spectaculoase) din ianuarie sunt, în general, despre revizuirea arhivei unei Case și adaptarea comorilor acesteia pentru un public modern.

Boucheron, de exemplu, s-a îndreptat către utilizarea istorică a cristalului de stâncă pentru o colecție monocromatică dedicată gloriei regalității ceremoniale, precum ornamentele care împodobeau cândva uniforma ducelui de Edinburgh, în timp ce Chaumet a găsit inspirație în motivele aviare, care au fost o parte importantă a repertoriului său timp de 240 de ani – de când Casa a omagiat-o pe împărăteasa franceză Joséphine, o renumită colecționară de păsări, cu bijuterii strălucitoare.

Pe de altă parte, Cartier a privit înspre siluetele uimitoare, combinațiile de culori îndrăznețe și temele naturaliste care îi domină designurile de peste un secol, pentru ultimul său capitol, Le Voyage Recommencé, și chiar Louis Vuitton – încă un novice în domeniul bijuteriilor – și-a impus propria versiune unică asupra trecutului. Directorul de creație Francesca Amfitheatrof s-a axat pe istoria antică (pe creația Pământului, de fapt) și a reimaginat plăci tectonice schimbătoare, forme de viață primordiale și chiar oase fosilizate ca seturi strălucitoare de coliere, brățări și inele de cocktail. Departe de a lăsa trecutul să le țină pe loc, cele mai mari case de bijuterii din lume îl folosesc pentru a alimenta fapte de creativitate nețărmurită și măiestrie rafinată, creând piese remarcabile potrivite pentru un public exigent și modern.

bijuterii couture

Cartier

O extensie a colecției de bijuterii Le Voyage Recommencé de anul trecut, ultimul capitol din 2024 surprinde casa Cartier preluând din nou indicii de design din floră și faună, așa cum o face de peste un secol. „Lucrând cu linii, volume, palete de culori, inspirație din natură și culturi mondiale… explorăm atât de multe teritorii pentru a depăși granițele creației și a descoperi noi orizonturi. Ca o călătorie care se repetă iar și iar”, explică directorul de creație de bijuterii al Casei, Jacqueline Karachi. Avem coliere orbitoare împodobite în combinații cu aspect fructat de pietre prețioase sculptate, piese care seamănă cu arici de mare sau pantere și, ca un punct culminant, o suită spectaculoasă de bijuterii numită Yfalos, care își datorează nuanțele îndrăznețe unui recif de corali tropical.

bijuterii couture

Dior

Detaliile couture s-au concentrat la Dior, unde Victoire de Castellane a onorat broderia complexă care apare pe multe dintre rochiile couture ale Christian Dior cu noua sa colecție, Délicat. Pentru o reactualizare, liniile fine de diamante au fost încrustate în aur pentru a semăna cu cusăturile îngrijite ale talentatelor „petites mains” de la Dior, care creează hainele cu precizie și finețe, în timp ce alți cercei, coliere și manșete prezintă aranjamente colorate de rubine, safire, rubelite și tanzanite care amintesc de aplicațiile florale. Într-o ispravă de măiestrie supremă, aurul roz a fost chiar sculptat manual în fâșii de „panglică” de dantelă, dintre care mostre ar fi umplut, fără îndoială, atelierul lui Monsieur Dior în anii 1940 și 1950.

Boucheron

În mâinile directorului de creație al mărcii Boucheron, Claire Choisne, umilul cristal de rocă – un material-semnătură al acestei Maison de zeci de ani – poate fi ridicat la statutul de piatră de prim rang în tot felul de bijuterii prețioase. În acest sezon, a fost înghețat, tăiat și sculptat pentru a evoca funde și împletituri militare, pentru o nouă colecție intitulată The Power of Couture. Aici, oferă un contrast luminos cu diamantele albe de gheață, așa cum o ilustrează un colier ingenios care seamănă cu un guler de medalii strălucitoare (a cărui fabricare a necesitat peste 2.000 de ore de muncă) sau o pereche de cercei cu pandantiv care arată ca linii îngrijite de nasturi gravați. Transformabilitatea este, de asemenea, o caracteristică importantă a colecției, cu elemente detașabile în aproape fiecare piesă – gândiți-vă la gulere care se schimbă în diademe, motive de coliere care devin broșe și podoabe pentru umeri care pot fi purtate pe talie sau în păr.

bijuterii couture

De Beers

Noua linie de bijuterii Forces of Nature este un omagiu sclipitor adus Africii de Sud, o regiune importantă în producția de diamante pentru De Beers. Opt inele atrăgătoare, toate cu un diamant important în centru, au fost create pentru a semăna cu animalele originare din zonă. Inelul Lion Jacket deține un diamant cu tăietură trilliant de 5,09 carate înconjurat de o „coamă” de aur galben cu mărgele, care poate fi înlăturată dacă preferați să purtați diamantul central ca un solitar. În același timp, inelul Zebra Jacket este o piesă de cocktail voluminoasă, cu un uimitor diamant cu tăietură Asscher de 3,09 carate, îmbrățișat de o pereche (detașabilă) de zebre înnobilate cu lac negru și corp de diamant alb. Dacă o abordare jucăușă și plină de vioiciune a naturii este cheia acestor bijuterii, ne putem aștepta la un nivel și mai mare de fantezie atunci când restul colecției va fi dezvăluit în această vară.

Chaumet

În calitate de bijutier oficial al împărătesei franceze Joséphine, casa Nitot (care a evoluat mai târziu în Chaumet) a produs bijuterii rafinate purtând multe dintre motivele ei preferate, inclusiv păsări. Împărăteasa a fost o colecționară împătimită de animale, adunând o vastă menajerie de creaturi cu pene – precum lebede rare, papagali și emu australieni – la casa ei de la țară, Malmaison. Aproape trei secole mai târziu, legendarul brand parizian de bijuterii a reluat această temă importantă în colecția Un Air de Chaumet. Îmbinând siluete inovatoare (accesorii pentru urechi, agrafe de păr multifuncționale și cercei asimetrici) cu simbolul tradițional al fericirii – un stol de rândunele –, colecția radiază energie, lejeritate și bucurie, sentimente cât se poate de potrivite și binevenite pentru vremurile noastre din ce în ce mai incerte.

David Morris

CEO-ul și directorul de creație Jeremy Morris a combinat două dintre cele mai mari fascinații ale sale: pietrele prețioase extraordinare și frumusețea captivantă a Aurorei Boreale, într-o nouă colecție spectaculoasă botezată Skye (după numele fetiței sale). Pietre prețioase în nuanțe de verde, albastru și roz au fost folosite în întreaga colecție pentru a imortaliza culorile eterice ale luminilor nordice, ca în brățara Starburst, care strălucește cu peste 58 de carate de safire și peste 52 de carate de turmaline Paraiba, sau inelul de cocktail Horizon, care impresionează prin safirul padparadscha roz-piersică, așezat pe rânduri de diamante roz (un favorit al Casei din anii 1960). Colecția evidențiază, totodată, utilizarea strălucitoarelor diamante cu tăietură în formă de trandafir, o formă pe care Jeremy Morris a reînviat-o în urmă cu mai bine de 20 de ani, după cum o atestă colierul cu diamante albe Asteria, care îmbină forma lor delicată și romantică cu o siluetă grafică pentru a crea dinamism și dramatism.

Graff

Ca întotdeauna, Graff a eliminat excesul de metal, motivele care distrag atenția și decorurile dominante și a lăsat pietrele prețioase să vorbească – la urma urmei, Casa este responsabilă pentru vânzarea unora dintre cele mai rare geme din lume, așa că, de ce nu?… Diamantele galbene impecabile, smaraldele columbiene orbitoare, rubinele mozambicane de un roșu intens și safirele catifelate și netratate din Sri Lanka sunt în centrul atenției în cea mai recentă colecție, toate îmbogățite cu diamante albe pentru străluciri de excepție. Casa demonstrează, de asemenea, că, uneori, dimensiunea chiar contează – așa cum o mărturisește un safir enorm de 118 carate, cu tăietură în formă de pernă, fixat într-o brățară spectaculoasă cu diamante, dar și un smarald de 17,29 carate montat într-un inel din platină.

bijuterii couture

Louis Vuitton

„Zorii timpului” reprezintă din nou tema la Louis Vuitton, cu 50 de modele noi, unice, adăugate la colecția existentă, Deep Time, a mărcii. „La Louis Vuitton suntem, ca întotdeauna, aventurieri, călătorind în locuri extraordinare, neașteptate”, spune directorul de creație Francesca Amfitheatrof despre inspirația ei eternă. Vechile supercontinente Gondwana și Laurasia au dat naștere, atât la propriu, cât și la nivel imaginativ, unei paruri care prezintă un colier unic cu șapte rânduri din aur galben și roz, contrastat cu platină rece și încrustat cu diamante galbene. Într-un alt context, Amfitheatrof a interpretat structura ADN-ului primordial sub forma unei suite geometrice pline de „unghii” din aur alb și corpuri moi, globulare de ciuperci timpurii, într-un uimitor colier împletit, presărat cu spineli roz și violet și cu „ciuperci” de diamant. Desigur, legătura Casei cu călătoriile moderne este la fel de strânsă ca întotdeauna, cu pietre prețioase tăiate în formă de floare, ciucuri și funii de diamant folosite în întreaga colecție, amintind de geamantanele sale iconice.

Energy Expo 10-13 octombrie