În mijlocul arhipelagului indonezian vei descoperi un loc unic, de o frumuseţe maiestuoasă, unde vei învăţa să te apropii de Eul tău interior. Vei descoperi insula Bali. Unicitatea acestui loc este dată de prezenţa a peste 20.000 de temple, de existenţa ritualurilor străvechi şi a credinţei locuitorilor, toate acestea transformând o insulă exotică oarecare în „Insula Zeilor”.
Insula oferă câte ceva pentru fiecare: iubitorii sporturilor de apă pot face surfing, rafting, snorkeling şi scuba diving printre peştii tropicali. Misticii vor fi fascinaţi de templele balineze şi vor avea şansa escaladării celor doi vulcani, Batur şi Agung, considerați zei. Cei fascinaţi de artă vor găsi sute de artişti ce lucrează în rocă vulcanică şi bijutieri ce prelucrează scoicile tropicale în minunăţii artizanale. Romanticii vor putea observa răsăritul de pe culmile vulcanului Batur, ca apoi să se bucure de un spectaculos asfinţit în Oceanul Indian. Este practic imposibil să te plictiseşti în această insulă magnifică, care nu vrea altceva decât să te vrăjească la fiecare pas.
Iubitorii de sporturi extreme vor descoperi că Bali este locul perfect pentru ei. Cel puţin 10% dintre turiştii ce vin anual în Bali fac rafting pe râurile Ayung şi Telaga Waja (la poalele muntelui Agung). Dacă nu eşti interesat de rafting şi vrei să faci surf în Bali, atunci trebuie să ştii că timp de 365 de zile pe an valurile sunt excelente, iar insula este un punct de întâlnire pentru pasionaţii din întreaga lume.
Pentru a vedea spectaculoşii peşti tropicali şi reciful de corali în care aceştia trăiesc, trebuie neapărat să încerci o sesiune de snorkeling sau de scuba diving (pentru cei mai aventuroşi). Peste 2.000 de specii de peşti de recif trăiesc în apele din jurul insulei Bali, aşa că ai ce vedea. Insula Nusa Penida, la care se ajunge în aproximativ o oră cu vasul de croazieră, este locul perfect pentru astfel de activităţi. Iar dacă se întâmplă să vizitezi Bali între iulie şi noiembrie, ai şansa să vezi peştele-lună, gigantul atingând deseori greutatea de peste o tonă.
Şi dacă tot ajungi în Bali, nu trebuie să ratezi câteva dintre cele mai frumoase şi importante temple. Primul pe listă este Pura Besakih (templul-mamă). Situat la poalele vulcanului Agung, locul are o importanță spirituală deosebită în viaţa localnicilor, fiind gazda a peste 70 de festivaluri de-a lungul anului. După ce, în anul 1963, vulcanul a erupt, distrugând totul în jurul său, mai puţin templul, locuitorii au considerat că zeii au vrut să-şi arate astfel forţa, protejând totuşi locul sacru ridicat de muritori pentru a-i slăvi.
Un alt templu care merită vizitat este Pura Luhur Uluwatu. Vei avea ceva de urcat, deoarece templul este situat la o înălţime de peste 100 de metri, însă experienţa unui apus de soare în Oceanul Indian văzut de pe stâncile impunătoare ce mărginesc insula este cu adevărat un moment unic. În Bali vei găsi temple la tot pasul – şi nu este o figură de stil. Acest lucru se datorează faptului că religia joacă un rol extrem de important în viaţa localnicilor, o majoritate covârşitoare aderând la o formă locală a hinduismului. Pe insulă se află nouă temple mari, aşa-numitele temple direcţionale ce protejează insula de spirite rele. Pentru a-şi îndeplini misiunea de apărare spirituală, aceste temple sunt amplasate fie pe coaste, fie pe versanţii munţilor, oferind în acelaşi timp panorame magnifice. Toţi cei care ajung în Bali spun că această insulă are o energie cu totul şi cu totul specială, care te poate transforma fundamental dacă îi permiţi. Nu trebuie decât să îţi deschizi sufletul şi vei porni într-o călătorie spirituală în Bali.