Viva Magenta, culoarea anului care ne reconectează cu natura

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 09-06-2023

în: Art & Design

Viva Magenta

Viva Magenta este culoarea hibridă pe care Pantone Color Institute o consideră reprezentativă anul acesta, astfel încât vom vedea tot mai multe soluții de design interior care să meargă pe această linie cromatică în perioada următoare.

În procesul de selecție a culorii anului, Pantone a observat o apreciere și o conștientizare sporită a naturii, reprezentată de nenumărate tendințe în materie de stil de viață.

„Am ajuns să încorporăm mai multe lucruri vii în casele noastre, cum ar fi plantele, florile, pereții vii și spațiile exterioare reconfortante. Găsim bucurie nou descoperită în călătorii, sport și recreere în aer liber, după ce am pus pauză la aceste activități în timpul pandemiei. Suntem mai atenți să ne protejăm corpul ca urmare a crizelor din domeniul sănătății publice – căutăm să aplicăm și să ingerăm ingrediente de încredere, dătătoare de viață. Toate aceste tendințe în materie de stil de viață vorbesc despre preaplinul forțelor naturale”, se arată în descrierea realizată de Pantone Color Institute.

Originile organice ale Viva Magenta provin de la insecta denumită coșenilă. Această insectă produce colorantul carmin, unul dintre cei mai prețioși, mai puternici și mai strălucitori din familia coloranților naturali. Tonul roșu al Viva Magenta ne conectează la materia originară, impregnându-ne cu un semnal primordial de putere, notează designerii institutului.

Potrivit Pantone Color Institute, roșul este o culoare puternică, care celebrează viața. Ca un roșu purpuriu strălucitor, Viva Magenta echilibrează îndrăzneala cu un sentiment de distracție.

Viva Magenta

„Acest amestec dinamic emană rebeliune, dar nu în detrimentul blândeții. Întruchipează o expresie de grație feroce, inspirându-ne să ne arătăm cu încredere și umanitate. Spațiul digital a accelerat globalizarea și, ca urmare, suntem conectați unii cu alții mai profund ca oricând. Nu putem înțelege niciodată pe deplin ce se află dincolo de aparențe în cazul prietenilor și străinilor pe care îi întâlnim, dar putem lucra întotdeauna pentru a ne aprofunda empatia. Culoarea anului 2023 vorbește despre dorința noastră de a ne asuma noi provocări și de a încerca lucruri neconvenționale, în timp ce îi întâmpinăm pe ceilalți cu compasiune”, potrivit designerilor institutului.

Ceea ce distinge culoarea acestui an de cea a anului trecut – PANTONE 17-3938 Very Peri, care, de asemenea, a îmbinat tehnica cu natura – este capacitatea Viva Magenta de a răspunde nevoii noastre colective de forță.

„Viva Magenta ne oferă siguranța și motivația de care avem nevoie pentru a face față evenimentelor perturbatoare pe termen lung. Aflați de trei ani într-o pandemie, confruntați cu un război, o economie instabilă, tulburări sociale, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și schimbări climatice tot mai abrupte, avem nevoie să ne vindecăm”, se mai arată în descrierea realizată de institut.

Viva Magenta

Viva Magenta la nivelul locuinței și al soluțiilor de design de interior

Designerii îndrăzneți pot valorifica întreaga putere a culorii anului sub forma unei canapele de catifea sau a unui perete lăcuit. Cei care își doresc o locuință mai neutră o pot folosi ca un accent cromatic. Sub forma unui corp de iluminat sculptural din sticlă de Murano sau a unui inedit aranjament floral ikebana evidențiind o sufragerie complet neutră, ori sub forma unei pânze abstracte strălucitoare sau a unei proiecții NFT într-un hol alb, Viva Magenta rezervă mult dramatism într-o doză mică.

„Am tot văzut culori mai saturate, iar în 2023 mă aștept să vedem acest lucru din plin, în special la nivelul nuanțelor de roșu, roz și mov”, afirmă Beth Diana Smith, expert în stil în cadrul HomeGoods. „Nu este surprinzător să vedem aceste tonuri pământii urcate pe o treaptă superioară, de la atenuat la îndrăzneț.”

Cum este aleasă culoarea anului?

Programul își propune să evidențieze relația dintre culoare și cultură, iar culorile anului sunt alese pentru că reflectă cultura globală la un anumit moment dat, potrivit lui Laurie Pressman, vicepreședintă a institutului, citată de npr.org.

Viva Magenta

Așa cum anotimpurile se schimbă, la fel se întâmplă și cu preferințele noastre cromatice

Procesul de selecție al institutului presupune o privire de ansamblu asupra tuturor domeniilor, de la industriile de divertisment și turism la tehnologii, evenimente culturale și condiții socioeconomice, pentru a putea analiza și prognoza tendințele.

Am văzut că Pantone a inventat o nuanță complet nouă pentru culoarea anului 2022: Very Peri, un violet deschis care reprezintă curajul și creativitatea. În premieră, anterior a ales două culori separate – galben strălucitor și gri compact – pentru a întruchipa stările de spirit duale ale anului 2021. (Din punct de vedere tehnic, a ales un amestec de două culori, un roz pal și un albastru pal, în 2016.)

Culorile anului alese de Pantone influențează dezvoltarea de produse și deciziile de achiziție în tot felul de industrii, inclusiv în cea a ambalajelor, în modă și în designul industrial.