Dr. Adrian Pelinaru: „Lipoaspirația vibroasistată este în prezent cea mai eficientă intervenție chirurgicală de remodelare”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 05-06-2024

în: Beauty

Lipoaspirația vibroasistată

Grăsime în exces, grăsime localizată, exces de țesut adipos? Dacă nici dieta, nici sportul și nici tratamentele noninvazive nu au avut rezultatele dorite împotriva acestor probleme, ne gândim la deja cunoscuta intervenție chirurgicală numită lipoaspirația vibroasistată. Cererea pentru acest tip de intervenție crește de fiecare dată în prima parte a anului, timpul de recuperare prelungit fiind motivul principal pentru care iarna și primăvara devin anotimpurile ideale pentru a ne lăsa pe mâna experților chirurgi.

Dacă lipoaspirația clasică a dat rezultate mulți ani la rând, dar cu recuperare anevoioasă, progresul în medicină și cerințele tot mai mari ale pacienților au dus la modificări majore ale acestei proceduri, cea mai eficientă metodă fiind în prezent lipoaspirația vibroasistată. O metodă care permite pacienților să se întoarcă la locul de muncă în două-trei zile postoperator. Există, astfel, o consolă ce înglobează mai multe echipamente care ajută chirurgul plastician să transforme o intervenție considerată ușor „barbară” în trecut, în una elegantă, lină, atent calculată.

Pentru a înțelege cât mai bine ce presupune acest tip de lipoaspirație și cum anume ne poate ajuta, am apelat la dr. Adrian Pelinaru, medic chirurg estetician în cadrul clinicii Statera.

Ce rol are grăsimea corporală pentru sănătatea noastră și când devine ea nocivă?
Țesutul adipos subcutanat este prezent în absolut toate regiunile anatomice ale corpului uman. Grăsimea corporală are mai multe funcții, dintre care cele mai importante sunt rolul de susținere a celorlalte țesuturi înconjurătoare și în termoreglare. Atunci când grăsimea se acumulează în exces, are efect dăunător asupra funcționării normale a organismului și, desigur, influențează negativ aspectul fizic.

Îndepărtarea excesului adipos prin lipoaspirație a devenit astfel o procedură chirurgicală tot mai solicitată, cu scopul de a modela corpul uman pentru a deveni mai armonios, mai bine proporționat. O imagine bună de sine poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Există diferențe între cum se distribuie grăsimea la bărbat și cum se distribuie la femeie?
Sigur că da. Spre exemplu, la nivelul abdomenului, bărbații au majoritatea grăsimii în exces dispusă intraabdominal, pe organe, și nu subcutanat cum se întâmplă în cazul femeilor. Pe de altă parte, în cazul femeilor există anumite „buzunare de grăsime”, precum cele de pe exteriorul coapselor, care nu dispar nici cu ajutorul dietei, nici prin exerciții fizice.

Un lucru pe care îl explic pacienților mei este acela că lipoaspirația nu este o intervenție chirurgicală pentru scăderea în greutate. Prin lipoaspirație pot îndepărta o cantitate de grăsime egală cu 5% din greutatea corporală, pentru a nu produce un dezechilibru organismului. Grăsimea îndepărtată se vede sub forma reducerii în volum a zonelor lipoaspirate și nu pe cântar. În prezent, metoda recomandată este lipoaspirația vibroasistată.

Ce presupune și ce avantaje implică lipoaspirația vibroasistată comparativ cu cea clasică?
Inițial se infiltrează o soluție anestezică cu o pompă specială, în funcție de cantitatea de grăsime ce a fost anterior estimată a putea fi eliminată. Urmează apoi fragmentarea grăsimii cu anumite canule speciale ce vor separa celulele adipoase de celelalte țesuturi. Utilizarea vibrațiilor în procesul de extragere a grăsimii facilitează scoaterea unei cantități mult mai mari de grăsime decât prin lipoaspirația clasică, cu ajutorul unor mișcări ample, atent coordonate. În felul acesta, actul medical este mult mai puțin traumatic pentru vasele de sânge și cele limfatice, iar riscul de hematoame, seroame postoperatorii este redus la minim. Pacienții se recuperează mai rapid, au mult mai puține vânătăi, iar durerea este aproape inexistentă după operație. În general, pacienții se pot întoarce la locul de muncă în două-trei zile postoperator.

Cum spuneam mai devreme, prin acest tip de lipoaspirație poate fi extrasă o cantitate mult mai mare de grăsime într-un timp mult mai scurt. Este un beneficiu real deoarece lipoaspirația poate fi combinată și cu alte intervenții chirurgicale, fără a crește foarte mult timpul operator. Grație unei game foarte variate de canule (instrumentele de extragere) special adaptate dispozitivului cu vibrații, care au diferite diametre, lungimi și forme (atât drepte, cât și curbe), extragerea este mai precisă, iar accesul către diferite zone ale corpului poate fi făcut prin foarte puține incizii (de aproximativ doi-trei milimetri), care sunt ascunse în pliurile naturale ale pielii.

În anumite regiuni precum abdomenul superior sau zona lombară, acolo unde grăsimea este mai fibroasă, iar extragerea mai dificilă, utilizarea dispozitivului cu vibrații permite o lipoaspirație precisă, fără a crea neregularități sau asimetrii.

Pot pacienții obține mai mult decât reducerea în volum a țesutului adipos?
Răspunsul este da. Prin lipoaspirația „high-definition” se pot reda forme, umbre, se pot defini și redefini contururi și se poate redistribui grăsimea. Spre exemplu, definim abdomenul, talia, iar grăsimea extrasă este injectată tot cu ajutorul vibrațiilor la nivel fesier, pentru a obține o proiecție mai bună a posteriorului. Reducem volumul coapselor, iar o parte din grăsime o folosim pentru mărirea sau simetrizarea sânilor. Este foarte importantă analiza atentă a pacienților deoarece, de cele mai multe ori, dacă se pretează, este de preferat ca grăsimea scoasă să fie injectată în alte regiuni ale corpului în același timp operator.

Lipoaspirația vibroasistată

Putem asocia alte tehnologii pentru rezultate optime?
Evident. Tehnologia VASER a revoluționat intervențiile chirurgicale de lipoaspirație. Aceasta reprezintă a treia generație (și ultima până în prezent) de aparate pentru lipoaspirația cu ultrasunete. Undele cu ultrasunete pulsatile pregătesc terenul pentru o lipoaspirație cât mai completă și eficientă. Aceste pulsații transformă grăsimea într-o emulsie lipidică – practic, o „pastă” ce poate fi extrasă mult mai facil și atraumatic. Marele avantaj al tehnologiei VASER este că, spre deosebire de alte dispozitive, nu încălzește și nu distruge celulele adipoase, astfel încât acestea pot fi transferate cu succes în alte regiuni ale corpului. Dispozitivul este conceput astfel încât să poată fi adaptat în funcție de regiunea tratată. Astfel, capetele ce administrează ultrasunetele pot fi schimbate în funcție de partea corpului care este tratată, precum și puterea la care se utilizează dispozitivul se ajustează în doar câteva secunde.

Așadar, când vine vorba despre lipoaspirație, ne raportăm la „gold standard-ul” în domeniu – și anume, combinăm lipoaspirația vibroasistată cu această tehnologie pentru a ne alinia cu practica la nivel mondial și pentru a crește calitatea actului medical prin schimburile de experiență cu cei mai renumiți chirurgi plasticieni la ora actuală.

Ce fel de anestezie se folosește în cazul acestei intervenții?
Atunci când avem de corectat mici asimetrii sau când sunt zone limitate ce necesită lipoaspirație, intervenția poate fi efectuată și sub anestezie locală. Dacă estimez extragerea unei cantități mai mari de grăsime sau zonele ce urmează a fi lipoaspirate sunt numeroase, atunci, cu siguranță, anestezia generală va fi necesară.

În ce constă recuperarea postoperatorie?
Imediat după lipoaspirație, pacienții sunt îmbrăcați chiar pe masa de operație cu haine compresive. Aceștia le vor purta timp de șase săptămâni continuu, pentru a ajuta tegumentele să se retragă cât mai mult. Din prima săptămână, pacienții încep să facă ședințe de drenaj limfatic, care vor grăbi recuperarea și vor optimiza rezultatele. Pacienții sunt încurajați să își reia activitatea normală chiar din ziua operației. Cu toate acestea, reluarea exercițiilor fizice începe numai după patru săptămâni. Urmează apoi controale regulate.

Iar pentru a atinge rezultatul final în cel mai scurt timp posibil, la Statera, clinica estetică high-end ce reunește experți în estetica facială și corporală și tehnologii „gold standard”, pacienții beneficiază de proceduri de ultimă generație, pe care le recomand în funcție de particularitățile fiecăruia, de zonele asupra cărora am intervenit. Aș aminti: radiofrecvența Venus Legacy (folosește un tip special de radiofrecvență – cea multipolară, combinată cu alte tehnologii inovative pentru a realiza sub piele, profund, o încălzire optimă, până la temperatura care este dovedit clinic că acționează asupra colagenului și elastinei, dar și drenaj și oxigenare celulară, masaj facial profund), BTL Lymphastim (sistem clinic dovedit, aprobat FDA, cu rezultate vizibile imediat, 100% sigur, care oferă drenaj limfatic prin presoterapie controlată digital cu cel mai avansat aparat profesional) și Onda (tehnologie premiată, de ultimă generație – unicul sistem care folosește Coolwaves™, microunde speciale care targetează numai celulele grase și membranele acestora, eficient și neinvaziv; adresează zonele cu grăsime localizată, celulită și laxitatea pielii).

Se mai pot îngrășa pacienții după lipoaspirația vibroasistată?
După vârsta pubertății, celulele adipoase nu se mai multiplică, doar se umplu și se golesc de conținut. Lipoaspirația are avantajul de a elimina definitiv aceste celule. Cu siguranță nu vor fi scoase toate celulele adipoase, întrucât ele sunt necesare organismului. Dacă pacientul are un stil de viață plin de excese, cu o dietă dezechilibrată, atunci celulele restante își pot modifica volumul și poate avea loc procesul de îngrășare, dar niciodată nu va fi la fel de intens ca înainte de operație.

Scurt istoric al lipoaspirației

Prima intervenție chirurgicală de lipoaspirație a fost efectuată în anii 1970 de către doi medici italieni, Giorgio și Arpad Fischer. Inițial, această procedură a fost dezvoltată pentru a trata lipomatoza, o afecțiune caracterizată prin acumularea anormală de țesut adipos în diferite părți ale corpului. Cu toate acestea, destul de repede, lipoaspirația a devenit populară în estetică pentru remodelarea corporală.

De-a lungul timpului, tehnica de lipoaspirație s-a îmbunătățit semnificativ. Inițial, procedura implica folosirea unor tuburi metalice (canule) pentru a aspira grăsimea din corp, dar acum au fost dezvoltate metode mai avansate, cum ar fi:

  • tehnicile moderne de lipoaspirație, care folosesc tehnologie avansată pentru a oferi rezultate mai precise și mai uniforme;
  • lipoaspirația asistată de laser, o metodă care folosește laserul pentru a dizolva țesutul adipos, facilitând aspirarea ulterioară a acestuia;
  • lipoaspirația asistată de ultrasunete, unde ultrasunetele sunt utilizate pentru a emulsiona grăsimea, ceea ce face ca aspirarea să fie mai ușoară și mai eficientă;
  • tehnicile minim invazive – în loc să folosească incizii mari, medicii pot realiza lipoaspirația prin mici incizii, ceea ce duce la perioade de recuperare mai scurte și la cicatrici mai mici;
  • lipoaspirația cu injectarea de soluții – înainte de aspirarea grăsimii, uneori se injectează o soluție specială în zona-țintă pentru a reduce sângerarea și disconfortul postoperator.

De-a lungul anilor, lipoaspirația a devenit una dintre cele mai populare proceduri estetice în întreaga lume, datorită rezultatelor sale eficiente și a faptului că poate fi aplicată în mai multe zone ale corpului, inclusiv abdomen, coapse, șolduri, brațe și bărbie. Totuși, este important să urmăm recomandările medicului pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita complicațiile de orice natură.

Pentru programări sunați la telefon 031 828 2280 sau vizitați site-ul drflorinjuravle.ro sau www.clinicastatera.ro.