Melasma – cea mai răspândită afecțiune post-sezon cald

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 24-10-2023

în: Beauty

Melasma

Expunerea necontrolată la soare face ca toamna să aducă la cabinetele de specialitate tot mai mulți pacienți cu probleme ale pielii. Afecțiunea cu cea mai ridicată incidență după încheierea sezonului cald este melasma.

Pigmentarea facială – și în special melasma – este o afecțiune întâlnită preponderent la femei, cu mare impact estetic din cauza colorației brune, variind de la nuanțe pale până la brun închis și chiar negru. Leziunile apar de obicei pe frunte, în zona perioculară, deasupra buzei superioare, în zona obrajilor și, mai rar, în zona gâtului. Despre cauzele care determină apariția melasmei și cum se poate trata această afecțiune ne vorbește dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București.

Melasma

Factori favorizanți

Melasma este asociată frecvent unui context hormonal, apare în dezechilibre precum sindromul ovarelor polichistice, asociată contracepției și frecvent în sarcină, însă mai există și alți factori care favorizează apariția acesteia, precum factorii genetici, expunerea necontrolată la soare, fototipul cutanat (mai închis).

„Diagnosticul trebuie stabilit de medicul specialist dermatolog pentru a încadra în context acut sau cronic, superficială sau profundă, în funcție de structurile afectate majoritar, detalii importante pentru stabilirea tratamentului. De asemenea, o serie de alte leziuni pigmentare trebuie diagnosticate, precum lentigo solar sau keratozele actinice, afecțiuni dintre cele mai frecvente. În acest caz, dermatoscopia este instrumentul de diagnostic”, precizează dr. Anghel.

Melasma

Tratamente recomandate anti melasmă

„Depigmentarea zonelor afectate trebuie realizată cu blândețe; în caz contrar, iritația produsă prin medicația locală poate antrena agravarea leziunilor. Din fericire, la Skinmed Clinic avem la dispoziție o serie de proceduri, tehnologii laser și produse topice (de uz local) de tratament, astfel încât depigmentăm complet pielea afectată.

Tratamentul melasmei include proceduri avansate care pot fi efectuate doar de către specialiști și care se bazează pe tehnologii moderne de estetică medicală, printre care se numără peelingurile, microneedling, terapiile laser (ClearLift, VBEAM Perfecta) sau mezoterapia depigmentantă”, spune medicul.

În afara cabinetului este necesar și un tratament la domiciliu, pe care dr. Amalia Anghel îl recomandă cu rolul de a consolida efectele tratamentului de cabinet și de a le menține în timp.

De asemenea, fotoprotecția este strictă și necesară, recomandarea de specialitate fiind cremele cu factor de protecție 50+, cu filtre pentru UVB și UVA, aplicate corect și în cantitate suficientă.

Se recomandă ca toate aceste forme de tratament să fie completate de un regim de viață echilibrat, în care să se evite stresul (ce influențează balanța hormonală), și de o alimentație sănătoasă.Și nu uitați, cel mai bun fard este grija pentru pielea noastră, pentru noi înșine!

Melasma