Teodora Tompea: „Autenticitatea înseamnă să știi cine ești și ce vrei cu adevărat”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 20-05-2025

în: The Famous

Teodora Tompea

Într-o lume în care imaginea pare să dicteze succesul, Teodora Tompea a ales să își clădească parcursul profesional pe autenticitate, echilibru și principii solide. Televiziunea este un domeniu captivant, dar solicitant, în care fiecare apariție vine cu așteptări uriașe. Cum reușești să îți păstrezi identitatea într-un mediu în care perfecțiunea este adesea o cerință tacită? Ce înseamnă vulnerabilitatea, puterea și succesul dincolo de ecran? Despre toate acestea ne vorbește chiar Teodora Tompea, într-un interviu sincer și profund.

Teodora, televiziunea este un domeniu fascinant, dar și solicitant. Ce înseamnă pentru tine să fii femeie într-o industrie în care expunerea publică vine la pachet cu așteptări uriașe? 
Televiziunea este, fără îndoială, fascinantă, dar și solicitantă, așa cum bine ai spus, prin prisma informațiilor, evenimentelor care se succed. Știrile nu iau niciodată pauză, iar ultimii doi-trei ani s-au desfășurat cu o viteză și un cumul de întâmplări cu adevărat neobișnuite.

Dincolo de toate acestea, a lucra în televiziune – pentru că jurnalismul este o profesie care implică o mare responsabilitate – presupune și multă pasiune, muncă și spirit de echipă. Așteptările uriașe vin mai întâi de toate chiar din partea mea. Cer foarte mult de la propria persoană, în primul rând, și abia apoi de la ceilalți. Cea mai mare presiune o pun pe mine însămi și pe ceea ce fac zi de zi.

În televiziune, femeile nu sunt mai menajate, mai ferite de critici, de expunere, efort sau muncă de teren decât bărbații. Cred că provocările sunt în mare parte aceleași, indiferent de gen. Ce consider însă important, esențial chiar, este să nu renunți la principiile tale, chiar și cu riscul de a părea rigidă sau prea scrupuloasă uneori. 

Cei care apar pe micile ecrane sunt adesea percepuți ca fiind impecabili, aproape intangibili. Cum reușești să îți păstrezi autenticitatea într-o lume care cere perfecțiune?
A fi zi de zi la știri impune o anumită conduită, rutină, disciplină și atenție continuă la detalii. Într-o televiziune de știri, a fi impecabil înseamnă, înainte de toate, responsabilitatea de a livra informația corect și echilibrat. Contează enorm și energia pe care o ai în acel moment. Fără să sune a victimizare, realitatea este că în acest domeniu nu îți permiți foarte multe zile proaste sau perioade triste, pentru că publicul simte și nu își dorește să vadă asta.

Cred că profesionalismul se construiește în timp, prin muncă și consecvență, ca să ajungi să comunici ce este esențial într-un mod imparțial și nealterat. Asta am învățat la Digi24 – să expunem adevărul așa cum e. Autenticitatea vine din pregătire temeinică și echilibru interior. Cititul trebuie să fie o constantă, de la știri, editoriale, presă internațională, până la cărți de specialitate pe diferite domenii, interviuri, beletristică. Practic, citești și înveți nonstop.

Pe lângă acest aspect, trebuie să ai grijă de corpul tău, pentru că siguranța și încrederea pe care le insufli publicului depind de felul în care te simți. Dincolo de faptul că e importantă imaginea, este esențial să fii bine cu tine însuți. Se vorbește mult despre asumare în ziua de astăzi, dar cred că aceasta nu poate exista fără introspecție, decență și principialitate, mai necesare ca oricând într-o lume a vitezei și a exploziei de imagine. Iar dacă ar fi să rezum, autenticitatea înseamnă să știi cine ești și ce vrei cu adevărat. 

Teodora Tompea

Vulnerabilitatea este, paradoxal, un act de putere. Într-o industrie unde imaginea contează atât de mult, cum reușești să îți permiți să fii vulnerabilă?
Am învățat să fiu și vulnerabilă și să nu o mai privesc ca pe un dezavantaj. Deși în decursul timpului au existat oameni, unii pe care i-am considerat apropiați, care mi-au spus că trebuie să fiu mereu puternică. Dar nu suntem, prin definiție, puternici atunci când trăim experiențe diverse?

Generația mea a crescut cu această cutumă de a-și ascunde vulnerabilitățile. Dar eu cred că putem învăța că a fi vulnerabil nu este ceva greșit, din contră. Cei care mă cunosc cu adevărat știu că sunt o persoană sensibilă și profundă, iar acest lucru nu este deloc o slăbiciune. Dimpotrivă, este un atu, o forță pe care am învățat să o potențez de-a lungul anilor. 

Succesul nu vine niciodată fără provocări. Care a fost cea mai dificilă lecție pe care ai învățat-o în carieră și cum te-a ajutat să evoluezi? 
Trădarea oamenilor și, cu toate acestea, păstrarea încrederii că doar cu persoanele potrivite alături poți realiza lucruri frumoase. Sunt convinsă că principala lecție a succesului este că trebuie să lupți în fiecare zi, nu doar pentru a ajunge mai sus, ci, în special, pentru a rămâne acolo unde ești. Pentru că, așa cum spune o vorbă celebră, „victoria are o mie de tați, înfrângerea este orfană”.

Succesul și eșecul îți arată că, în orice punct te-ai afla, tot ceea ce poți să faci mai bine este să muncești. La fel. Fără ezitare și fără oprire. Dar spun asta din perspectiva unui om căruia îi place enorm ceea ce face și pentru care munca este o motivație în sine. 

Se vorbește mult despre solidaritatea feminină, dar realitatea nu reflectă întotdeauna aceste declarații. Ce crezi că ar trebui să facă femeile diferit pentru a se susține cu adevărat una pe cealaltă? 
Să se relaxeze și să învețe una de la cealaltă, fără teama că succesul altei femei i-ar putea diminua propriile șanse de reușită. Pentru că nu este neapărat așa. De multe ori, invidia, hate-ul din societate, vorbele „înțepătoare” și comentariile acide apar din cauza propriilor nesiguranțe și frustrări.

Dar cum ar fi să ne uităm la alte femei din jur, cele pe care le admirăm sau care sunt mai de succes ca noi, și să „furăm” idei, inspirație, stil vestimentar, proiecte? Nu o spun doar la nivel declarativ, ci cu convingerea că este loc pentru toată lumea, în orice domeniu. Când femeile aleg să lucreze împreună, să dezvolte proiecte și să susțină cauze comune, rezultatele sunt valoroase și de durată. Și eu am descoperit acest lucru prin prisma colaborărilor în care sunt implicată, dincolo de activitatea de la Digi24. Un exemplu recent a fost parteneriatul pe care televiziunea Digi24 l-a avut cu cei de la CONAF și Cristina Chiriac. O inițiativă unică în România, cu o confederație patronală a femeilor antreprenor.

Cred, de asemenea, că femeile au nevoie să își spună mai des și mai sincer una alteia aprecieri și cuvinte de laudă. Încurajările și validările au rolul lor și, oferite cu onestitate, pot conta mai mult decât ne imaginăm. 

Teodora Tompea

Ai dovedit că poți excela nu doar în televiziune, ci și în antreprenoriat. Cât de dificil este pentru o femeie să jongleze între multiple roluri și cum îți menții echilibrul?
Meseria mea de bază rămâne cea de jurnalist, clar. Antreprenoriatul este un teritoriu pe care încă îl descopăr. Aici voi împărtăși o poveste pe care inițial am perceput-o ca pe un eșec, dar în cele din urmă am înțeles că a fost vorba despre curaj și evoluție.

În prezent, în zona de antreprenoriat mă axez doar pe calitatea de ambasador al unor proiecte și parteneriate de lungă durată, precum Alexandrion și, mai recent, CONAF. Așa cum, tot în această direcție, acum sunt preocupată de dezvoltarea colecției de genți, tot alături de o femeie, Andreea Oanță de la Caresta. În paralel, de mai mulți ani, mă ocup și de prezentări de evenimente în țară și străinătate. Urmează să încep și alte proiecte interesante și frumoase. Am avut și o spălătorie ecologică de haine, un mic business de familie, pe care l-am vândut la sfârșitul lui 2024. Mi-a fost tare greu să iau această decizie și la acel moment m-am gândit că am eșuat. Totuși, în scurt timp, am realizat că nu a fost nicio secundă vorba de eșec, din contră. A fost o experiență uriașă și valoroasă din care am învățat enorm. Ar trebui să spun că această poveste este despre a merge mai departe, a te reinventa și despre numeroasele surprize pe care ți le rezervă viața. Cred că astfel de mărturisiri ne reamintesc că nu totul este mereu o reușită, că uneori ne iese din a doua, a treia sau chiar din a zecea încercare. 

În televiziune, puterea imaginii este incontestabilă. Cum crezi că poate o femeie să-și construiască un brand personal puternic fără a pierde din vedere esența autentică a propriei identități?
Prin sinceritate și multă muncă, revenind la ceea ce afirmam anterior. Cred că sinceritatea trebuie dozată cu eleganță și diplomație. Alegerea acestei căi nu este ușoară, ba dimpotrivă. Însă este drumul care îți arată la final că merită tot efortul. În cele din urmă, este despre ceea ce știi să faci, ceea ce ai perfecționat și cum ai evoluat. Iar aceste lucruri nu ți le poate lua nimeni. 

Trăim într-o epocă în care schimbările vin rapid și adaptabilitatea este esențială. Cum ai reușit să îți reinventezi parcursul profesional pentru a rămâne mereu relevantă?
Am fost nevoită să mă adaptez și să îmi ajustez poate abordarea din mers. E unul din avantajele televiziunii și la Digi24 am avut șansa de a face parte dintr-o echipă unde dorința de a rămâne relevanți și în prima linie a fost întotdeauna o prioritate. Astfel că nici nu am conștientizat de multe ori schimbarea.

Mărturisesc că încep să simt că e necesară mai multă atenție la toate transformările pe care le trăim la nivel global, european și național. Să fim siguri că alegerile colective și individuale sunt cele corecte și benefice pe termen lung. Marele meu noroc este că îmi place să spun „da” provocărilor, experiențelor noi și sunt tot timpul deschisă la ce apare ca fiind „out of the box”. 

Teodora Tompea

Dacă ai putea transmite un mesaj femeilor care își doresc o carieră în televiziune, dar se tem de presiunea industriei, care ar fi cel mai prețios sfat pe care l-ai oferi?
Să nu se teamă de nimic. Televiziunea le poate deschide o lume fantastică și în afara ei. Este o experiență complexă, o adevărată lecție de viață. Ai de gestionat situații inedite, de lucrat cu numeroase persoane, unele din domenii extrem de interesante, dar în același timp foarte diferite. Televiziunea îți schimbă felul de a fi, din toate punctele de vedere – e doar alegerea fiecăruia dacă se întâmplă în bine sau în rău. Însă repet: nicio tânără la început de drum nu ar trebui să se teamă de experiența televiziunii. Aș mai spune că orele lungi petrecute în redacție nu ar trebui văzute ca o corvoadă, ci ca o oportunitate. 

Într-o lume care definește succesul prin rezultate, trofee și recunoaștere, cum măsori tu succesul? Ce înseamnă, de fapt, să reușești?
Eu calculez ceva mai pragmatic lucrurile. Personal, succesul este să îi am pe toți cei dragi aproape și fericiți. Acesta nu e un succes, ci o împlinire imensă. Pe plan profesional, cred că succesul se construiește din fiecare mică victorie: o emisie reușită, audiențe bune, interviuri memorabile, deplasări sau reportaje exclusive. Toate acestea contează, la fel cum premiile sau trofeele au importanța lor. Nu m-am implicat niciodată într-un proiect cu gândul la vreo distincție, astfel că bucuria a fost cu atât mai mare atunci când oameni din jurul meu sau din exterior mi-au remarcat și apreciat munca.

Dar, dincolo de orice recunoaștere, consider că adevăratul succes este acela în care știi că te-ai depășit pe tine însuți. Când simți că ai evoluat, că ai realizat mai mult decât ai fi crezut posibil. Pentru mine, asta înseamnă cu adevărat să reușești.