Sibiu Jazz Festival, la cea de-a 47-a ediție

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 15-05-2017

în: News

 

Fondat în anii ‘70, Sibiu Jazz Festival este un eveniment cultural de talie internațională, pe scena căruia au debutat, de-a lungul celor 47 de ani de existență, nume sonore ale jazz-ului autohton. Deși se apropie de aniversarea unei jumătăți de secol, festivalul a surprins mereu prin tinerețe și efervescență, dovadă fiind noutățile cu care își întâmpină publicul la fiecare ediție.

Anul acesta, între 18 și 21 mai, Sibiul se transformă încă o dată în Capitala Jazz-ului din România. Cea de-a 47-a ediție a celui mai longeviv festival de jazz din țara noastră promite patru zile pline de cultură și muzică de calitate. 120 de muzicieni veniți din 17 țări vor susține concerte live în Piața Mică din Sibiu, începând cu orele 19.

Sibiu Jazz Festival va transforma întregul oraș într-o manifestare culturală amplă, desfășurată simultan în mai multe locații. La Teatrul Gong vor avea loc spectacolele pentru copii „Jazz for Kids”. Turnul Sfatului va găzdui expoziția de fotografii „Jazz Body Sounds”, semnată de Tibor Jakab, iar Galeria de Artă UAP Sibiu deschide, pentru vizitatori, expoziția de sculpturi realizate de Eugen Petri – „Jazz – Suflet și Formă”, precum și expoziția de afișe de jazz realizate de Ștefan Orth. Piața Mică va da un nou sens artei culinare prin „Jam Session în Bucătărie”, iar serile vor încânta publicul cu acorduri de jazz de pe toate continentele.

O noutate a evenimentului de anul acesta este proiectul „Romanian Jazz Meeting”, care oferă publicului o incursiune în tainele jazz-ului autohton, constituind, totodată, o rampă de lansare a muzicienilor români pe plan internațional. Romanian Jazz Meeting este, de altfel, singurul proiect din țară prin care artiștii români susțin concerte de promovare atât în fața publicului larg, cât și în fața unor promotori de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

O altă surpriză cu care organizatorii întâmpină publicul la această ediție este intrarea gratuită pe tot parcursul celor patru zile.

Prima seară de muzică live va debuta cu acordurile celui mai cunoscut şi performant sextet vocal românesc – „Jazzappella”. Odată încinsă atmosfera, publicul va rezona la unison cu cei de la „Accord Vibes”, pentru ca mai apoi să o asculte pe nonconformista Irina Popa, care va susține un concert incendiar împreună cu cvintetul ei.

Seara de joi atinge apogeul cu ajutorul „copilului teribil al jazz-ului”, polonezul Grzegorz Karnas, și al cvartetului pe care îl conduce: Karnas Formula.

Vineri, Sibiu Jazz Festival dă startul unui weekend plin de muzică și vibrații pozitive cu ajutorul „păcătoșilor” DJazz & Happy Sins, pentru ca mai apoi, Peter Sarosi & Azara să cucerească scena cu un spectacol aflat sub semnul virtuozității. Petrecerea continuă în acordurile luxemburghezilor de la Jeff Herr Corporation care vor hipnotiza asistența cu improvizațiile lor savuroase, urmați îndeaproape de prestația plină de senzualitate a frumoasei cubaneze Yilian Cañizares, alături de cvartetul său cubanezo-elvețiano-german.

Sâmbătă seara, Piața Mică va fi învăluită în acordurile cvartetului condus de filozoful Mauro Sigura. Apoi, ascultătorii vor fi purtați pe străzile Valenciei în compania grupului De la Purissima, într-un melanj de sonorități contemporane cu influențe folclorice. În această contopire de culturi își va face intrarea în scenă cvintetul Nataliei M. King. Cântăreața de origine americană va răsfăța publicul cu un mix de jazz, blues și soul impresionant.

Ultima seară de festival aduce în prim-plan pe scena din Piața Mică muzicieni din ținuturi îndepărtate. Acordurile instrumentelor exotice ale coreenilor de la Black String vor anima atmosfera, pentru ca evenimentul să fie încheiat de talentații sirieni de la Mozayek Band.